EHF: Poznati domaćini europskih prvenstava 2026. i 2028. godine

2007
14th Extraordinary EHF Congress 2021 Vienna, Austria, 20.11.2021, Mandatory Credit © Jure Erzen

Na Izvanrednom kongresu Europske rukometne federacije (EHF) kojim je ujedno proslavljena 30. obljetnica postojanja te organizacije, određeni su domaćini sljedeća dva europska prvenstva u obje seniorske konkurencije. 

EHF je tako Europsko prvenstvo za rukometaše 2026. godine dodijelio zemljama sa sjevera Europe: Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Pod motom „SCANDINAVIA CONNECT“, te tri zemlje prvi put su se zajednički natjecale za domaćinstvo prvenstva. Čak devet gradova bit će domaćini toga natjecanja: Kopenhagen, Herning i Aarhus u Danskoj, Kristianstad i Malmo u Švedskoj te Stavanger, Trondeheim, Bergen i Oslo u Norveškoj.

Finalni vikend održat će se u Jyske Bank Boxing Areni u Herningu koja je bila domaćin brojnih velikih rukometnih natjecanja, poput muškog EP 2014. godine, ženskog 2010. i 2020. godine, te dva svjetska prvenstva 2015. i 2019. godine.

Europsko prvenstvo rukometašica 2026. godine pripalo je Rusiji. Ta će zemlja prvi put biti domaćin jednog takvog natjecanja. Njihov moto je „WE CAN“. Jedna od najmoćnijih rukometnih zemalja svijeta u ženskoj konkurenciji do sada je imala čast samo organizirati Svjetsko prvenstvo rukometašica 2005. godine. Gradovi domaćini su St. Petersburg i Moskva u kojoj će biti i završni vikend.

Jedini kandidati za organizaciju Europskog prvenstva rukometaša 2028. godine bili su zajedno Španjolska, Portugal i Švicarska. I naravno da su ga dobili. Portugal i Španjolska su, podsjećamo bili domaćini prva dva (1994., 1996.), a Švicarska osmog (2008.) godine. Sad će zajednički ugostiti europsku elitu u Lisabonu, Baselu, Lausnneu, Zurichu, Valenciji, Barceloni i Madridu. Tri su moguća mjesta za finalni vikend: Barcelona St. Jordi, te nogometni stadioni Real Madrida ili Atletico Madrida.

Europsko prvenstvo rukometašica te godine u prosincu ide ponovno na sjever Europe Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ponovno će se igrati u čak devet gradova. Stavanger, Trondheim, Bergen i oslao u Norveškoj, Kopenhagen, Aarhus i Herning u Danskoj te Geteborg i Helsingborg u Švedskoj. Završnica tog prvenstva pripala je Oslu.

Inače, Hrvatsku je na 14. Izvanrednom kongresu u Beču predstavljao predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, Tomislav Grahovac.

Prethodni članakEHF Europska liga: Sjajna Lokomotiva izborila nastup u skupinama Europske lige
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga – Liga B: Trogir nije propustio priliku, Zamet slavio u Kutini, Nexe kod kuće