SEHA – Gazprom liga: Nakon drame sedmeraca, naslov pripao Telekom Veszpremu

224
SEHA Gazprom League Final 4, Final Match - Ceremony, Zadar, Croatia, 05.09.2021, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Rukometaši Telekom Veszprema pobjednici su 10. jubilarne sezone SEHA – Gazprom lige. U velikom finalu, oni su pobijedili PPD Zagreb nakon sedmeraca 31:29. Nakon 60. minute igre bilo je 27:27. Mađarskom klubu to je četvrti naslov pobjednika tog natjecanja.

Hrabro je PPD Zagreb ušao u susret s velikim favoritom i braniteljem naslova. U Zadar uopće nije doputovao Matej Hrstić, a u polufinalu su se ozlijedili Zvonimir Srna i Sandro Obranović, tako da je Ivica Obrvan ostao bez nekoliko jakih aduta za veliko finale. Ali, nije došao s bijelom zastavom. Dapače, Zagreb je odigrao sjajan susret, a lutrija sedmeraca otišla je na kraju na mađarsku stranu.

Novi veliki problem pojavio se u desetoj minuti kad je specijalist za obranu Jakov Gojun dobio drugo isključenje. Plinari su u tom trenutku imali plus tri (6:3). Veszprem to naravno vješto koristi i vrlo brzo dolazi do izjednačenja 6:6 u 13. minuti. Još dvaput su Zagrebaši u sljedećih desetak minuta stvorili dva pogotka viška, ali su ih brojna isključenje skupo stajala. Veszprem je u 21. drugi put došao do vodstva (10:11).

Do kraja prvog dijela, mađarska je momčad uspjela preuzeti sve konce igre u svoje ruke. Četiri minute prije predaha uspjeli su prvi put pobjeći na tri razlike (11:14). Zagreb je ipak, sa sedam metara u posljednjoj sekundi uspio svesti razliku na minus dva i tako relativno zadovoljan otići u svlačionicu. Hrvatski prvak je točno trećinu prvog dijela bio s igračem manje.

Veszprem je držao prednost i u nastavku. Ali, Zagreb je bio uporan, čvrst, žilav i nije mu dopuštao da se odvoji na veliku razliku. Rotirao je trener Zagrebaša koliko god je mogao da održi ritam s Veszpremom. Najveća razlika koju je sastav Momira Ilića stvorio do 50. minute, bila je plus tri .

Dobrom rezultatu PPD-a pridonio je i Filip Ivić nizom sjajnih obrana. Pet minuta prije kraja, Zagreb je uspio izjednačiti na 25:25 te natjerati trenera Veszprema da dosta nervozno šeta svojom klupom i strahuje za konačni ishod.

Da Zagreb nije ostao s igračem manje tri minute prije kraja, tko zna kako bi finale završilo. Doduše, imao je hrvatski prvak napad za pobjedu, ali nije uspio postići pogodak. Veszpremu je na kraju ostalo 17 sekundi za posljednji napad, ali kako ni oni nisu bili precizni, ponovno smo u Zadru gledali sedmerce.

Već u prvoj seriji udaraca sa sedam metara, Vladimir Cupara je obranio udarac Davora Ćavara. Nakon toga je Filip Ivić bio uspješniji od Manuela Štrleka i vratio Zagreb u igru za naslov. Nažalost, u posljednjoj petoj seriji vratar Veszprema uspješniji je od Marina Šipića, a kako je Petar Nenadić bio siguran izvođač, naslov pobjednika 10. jubilarne sezone SEHA – Gazprom lige pripao je Telekom Veszpremu.

Filp Vistorop je ponovno, kao i u polufinalu odigrao sjajnu utakmicu. Postigao je sedam pogodaka iz deset udaraca. Kod Veszprema, najbolji Omar Yahia sa sedam pogodaka.

SEHA – Gazprom liga: FINALE
PPD ZAGREB – TELEKOM VESZPREM 29:31

Prethodni članakSEHA – Gazprom liga: Motoru treće mjesto
Sljedeći članakSEHA – Gazprom liga: Petar Nenadić MVP, David Mandić i Filip Vistorop u idealnoj postavi