In memoriam: Zlatko Lukić

1071

Uvijek je teško kada odlaze najbolji. A Zlatko Lukić Luks bio je upravo takav. Jedinstven kao čovjek, vrijedan kao malo tko. Rukomet je bila njegova ljubav, strast, doručak, ručak i  večera. Jednostavno život.

Zlatko Lukić rodio se 12. prosinca 1944. godine u slavonskim Nijemcima.

U hrvatskom sportu za njega je dovoljno reći Luks ili Kum. Riječ je o  čovjeku iznimno bogate športske karijere. Diplomirani pravnik vezu  s rukometom počinje još u gimnaziji 1958. godine, kada je kao 14-godišnji dječak počeo igrati u školskim klubovima u Osijeku, a kasnije u Zagrebu. Ne postoji posao vezan uz rukomet kojim se nije bavio, a od 1993. godine radi u Hrvatskom rukometnom savezu, obnašajući dužnost povjerenika za mlađe rukometaše. U prvim zlatnim vremenima od Portugala 1994., preko Islanda 1995. do zlatne Atlante i Olimpijskih igara 1996. godine bio je direktor muške rukometne reprezentacije. Uz njegovo ime vežemo i Kupove bivše Jugoslavije koje je Medveščak osvajao ’79., ’81. i ’87., te uspjehe vrsnih rukometnih imena poput Mirka Bašića, Zlatka Saračevića, Gorana Perkovca, Irfana Smajlagića… Tu je kao tehnički tajnik i direktor proveo 20 godina. Zlatko Lukić je i jedan od suosnivača rukometne škole “Mali medo”, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim hrvatskim eminentnim trenerskim imenima. Luksu se oduvijek vjerovalo. Bio je oličenje sjajnog organizatora, iznimno velikog rukometnog znanja, poštenja, sposobnosti, dobrote.

Uz želju da promiče rukomet godinama je bio i dopisnik Sportskih novosti s međunarodnih natjecanja na kojima su igrali hrvatski rukometaši. Dolazi iz obitelji sportskih djelatnika. Otac Miroslav bio je dugogodišnji tajnik Zagrebačkog nogometnog saveza i Udruženja drugoligaških klubova, brat Miroslav bio je rukometaš i rukometni trener. Sin Tomislav nastavio je obiteljsku rukometnu tradiciju.

Zlatko Lukić nositelj je brojnih sportskih priznanja. 2007 bio je dobitnik Nagrade HOO-a Matija Ljubek. Iste godine dobio je i Nagradu Zagrebačkog sportskog saveza. A 2014-te dobio je i godišnju nagradu Franjo Bučar.

Komemoracija za pok. Zlatka Lukića bit će održana u srijedu, 18. prosinca 2019. u 11 sati u Hotelu Panorama. Posljednji ispraćaj je na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, istog dana u 13 sati i 35 minuta.

 

 

Prethodni članak“Turnir nacija“ rukometa u kolicima za osobe s invaliditetom
Sljedeći članakLIVESTREAM “Turnir nacija“ rukometa u kolicima za osobe s invaliditetom