M19 EHF EURO – Kadeti: Španjolskoj europska bronca

100
M19 EHF Euro Handball 2021, Sweden vs Iceland, Varazdin, Croatia, 22.08.2021, Mandatory Credit © Anze Malovrh / kolektiff

Rukometaši Španjolske do 19 godina osvojili su brončanu medalju na Europskom prvenstvu kojem su Varaždin i Koprivnica bili domaćini posljednjih desetak dana. U susretu za 3. mjesto, Španjolska je pobijedila Sloveniju 28:37. To je šesta kadetska medalja za tu zemlju, treća brončana. Slovenija još uvijek čeka prvu.

Za razliku od prvog susreta kad su golovi padali svakih desetak sekundi (završilo je 37:37), u ovom susretu bilo je znatno mirnije, s puno više trenerskog nadmudrivanja. Španjolska je vodila od početka. U startu je imala plus dva (1:3). Nakon toga, igralo se pogodak sve do 21. minute kad Španjolska ponovno ide na dva razlike. Između toga, vidjeli smo čak devet izjednačenja.

Slovenski izbornik je strpljivo čekao Denisa Strašeka da proradi na vratima, ali kako se to nije dogodilo, u posljednjih deset minuta prvog poluvremena među vratnice je poslao Luku Zupančića. Slovenci su uz sve to pokazali malo više nervoze i grubosti u obrani pa su u prvih 30. minuta imali čak četiri isključenja. Naravno da je to Španjolska koja je uz sve imala i malo bolju obranu, naplatila i pet minuta prije predaha otišla na s četiri razlike (10:14).

Premda je Slovenija u jednom trenutku to prepolovila, ipak nije izdržala do kraja. Španjolska je kvalitetnije odigrala posljednje dvije minute i s dva nova pogotka zadovoljna otišla u svlačionicu s četiri pogotka viška na svom kontu (13:17).

Furija je serijom 3:1 otvorila drugi dio i već nakon 35. minuta igre, imala velikih šest razlike. Slovenski izbornik Saša Prapotnik morao je reagirati i zatražiti minutu predaha. Dok su naši susjedi rješavali svoje probleme  u igri, a uskoro su ostali bez važne obrambena spone Tarika Mlivića zbog tri isključenja, španjolski rukometaši su nastavili zabijati praktički u svakom napadu. Tako su nakon osam minuta igre u drugom poluvremenu pobjegli na osam  pogodaka prednosti.

Sloveniji su jako nedostajali golovi Mitje Janca. Iako je bio u igri cijelo vrijeme, svoj prvi pogodak najbolji igrač Slovenije na ovom prvenstvu postigao je tek u 46. minuti. Malo po malo, Slovenija je uspjela doći na minus četiri, 12. minuta prije kraja. Bio je to tračak nade.

Ali Španjolska se brzo uozbiljila, odgovorila s tri pogotka zaredom i mirno ušla u posljednjih deset minuta. Pokušala je Slovenija presingom po cijelom trenu još jedanput uhvatiti priključak, ali Španjolci su imali rješenje i za to, i čak su na kraju stigli do najveće razlike u susretu od devet pogodaka (28:37)

Vid Miklavec sa sedam pogodaka bio je najefikasniji kod Slovenije. Najviše pogodaka za Španjolsku dao je Arnau Guzmann Fernandez čak 11.

U susretu za 5. mjesto, Danska je pobijedila Portugal 31:27, a za 7. mjesto Švedska je bila bolja od Islanda 26:24.

VARAŽDIN: 3./4. MJESTO
SLOVENIJA – ŠPANJOLSKA 28:37

VARAŽDIN: 5./6. MJESTO
DANSKA – PORTUGAL 31:27

VARAŽDIN: 7./8. MJESTO
ŠVEDSKA – ISLAND 26:24

Prethodni članakKadeti – M19 EHF EURO: Raspored završnog dana Europskog prvenstva
Sljedeći članakKadeti – M19 EHF EURO: Hrvatska osvojila treće europsko kadetsko srebro, prvak Njemačka