EHF EURO 2022: Crna Gora vjerojatno odnijela san o polufinalu 

717
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija doživjela je drugi poraz na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj. U susretu 1. kola tzv. Glavne skupine, izgubila je od Crne Gore 26:32. Nažalost, za razliku od dosadašnjih izdanja na ovom prvenstvu, u ovom susretu gledali smo jednu sasvim drugačiju Hrvatsku, gotovo neprepoznatljivu, bezidejnu, sporu, bez agresivnosti.    

HRVATSKA: I. Pešić 7/28, M. Alilović 3/11, M. Marić 1/1, A. Gadža 2/3, J. Gojun -/-, V. Načinović 2/4, Š. Ivić  0/1, I. Čupić  7/8, I. Slišković -/-, L. Cindrić 5/10, D. Mandić 1/2, T. Lučin 2/5, I. Martinović 1/5, M. Šipić 3/3, F. Glavaš -/-, M. Jelinić 2/2, izbornik: Hrvoje Horvat  

CRNA GORA: N. Matović 1/3, N. Simić 14/35, F. Vujović -/-, S. Ćavor 4/5, V. Lazović 0/1, R. Čepić 1/2, B. Vujović 7/10, M. Vujović 7/9, V. Kaluđerović 1/1, N. Simović -/-, V. Ševaljević 4/7, B. Simić -/-, M. Lasica 2/2, R. Vujačić -/-, B. Anđelić 1/4, N. Grbović 5/7, izbornik: Zoran Roganović      

Četvrti susret, četvrta postava Hrvatske. Korona vrijeme, rekli bi mnogi. Uz povratnika Davida Mandića, u sastavu su prvi put bili legenda Mirko Alilović, Ivan Slišković i Veron Načinović. U matineji protiv Crne Gore.  

U takvoj situaciji izbornik Hrvoje Horvat odlučio se za sljedeći sastav na početku susreta: Ivan Pešić na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marin Šipić na crti te na vanjskim pozicijama Luka Cindrić, Tin Lučin i Ivan Martinović. 

Krenuli smo s obranom 5 -1. Naprijed je isturen bio Marin Jelinić. Obje reprezentacije mijenjale su po jednog igrača u obrani, odnosno napadu. Nakon dvije i pol minute, ostali smo s igračem manje jer je isključenje dobio naš prvi strijelac Ivan Martinović. Minutu poslije, ista sudbina zadesila je Crnogorce.  

Vratari su obilježili početak susreta. U deset minuta oba su skupila po tri obrane. Napadi su bili taktički, dugački, gotovo do dizanja ruku norveških sudaca. I zato je svaki promašaj ili izgubljena lopta bila dragocjena. Osim početnih 1:0, Hrvatska nije imala prednost u prvih 15 minuta. Dapače, Crna Gora je u 14. povela s tri razlike, 3:6. Neuobičajeno, ali nervoza je više tresla naše dečke nego suparnika.   

Jako nam je nedostajao šut s vanjskih pozicija. Crnogorci su do kraja ukočili naše topnike pa su nam ostali prolazi jedan na jedan, crta ili eventualno krila do kojih je lopta teško dolazila. Ali morali smo biti strpljivi. Vukao nas je u tim teškim trenucima Luka Cindrić svojim golovima.   

Crna Gora strpljivo je čuvala dva ili tri pogotka prednosti. S njima kao da je raslo i njihovo samopouzdanje. Posebno nakon sjajnog niza obrana Nebojše Simića. Srećom, u završnici prvoga dijela svoju ruku je namjestio Tin Lučin. I kratko vrijeme držao nas na dva pogotka zaostatka.  Ali nažalost, ostao je usamljen pa su Crnogorci na predah odnijeli veliku prednost od šest pogodaka, 9:15. 

Primili smo 15 pogodaka u prvih 30 minuta. Najviše do sada na prvenstvu u prvom poluvremenu. Naša realizacija bila je tek nešto veća od 50 posto. Crna Gora je pak uz 7 obrana svoga vratara imala visokih 68 posto učinkovitosti. Naš prvi strijelac Ivan Martinović ostao je bez pogotka u prvom dijelu.  

U drugom dijelu na vrata je stao Mirko Alilović. U obrani 5-1 zaigrao je David Mandić. U napadu, Hrvatska od prve minute kreće s igrom sedam na šest. S dvije vezane obrane naše legende i dva pogotka, uspijevamo doći na minus četiri. Zoran Roganović odmah zove minutu predaha jer je shvatio da je to malo drugačija Hrvatska od one u prvom poluvremenu.   

Crna Gora  odgovara igrom sedam na šest. I vraća prednost na plus šest u 38. minuti. S tri zamjene troše strahoviti mnogo vremena u napadu. Suci to maksimalno toleriraju. Uzaludni su naši prosvjedi s klupe.  

Dva isključenje Crnogoraca iskoristili smo u 45. minuti za ponovni dolazak na minus četiri, 22:18. Ali ispod toga nismo otišli. Nebojša Simić je zaključao svoja vrata i svojim obrana izluđivao naše napadače. Tako je Crna Gora sedam minuta prije kraja otišla na pomalo nevjerojatnih plus osam, 20:28.   

Završilo je s minus šest, 26:32, ali to bitno ne mijenja sliku lošeg hrvatskog dana. Sa sedam pogodaka, naš najbolji strijelac bio je Ivan Čupić. Pet je dao Luka Cindrić. S 14 obrana, apsolutni crnogorski junak bio je Nebojša Simić. Po sedam pogodaka dali su Branko Vujović i Miloš Vujović. 

Slijedi dan predaha pa u subotu 22. siječnja u 20.30h igramo susret protiv svjetskih prvaka Danaca. 

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA 1 , 1. KOLO  

HRVATSKA – CRNA GORA 26:32 

Prethodni članakSEHA – Gazprom liga: Poznati svi sudionici nove sezone
Sljedeći članakEHF EURO 2022: Kako protiv svjetskih prvaka?