EHF EURO 2022: Poraz od olimpijskih pobjednika na startu prvenstva 

536
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija poražena je od Francuske 22:27 u 1. kolu skupine C Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Oslabljena Hrvatska pružila je odličan otpor olimpijskim pobjednicima i pokazala da uz sve probleme koje ima s koronom i ozljedama može igrati dobar rukomet .   

HRVATSKA: I. Pešić 7/31, M. Mandić -/-, M. Šunjić 0/2, L. Mihić -/-, A. Gadža 1/3, Š. Ivić 0/2, I. Čupić 6/6, D. Mandić 2/2, N. Grahovac -/-, T. Lučin 4/7, H. Jaganjac 0/3, I. Martinović 3/9, L. Šušnja 2/3, M. Šipić 3/3, F. Glavaš -/-, Z. Srna ¼, izbornik: Hrvoje Horvat 

FRANCUSKA: V. Gerard 14/34, W. Pardin 0/2, Y. Lenne 1/1, A. Minne 1/2, R. Lagarde 0/1, M. Richardon -/-, D. Mem 6/7, N. Tournat 0/2, N. Karabatć 1/2, K. Mahe 3/4, L. Fabregas 5/5, H. Descat 7/7, V. Porte 1/1, B. Kounkoud 1/2, D. Nahi 1/2, Karl Konan -/-, izbornik: Guillaume Gille       

Cijeli dan s nestrpljenjem smo iščekivali pozitivne vijesti o mogućem nastupu Luke Cindrića i Marina Marića, ali ih na žalost nismo dobili. Epidemiolozi u Mađarskoj su podigli rampu i taj dvojac ostavili u hotelu. Tako je izbornik Hrvoje Horvat u borbu s olimpijskim pobjednicima krenuo bez njih dvojice, ali i Domagoja Duvnjaka (rehabilitacija) i Marka Mamića (korona).  

Početna postava stoga je bila očekivana – Ivan Pešić na vratima, David Mandić i Ivan Čupić na krilima, Marin Šipić na crti te Halil Jagnjac, Ante Gadža i Ivan Martinović na vanjskim pozicijama. Na tribinama više od tri i pol tisuće hrvatskih navijača.  

Obje reprezentacije krenule su s obranama 6-0. Francuzi malo pliće. Po jednu promjenu obrana-napad radili su izbornici. Kod nas je u obrani igrao Leon Šušnja, a u napadu Marin Šipić. Kod Francuza, Karl Konan je pojačavao obranu, a odmarao Kentin Mahe. Hrabro smo počeli, ali nažalost i propustili čak tri prilike da povedemo s dva ili čak tri razlike (zicer i dvije tehničke pogreške u čistoj situaciji) pa je to Francuska kaznila i lako odjurila na plus tri u 6. minuti (1:4).Respekt i nervoza vidjeli su se jasno s tribina.    

Na obranu 5–1, koju je Hrvatska počela igrati već u osmoj minuti, Francuzi su također našli odgovor pa je izbornik nakon vodstva olimpijskih pobjednika 2:6 morao zvati minutu predaha. Uspio ih je primiriti. I premda smo se mučili s realizacijom s dva pogotka za redom, uhvatili smo kakav-takav priključak i došli na 4:7. Francuska je skoro deset minuta bila bez pogotka.  

Ali je onda opet s dva brza pogotka u samo 60ak sekundi sve vratila na staro, odnosno pet razlike, 4:9. Povukao je izbornik Halila Jaganjca koji je bio bez ritma na klupu, a u igru gurnuo Tina Lučina. U obrani 5-1 sada se našao Zvonimir Srna. I opet smo dobro reagirali. Približili smo se Francuzima na minus dva (8:10) u 23. minuti. Francuzi su pokušali sa svježim snagama s klupe. U jednom trenutku ponovno su podigli svoju prednost na plus četiri, ali borbena i hrabra Hrvatska to je prepolovila i na predah otišla s minus dva, 11:13. 

Vincent Gerard imao je sedam, a Ivan Pešić četiri obrane. Hrvatska je bila na 58, a Francuska 68 posto realizacije. 

Prvi napad u nastavku imala je Hrvatska i na žalost nije ga iskoristila. Francuska je dva prva napada pretvorila u pogotke i opet relativno lako došla do plus četiri 11:15. Kako nam je silno nedostajao  točan udarac s vanjskih pozicija , bio je to trenutak u kojemu je izbornik odlučio prijeći na igru 7 na 6. Tri  napada uspjeli smo realizirati na taj način. 

Premda je Ivan Pešić bio dobar na vratima, nedostajalo nam je čvrstine u obrani da mu pomogne Hrvatsku do kraja vratiti u susret. Kada se to popravilo, Francuska je ušla u seriju pogrešaka i Hrvatska se opet vratila na minus dva, 18:20. Bilo je to u 45. minuti.  

Onda je utakmica ušla u prljavu fazu gdje su Francuzi svjetski prvaci. Naši su nasjeli na to i u 47. minuti smo ostali bez Davida Mandića koji je dobio izravni crveni karton, a zatim i plavi karton (čeka ga dodatna izjava na temelju koje će disciplinska komisija odlučivati o mogućoj dodatnoj kazni). I tu se dobrim dijelom počela raspadati naša igra. Francuska je suviše iskusna da to ne iskoristi. Opet je pobjegla na plus četiri, 19:23. Bila je to 50. minuta.  

Dosta je bilo još do kraja pa je zato izbornik u kratkom roku pozvao dva time-outa da bi primirio ekipu i upozorio je da je svaki pogodak važan. Pet minuta prije kraja, Francuska je bila na pet razlike. I uz manje poteškoće to je održala do kraja. Završilo je 22:27. 

Sa šest pogodaka, od kojih je pet s sedam metara, v.d. kapetana Ivan Čupić bio je najefikasniji u našim redovima. Kod Francuza najbolji je bio Hugo Descat sa sedam pogodaka, od toga četiri sa sedam metara.  

U prvom susretu dana u našoj skupini, Srbija je dosta lako pobijedila Ukrajinu, 31:23. Njihovi vratari imali su 12 obrana (Milian Bomaštar 9Vladimir Cupara 3). Lazar Kukić sa sedam pogodaka bio je prvi strijelac i najbolji igrač susreta. Kod Ukrajine, prvo ime Dmytro Horiha sa šest pogodaka.  

EHF EURO 2022: SKUPINA C, 1. KOLO  
HRVATSKA – FRANCUSKA   22:27
SRBIJA – UKRAJINA 31:23 

Prethodni članakEHF EURO 2022: Tko je i kako vodio Hrvatsku na europskim prvenstvima?
Sljedeći članakHorvat, Šušnja, Mandić & Čupić nakon okršaja s olimpijskim pobjednicima | CROvsFRA | EHF EURO 2022