In memoriam: Vlado Turković Turki

463

Hrvatski sport, posebno hrvatski rukomet, grad Bjelovar i rukometni klubovi Bjelovara ostali su bez svog velikana Vlade Turkovića Turkija. Nakon kratke i teške bolesti u 84. godini, preminuo je jedan od najvećih promicatelja sporta i tjelesne kulture u tome gradu.

Vlado Turković rođen je 18. lipnja 1936. godine. Školovao se u Bjelovaru, gdje je završio Višu pedagošku školu. U sport ga je najprije privukla gimanstika. Nakon toga bio je nogometaš. Deset godina obnašao je i dužnost plivačkog trenera. A onda dobiva mjesto trenera vratara u tek osnovanom rukometnom klubu ORK Partizan. I u tom sportu ostaje do kraja svoga života.

U muškom i ženskom rukometnom klubu iz Bjelovara proveo je ukupno 58 godina. Branio je i trenirao, kao što je često puta znao reći, sa svih 17 državnih reprezentativaca koje je Bjelovar dao. Jedno vrijeme bio je trener juniorske reprezentacije Hrvatske. Kao dio stučnog stožera hrvatske kadetske reprezentacije ima zlatnu medalju s Europskog prvenstva u Estoniji 2006. godine, srebro iz Srbije 2004., te broncu iz Katara sa Svjetskog prvenstva. Više od 70 puta sjedio je na klupama brojnih hrvatskih rukometnih reprezentacija od one najbolje do mlađih kadeta.

Vladu Turkovića mnogi pamte kao vrsnog pedagoga koji je kao nastavnik tjelesne kulture u današnjoj Prvoj gimanziji gotovo nepogrešivo otkrivao talente za rukomet, nogomet, atletiku. Kroz njegove ruke prošlo je gotovo 600 vratara, od onih u Bjelovaru poput Nimša, Bašića, Habijanca, pa do onih s popisa reprezentacije poput Matoševića, Šole, Kelentrića, Loserta, Alilovića, Pešića, Šunjića itd,itd.. Svoj veliki doprinos Vlado Turković Turki ugradio je i u kampove Hrvatskog rukometnog saveza čiji je neizostvani dio bio godinama.

Hrvatski rukometni savez, i naša rukometna obitelji izgubila je neizmjerno puno. Istinskog gospodina i velikana. I zato još jednom hvala na svemu dragi naš Turki.

Posljednji ispraćaj Vladimira Turkovića Turkija bit će u srijedu, 10. lipnja 2020., u 14 sati na groblju sv. Andrije u Bjelovaru. Počivao u miru.

Izvor fotografije: ŽRK Bjelovar

Prethodni članakEURO Cup: Poznat raspored nastupa Hrvatske
Sljedeći članakCRO vremeplov: Duvnjak, Musa, Mandić & Horvat (EURO 2020)