Kadeti – M19 EHF EURO: Velika i vrijedna pobjeda protiv Portugala

1121

Hrvatska reprezentacija do 19 godina otvorila je Europsko prvenstvo kojemu su Varaždin i Koprivnica domaćini susretom protiv Portugala. I ostvarila lijepu pobjedu 35:31. Vodila je Hrvatska od početka do kraja. Portugal se silno trudio, ali realno, ni jednoga trenutka nismo imali razloga sumnjati u hrvatsku mladost i njihovu prvu pobjedu.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 10/33  , M. Mandić 4/13   ,M. Božičević -/-   ,M. Lisac 6/9  , J. Dujić  -/  ,M. Car 2/2   , I. Barbić 10/10   ,M. Komljenović -/-   ,F. Grubišić 5/8   ,P. Hršak 0/1   ,M. Zakić -/-  J. Neralić -/-   ,Z. Raužan -/-    ,M. Obradović 1/1   ,D. Jurišić 7/8   ,A. Šalić 3/3, izbornik : Krešo Ivanković

PORTUGAL: D.Marques 7/39 , F. Oliveira 0/2  ,  V. Gabriel 3/4   , A. Sousa 4/9   ,T. T. Ferreira 5/7  ,G. Calvacanti 0/1    ,R. Brandao 1/1   ,J. Gomes 4/4   ,P. Oliveira 0/2  ,F. Costa 6/9    ,H.  Costa 2/4   ,N. D.C. Melo -/-  ,B. Pegas -/- , A. Machado -/-  ,V. Costa  5/7  ,M. Oliveira -/-, izbornik: Carlos  Martingo

Hrvatski izbornik Krešo Ivanković odlučio je početi susret u sljedećem sastavu: Dominik Kuzmanović na vratima. Na krilima su bili, lijevo Ivan Barbić, desno  Matija Car. Crtu je držao Adam Šalić, a na vanjskim pozicijama nalazili su se Fabijan Grubišić, Marin Lisac i David Jurišić koji je postigao prvi hrvatski pogodak na ovom prvenstvu. Pedesetak navijača, posebno oni iz udruge Mi Hrvati, kao i cijela ekipa Podravka Vegete, dali su lijep ugođaj susretu.

Naši mladi rukometaši počeli su susret vrlo dobro. Poveli su 2:0, 3:1, pa 4:2. Napadački izvrstan u otvaranju bio je David Jurišić koji je lako prolazio i probijao portugalsku obranu na svojoj desnoj strani. Samo jednu promjenu obrana-napad radila je naša klupa. U obranu je ulazio Mislav Obradović, a  lijevu stranu napada držao je Fabijan Grubišić.

Držala je Hrvatska stalno prednost od pogotka ili dva. Uporni Portugalci nisu posustajali ni sekunde. Na svaki pogodak naših, imali su rješenje na drugoj strani. Hrvatska je prvi put otišla na plus tri u 20. minuti nakon sjajne obrane Dominika Kuzmanovića i još bolje bačene kontre za Ivana Barbića. Na ulasku u posljednjih deset minuta, Portugal se našao u  problemima jer je naša obrana bila iznimno pokretljiva, čvrsta, ali ne i gruba. Napad je to nadogradio i uz sjajno raspoloženog Fabijana Grubišića pretvorio u plus četiri. Ipak mali pad koncentracije u posljednjoj minuti, uz dvije poklonjene lopte Portugalu koji je to pretvorio u pogotke, prepolovio je našu prednost. Na predah se tako otišlo sa 17:15.

Mirno i staloženo započela je Hrvatska drugi dio. I već nakon pet minuta igre vratila prednost od četiri pogotka (21:17). Portugalci nisu puno rotirali. Tek su u drugom dijelu odlučili dati priliku drugom vrataru Diogu Marquesu. Naši se nisu previše osvrtali na to. U istom ritmu nastavili su pogađati suparničku mrežu pa je nakon 40 minuta igre na semaforu bilo lijepo vidjeti 24:19.

Ali kraj je bio još daleko. Premda je Dominik Kuzmanović imao deset obrana, izbornik je nakon 12 minuta nastavka dao priliku Mateju Mandiću. Želio je još koju obranu više jer je shvatio da Portugal neće lako slomiti. I dobio je upravo to. Obranu s krila pa sedmerac i Hrvatska je u 48. ponovno imala plus pet (28:23). Briljantno je u tim trenucima igrao Ivan Barbić. Portugalci uskoro mijenjaju obranu. Počinju igrati obranu 3:3. Uz sve to, duboko naprijed izlaze na našeg organizatora Marina. I uskoro dolaze na samo dva pogotka zaostatka. A do kraja je još devet minuta.

Srećom, i njih je uskoro svladao umor pa Hrvatska uspijeva kazniti pokušaj igre 7 na 6 s dva laka pogotka te ponovno bježi na plus pet (31:26). Dvije i pol  minute prije kraja, otišla je na čak sedam razlike i mirno privela susret kraju.

Prvo ime susreta, a možda i cijeloga dana na prvenstvu, bio je fenomenalni Ivan Barbić koji je postigao 10 pogodaka iz 10 pokušaja. Izvrsni su bili i David Jurišić 7/8 , te Marin Lisac 6/9. Kod Portugalaca, najbolji je bio Francisco Costa sa šest pogodaka.

Evo svih rezultata prvoga dana:

SKUPINA A:

ISLAND – SLOVENIJA 22:26

SRBIJA – ITALIJA 26:28


SKUPINA B:

ŠVEDSKA – MAĐARSKA 36:35

ŠPANJOLSKA – IZRAEL. 34:23


SKUPINA C:

DANSKA – NORVEŠKA 29:19

NJEMAČKA – RUSIJA 35:27

SKUPINA D: 

FRANCUSKA – AUSTRIJA 32:24

HRVATSKA – PORTUGAL 35:31

Prethodni članakKadeti – M19 EHF EURO: Vrijeme je za novu medalju
Sljedeći članakKadeti – M19 EHF EURO: Daily bulletin no.1