Kadeti – M19 EHF EURO: Briljantna pobjeda protiv Slovenije za veliko finale

2181
© Anze Malovrh / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija do 19 godina plasirala se u finale Europskog prvenstva koje se održava u Varaždinu i Koprivnici. Naši mladi rukometaši odigrali su sjajnu utakmicu u polufinalu i pobijedili Sloveniju 26:22. Suparnik u finalu bit će im Njemačka koja je slavila protiv Španjolske 31:30. 

HRVATSKA : D. Kuzmanović 7/21, M. Mandić 4/12, M. Lisac 6/7, J. Dujić -/-, M. Car 0/1, I. Barbić 6/7, T. Tompić -/-, M. Komljenović -/-, F. Grubišić 1/6, P. Hršak 3/4, M. Zakić -/-, J. Neralić  -/-, Z. Raužan 2/2, M. Obradović 1/1, D. Jurišić 7/11, A. Šalić -/-, izbornik : Krešo Ivanković

SLOVENIJA: D. Strašek 7/28, L. Zupančić 3/8, T. Mlivić 2/7, D. Škrinjar 1/1, V. Miklavec 0/1, B. Fergola -/-, M. Janc 9/13, J. Rot 1/3, N. Čirović 0/2, S. Vidmar 2/3, A. Makuc 5/7, L. Gregorič 2/3, L. Klemenčić -/-, J. Švalj -/-, V. Kačičnik -/-, S. Mumunović 0/2, izbornik: Saša Prapotnik

Dan prije polufinala, Hrvatska je morala prijaviti novog igrača. Zbog ozljede koljena ostali smo bez desnog krila Marina Božičevića. Umjesto njega, stručni stožer uvrstio je naknadno pozvanog Tina Tompića.

Sjajna je bila atmosfera u Areni Varaždin. Naši su rukometaši počeli malo nervozno. Prva tri napada nisu iskoristili. Tako je prvi pogodak za Hrvatsku stigao u petoj minuti s krila od Ivana Barbića. Do prvog vodstva došli su pak u sedmoj minuti (3:2). I nisu tu stali. S još dva pogotka zaredom digli su svoju prednost na plus tri nakon točno devet minuta igre (5:2). Rekli bismo, savršeno otvaranje.

A kako se svojim sjajnim obranama ekipi priključio Dominik Kuzmanović, mogli smo mirno promatrati susret. Punih devet minuta Slovenija nije dala pogodak.

Nakon nekoliko vezanih pogrešaka u napadu, izbornik je u 19. minuti odlučio pozvati minutu predaha. Isplatilo se jer smo ponovno digli svoju prednost na četiri razlike. Briljantno je u prvih 20 minuta igrala naša obrana.

Mala napadačka kriza ipak nas je stigla u završnici prvoga dijela pa je Slovenija uhvatila priključak i stigla na samo pogodak zaostatka u 26. minuti. S tom je razlikom na kraju i završeno prvih 30 minuta (10:9). Hrvatska je bila na 50, Slovenija 45 posto realizacije. Ulog je bio veliki i to je prema svemu sudeći odnijelo ljepotu i razigranost polufinala.

S dva pogotka Davida Jurišića otvorili smo drugi dio i pobjegli na plus tri, pa se lakše disalo. Ali kako nas povijest uči da nijedna razlika protiv Slovenije nije dovoljna, tako opuštanje nije dolazilo u obzir. U 43. minuti izbornik na vrata šalje Mateja Mandića, tražeći još jednu jaku kariku koja bi obrani dala dodatnu snagu i sigurnost.

Na ulasku u posljednju četvrtinu, Slovenci zbog trećeg isključenja ostaju bez ključnog obrambenog igrača Blaža Fergole. Malo kasnije, mijenjaju i svog prvog vratara. I dobili su dvije vezane obrane. Hrvatska se ipak nije previše uzbudila zbog toga. Igrali su naši strpljivo u napadu, gotovo do granice oduzimanja lopte i zabijali, te držali Sloveniju na dva ili tri pogotka zaostatka.

Slovenija u posljednje tri i pol minute ulazi s presingom. Ali naši se dobro snalaze i s takvom igrom i lako zabijaju te čuvaju svoju prednost. S tribina se već čuje Večeras je naša fešta. I bila je…Zaslužili su je dečki jer su odigrali briljantu utakmicu i ispisali još jednu lijepu stranicu hrvatske rukometne povijesti. Završilo je 26:22.

S devet pogodaka, najbolji u slovenskim redovima bio je Mitja Janc. Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je David Jurišić sa sedam pogodaka. Šest je dodao Ivan Barbić.

U finalu nas čeka Njemačka, jedina reprezentacija koja nas je pobijedila na prvenstvu. Oni su u prvom polufinalu pobijedili Španjolsku 31:30. Finale je na rasporedu u nedjelju u 17.00 sati.

 

Evo rezultata šestog dana natjecanja:

VARAŽDIN: POLUFINALE  

NJEMAČKA – ŠPANJOLSKA 31:30

HRVATSKA – SLOVENIJA  26:22

VARAŽDIN: RAZIGRAVANJE 5.- 8. MJESTA

ŠVEDSKA – DANSKA  29:34

PORTUGAL -ISLAND 33:30

KOPRIVNICA: RAZIGRAVANJE 9. -12. MJESTA

MAĐARSKA – NORVEŠKA  28:21

FRANCUSKA – ITALIJA  30:23

KOPRIVNICA : RAZIGRAVANJE 13.-16. MJESTA

IZRAEL – RUSIJA 33:31

AUSTRIJA – SRBIJA 27:33

Prethodni članakKadeti – M19 EHF EURO: Daily bulletin no. 5
Sljedeći članakNevjerojatna OBRANA i kapetan Dominik Kuzmanović zaključali hrvatska vrata | M19 EHF EURO