SP 2025: Čast, izazov, ali i velika obaveza

344

Samo dan nakon dobivanja domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, u Zagrebu je u hotelu Panorama održana konferencija za medije Hrvatskog rukometnog saveza. Turkish Airlines se pobrinuo da promijeni sastav gostiju na konferenciji, jer je jedan dio delegacije koja je bila u Kairu, zbog spore procedure pregleda torbi i smjene ljudi u osiguranju, baš u trenucima kada su predstavnici HRS-a bili na redu, zapeo i ostao u Istanbulu. Vrata zrakoplova prema Zagrebu zatvorena su im ispred nosa. Među njima su bili i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, i glavni tajnik Damir Poljak. A da jedna loša vijest ne dolazi sama, potvrdilo se u Zračnoj luci Franjo Tuđman, jer je petorka koja je poput Usaina Bolta utrčala u zrakoplov, ostala bez svojih torbi. 

Novinarima su se tako obratili i pojasnili sve detalje oko kandidature, domaćinstva, organizacije natjecanja, suradnje s Danskom i Norveškom, direktor marketinga HRS-a Silvijo Njirić i direktor SEHA – Gazprom lige Siniša Ostoić. Silvijo Njirić je bio uključen u organizaciju svih velikih natjecanja u Hrvatskoj, a do Kaira bilo ih je deset. Također, od prvog dana je bio u pripremi kandidature za SP 2025. godine. Pojasnio je kako je zapravo došlo do ideje da se ide u organizaciju toga natjecanja, odnosno suradnju s Danskom i Norveškom.

Silvijo Njirić, direktor marketinga HRS-a:
“Mi u HRS-u smo nemirna duha. I stalno tražimo nove izazove. Tako smo u jednom razgovoru spomenuli, a onda i vrlo brzo počeli razrađivati ideju SP 2025. godine u Hrvatskoj. Kako je to natjecanje s 32 reprezentacije i organizacijski je jako zahtjevno, razmišljali smo da pronađemo partnere koji su spremni ući u taj projekt. I tako smo došli do još dvije velike rukometne nacije Danske i Norveške. Dogovorili smo se praktički za pola sata.“

Novinarima je prikazan promotivni film s kojim je zajednička kandidatura tri zemlje išla pred Upravni odbor IHF-a, a koji je izazvao oduševljenje u Kairu, pa je direktor SEHA – Gazprom lige Siniša Ostoić pojasnio osnovnu ideju, i misao vodilju SP 2025. godine.

Siniša Ostoić, direktor SEHA – Gazprom lige:
„Naša misao vodilja je da djecu vratimo sportu, odnosno u dvorane. Blagodati suvremene civilizacije, a posebno digitalno doba prikovali su ih za stolice i fotelje u dnevnim boravcima, i sobama. Mi ih želimo pokrenuti, dovesti u dvorane, dati im priliku da se bave sportom, da promiču zdrav, a ne sjedalački način života, jednom riječju da budu zdrava djeca. To je teška i izazovna zadaća, ali smo spremni dati sve od sebe da se to promijeni.“

Dvojica direktora kratko su podsjetila na sustav natjecanja, koji Hrvatskoj donosi više od polovice utakmica, logističkim izazovima, gradovima domaćinima i dvoranama u kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo, kao i još dva Svjetska prvenstva mlađih dobnih skupina koja je Hrvatska dobila da organizira. Riječ je o Svjetskom prvenstvu kadetkinja, koje je Kina bila prisiljena otkazati zbog korona virusa, odnsono Svjetskom prvenstvu kadeta 2023. godine.

Na kraju konferencije za medije zgodno su poentirali, kako je godina 2020-ta počela savršeno za hrvatski rukomet i Hrvatski rukometni savez. Naime, seniori su u siječnju osovjili srebrnu medalju na Europskom prvenstvu. Mlađi kadeti pak u veljači broncu na Mediteranskom prvenstvu, a dobivanje domaćinstva čak tri Svjetska prvenstva kruna je, silnih napora i posla koji djelatnici HRS-a rade u tišini, bez velikih najava, i medijske buke, na kraju drugog mjeseca u ovoj godini. A ono najbolje nadajmo se tek slijedi.

Prethodni članakHrvatska, Norveška i Danska domaćini Svjetskog prvenstva 2025
Sljedeći članakSvjetsko prvenstvo 2025: Konferencija za medije