W19 EHF EURO: Mađarska obranila naslov, bronca Francuskoj, Bruna Zrnić u idealnoj postavi Prvenstva

852

Finalnim susretom između Mađarske i Rusije spuštena je zavjesa na 13. Europsko juniorsko prvenstvo rukometašica. Naslov prvakinja ide u Mađarsku koja je s lakoćom svladala Rusiju 31:22. Bronca će pak, u Francusku koja je pobijedila Švedsku 30:29. Zanimljivo je spomenuti da su prvi put od 2004. godine skandinavske reprezentacije ostale bez medalje. Hrvatska je natjecanje završila na 7. mjestu, što je njezin najbolji rezultat u posljednjih deset godina.

3./4. MJESTO: FRANCUSKA – ŠVEDSKA 30:29
Premda konačni rezultat sugerira neizvjesnu utakmicu, susret za broncu to zapravo nije bio. Francuska je od starta bila silovita i Švedska jednostavno nije imala odgovor za takvu igru. Već nakon 15. minuta, imale su Francuskinje plus šest (9:3). Najveća njihova prednost bila je osam razlike u 20. minuti. Na predah otišlo s 15:10.

U drugom dijelu slična priča. Francuska je dozirala svoje napore. Nakon 41. minute pobjegla je na devet pogodaka viška ( 24:15). Nakon toga, logično slijedi opuštanje i Švedska s dvije serije, od 4:0, i 3:0 , u 55. minuti uspijeva uhvatiti priključak. Najprije su  stigle na minus dva (28:26), a onda i na samo pogodak. Ali Francuska je ipak sačuvala mirnoću u završnici s dva nova pogotka i osvojila broncu. To je njihova druga medalja s juniorskih smotri. Prije četiri godine također u Sloveniji bile su europske prvakinje.

FINALE: MAĐARSKA – RUSIJA 31:22
Mađarska je na suveren način obranila zlato od prije dvije godine. U sedam nastupa zabilježile su sedam pobjeda. To je njihova šesta medalja s juniorskih smotri. Uz dva zlat , imaju i tri srebra i jednu broncu.

Finale je bilo zanimljivo samo prvih 15. minuta. Tad je Mađarska prvi put stvorila osjetniju razliku (10:6) i to s lakoćom kontrolirala. Najveća njezina prednost bila je plus sedam. Na poluvremenu je bilo šest razlike (17:11).

Rusija se držala na tom zaostatku još jednu četvrtinu susreta. A onda je Mađarska ubacila u  brzinu više i na ulasku u posljednjih deset minuta otišla na plus deset (28:18). Tako je još jedanput potvrdila da su silna ulaganja u rukomet u toj zemlji posljednjih godina, imala puno opravdanje. Naslovu  svjetskih prvakinja iz 2018.godine, sad su  pridodale i dva naslova najboljih u Europi i najavile sjajne dane za naše susjede u budućnosti.

Za kraj, spomenimo još jednu lijepu vijest za hrvatski rukomet. Naše desno krilo Bruna Zrnić izabrana je u idealnu postavu prvenstva. Prava je rijetkost da se to dogodi iz ekipe koja je osvojila sedmo mjesto. Bravo Bruna, čestitamo!

All-star Team:
Vratarka: Anna Bukovszky (Mađarska)
Lijevo krilo: Maja Merai (Mađarska)
Lijevi vanjski: Daria Statsenko (Rusija)
Srednji vanjski: Lena Grandveau (Francuska)
Desni vanjski: Nina Koppang (Švedska)
Desno krilo: Bruna Zrnić (Hrvatska)
Kružna napadačica: Sarah Boukit (Francuska)
Obrambena specijalistica: Charite Mumbongo (Švedska)
MVP: Blanka Kajdon (Mađarska)
Igračica s najviše postignutih pogodaka: Katarina Pandža (Austrija – 68 golova)

Prethodni članakBeach EURO 2021: Hrvatskim pjeskašima srebro oko vrata!
Sljedeći članakKadeti: Nastavak priprema za Europsko prvenstvo