IHF: Nema odgode olimpijskih kvalifikacija, Hrvatska ide u Montpellier

710
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Tri dana nakon 10. sjednice Vijeća i 13. Izvršnog odbora, Svjetska rukometna federacija (IHF) potvrdila je da će se kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine, u ženskoj i muškoj konkurenciji održati kao što je i planirano. U isto vrijeme donesene su i brojne druge odluke kad su u pitanju natjecanja seniorki, i mlađih dobnih uzrasta u rukometu, odnosno rukometu na pijesku.

Krenimo redom, odnosno od onoga što hrvatsku rukometnu i sportsku javnost najviše zanima. Kvalifikacijski turnir broj 2 koji je planiran da se održi u Montpellieru, na kojem uz Francusku nastupaju Hrvatska, Portugal i Tunis, igrat će se od 12. do 14. ožujka ove godine kao što je i planirano. Ništa dakle od brojnih medijskih nagađanja da se turnir otkazuje, ili da će mu Hrvatska biti domaćin. Hrvatska je mogla biti domaćin samo u slučaju da je jedna od tri zemlje koje su u listopadu 2019. godine određene da budu domaćini, izborila Olimpijske igre na Europskom prvenstvu 2020. godine. Kako to nisu učinile ni Norveška, ni Francuska, a ni Njemačka, Hrvatska je ostala u čekaonici. Istodobno, IHF je obavijestio sve reprezentacije da nema novog slaganja skupina jer bi to ugrozilo regularnost svih ranijih odluka.

Turnir broj 3, odnosno onaj kojem je domaćin Njemačka, gdje će se za olimpijske vize boriti domaćin, Slovenija, Švedska i Alžir, također se održati kako je i planirano. Domaćin je Berlin.

Za turnir broj 1, koji se trebao održati u Trondheimu, IHF  traži  novog domaćina. Naime, zbog iznimno strogih epidemioloških mjera norveških vlasti, zaključeno je da se taj turnir ne može organizirati u toj zemlji. Podsjećamo, na njemu nastupaju reprezentacije Norveške, Brazila, Čilea i Južne Koreje. Odluka o novom domaćinu trebala bi se donijeti vrlo skoro.

Sva tri olimpijska kvalifikacijska turnira rukometašica kojima su domaćini Španjolska, Mađarska i Crna Gora, a na kojima se traži šest viza za Tokio, igraju se od 19. do 21. ožujka, kako je i planirano.

Evo i ostalih odluka IHF-a kad su u pitanju seniorke, mlađe dobne skupine i rukomet na pijesku:
2020 IHF Svjetsko juniorsko prvenstvo rukometašica (U20)  – koje se trebalo održati prošle godine u Rumunjskoj od 01.-13. srpnja pa je pomaknuto na 02.-13. prosinca 2020. godine, se otkazuje.

2020 IHF Svjetsko kadetsko  prvenstvo rukometašica (U18) –  koje se trebalo održati prošle godine u Kini, pa je dodijeljeno Hrvatskoj od 18. – 30. kolovoza pa pomaknuto za 02. – 13. prosinca 2020., otkazuje se.

2020 IHF Svjetska prvenstva rukometašica i rukometaša na pijesku – koja su se trebala održati od 30. lipnja – 05. srpnja u Italiji,  otkazuju se.

2021 IHF Svjetsko juniorsko prvenstvo (U20) – koje se trebalo održati u Mađarskoj od 22. lipnja – 04. srpnja, otkazuje se.

2021 IHF Svjetsko kadetsko prvenstvo (U18) – koje je bilo planirano da se održi od 02 .- 15. kolovoza pa zatim pomaknuto zbog poklapanja s Olimpijskim igrama u Tokiju na termin 18. – 29. kolovoza 2021., otkazuje se.

2021 IHF Svjetsko mlađe kadetsko prvenstvo (U17) rukometašica i rukometaša na pijesku – koje se trebalo održati u Portugalu prebacuje se na 2022. godinu.

2021 IHF Svjetsko seniorsko prvenstvo rukometašica kojem je domaćin Španjolska od 01. do 19. prosinca ove godine održat će se kako je i planirano.

Podsjećamo, Hrvatska je izborila izravni odlazak na to natjecanje osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu 2020. godine u Danskoj.

Prethodni članakKnjiga žalosti za našeg velikana…
Sljedeći članakOproštaj prijatelja od Zlatka Saračevića I In memoriam: Zlatko Saračević (1961. – 2021.)