Izbor Sportskih novosti 2020.: Rukometašice, rukometaši & Duvnjak najbolji u Hrvatskoj!

374
Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff

Ovo je definitivno bila rukometna godina. Nakon tri nagrade koje su osvojile rukometašice, rukometaši i Nenad Šoštarić kao najbolji trener u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, za hrvatski rukomet stigla su još tri velika priznanja. U 69. izboru Sportskih novosti, najstarijem i najcijenjenijem u nas, ženska seniorska rukometna reprezentacija izabrana je za najbolju ekipu Hrvatske 2020. godine,  muška seniorska rukometna reprezentacija za najbolju hrvatsku momčad, a  Domagoj Duvnjak najbolji je sportaš Hrvatske za ovu godinu. 

Čak 287 sportskih novinara iz svih redakcija i cijele Hrvatske sudjelovalo je u tom izboru, pa se zaista može govoriti o izuzetno reprezentativnom žiriju. Uostalom, sportski novinari su ti koji uz trenere i obitelji sportašica i sportaša najviše vremena provode uz njih i znaju koliko je teško doći do velikih ostvarenja.

Hrvatska ženska seniorska reperezentacija koja je sve nas razveselila i učinila ponosnima u prosincu 2020. godine osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu u Danskoj, prve u povijesti ženskog rukometa, dobila je 231 glas sportskih novinara. To je tek treći put u povijesti da je rukometna reprezentacija najbolja u Hrvatskoj. Prvi put to se dogodilo 1993. godine, a drugi 2012. godina nakon četvrtfinala Olimpijskih igara u Londonu. Kako je RK Podravka dobila 39 glasova kao drugoplasirana, možemo govoriti o potpunom uspjehu hrvatskog rukometa. Treće mjesto pripalo je ženskom nogometnom klubu Split sa 12  glasova, četvrto HAOK Mladost s 3 glasa i posljednja je RK Lokomotiva s 2 glasa.

Hrvatska muška rukometna reprezentacija bacila je cijelu naciju u trans rezultatima na Europskom prvenstvu u siječnju kojemu su domaćini bili Austrija, Norveška i Švedska. Nakon sjajnih predstava u Grazu i pobjeda nad Crnom Gorom, Bjelorusijom i Srbijom, u drugom krugu u Beču pale su i reprezentacije Austrije, Njemačke, Češke  te je zabilježen remi sa Španjolskom. U polufinalu je odigran epski duel s Norveškom u kojemu je Hrvatska odnijela pobjedu nakon produžetaka 29:28. U finalu je morala priznati premoć Španjolske. Igor Karačić našao je svoje mjesto među idealnom momčadi prvenstva, a Domagoj Duvnjak je bio MVP cijelog natjecanja. Muška reprezentacija osvojila je 245 glasova sportskih novinara i više nego uvjerljivo trijumfirala ispred veslača Martina i Valenta Sinkovića koji su skupili 33 glasa. Treće mjesto pripalo je paru jedriličara Šime i Mihovil Fantela sa sedam glasova, a četvrta je bila hrvatska vaterpolska reprezentacija s dva glasa. Rukometnoj reprezentaciji to je šesti put u povijesti da je najbolja momčad Hrvatske.

Domagoj Duvnjak bio je kapetan i najbolji igrač Hrvatske na Europskom prvenstvu 2020. godine. Uz sve to, dobio je posebno priznanje kao najkorisniji igrač prvenstva tzv. MVP. Sa svojim klubom THW Kielom postao je prvak Njemačke, a upravo sutra igra završni turnir Final 4 Lige prvaka. Domagoj Duvnjak dobri je duh hrvatske reprezentacije, sjajan sportaš i osoba, i tek drugi rukometaš u povijesti, a ovo je 69-ti izbor koji nosi titulu najboljeg sportaša Hrvatske. Prije njega to je uspjelo samo njegovom idolu Ivanu Baliću 2007. godine. Kapetan hrvatske reprezentacije dobio je 150 glasova sportskih novinara. Drugo mjesto pripalo je Filipu Zubčiću sa 64 glasa, treće Ivanu Perišiću s 34, a zatim slijede Tonči Stipanović 18, Tin Srbić 16, Aurel Benović 4 i Filip Ude s jednim glasom.

I za kraj treba spomenuti da zbog pandemije korona virusa nije bilo klasične velike svečanosti na kojoj su se dodjeljivali trofeji, već skromna studijska emisija na  HTV 2. Rukometašice su predstavljali Larissa Kalaus i izbornik Nenad Šoštarić, rukometaše sportski direktor Igor Vori i Luka Stepančić, a Domagoj Duvnjak se u emisiju uključio online putem ZOOM-a.

Čestitamo svim laureatima, kao i svima ostalima koji su bili nominirani te svima želimo puno sreće na sportskom putu!

Prethodni članakČupić, Horvat & Šipić uoči prve faze priprema za Svjetsko prvenstvo u Egiptu!
Sljedeći članakVelux EHF Final 4: Cindrićeva Barca & Duvnjakov Kiel u finalu