EHF EURO 2022: Pobjeda protiv Islanda za prvo slavlje u Budimpešti 

504
during the handball match Iceland vs Croatia, Men’s EHF EURO 2022 Hungary, Slovakia, Budapest ,Hungary, 24.01.2021, Mandatory Credit © Uros Hocevar / kolektiff

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Island u 3. kolu Glavne skupine 1 Europskog prvenstva kojemu su Mađarska i Slovačka domaćini. Bila je to utakmica puna preokreta. Hrvatska je u prvom dijelu zaostajala pet, a u nastavku vodila pet razlike. Na kraju je do pogotka odluke stigla desetak sekundi prije isteka vremena. To su naši prvi bodovi u drugom krugu.   

HRVATSKA : K. Pilipović -/-, I. Pešić 13/37, M. Marić 2/5, A. Gadža 1/2, J. Gojun -/-, M. Maraš -/-, V. Načinović 1/1, I. Čupić 5/6, Luka Cindrić 1/5, T. Lučin 6/9, I. Martinović 5/10, M. Šipić -/-, D. Ćavar -/-, F. Glavaš -/-, Z. Srna 1/1, M. Jelinić 1/1, izbornik: Hrvoje Horvat 

ISLAND: B. P. Gustavsson 0/2, V. Halgimsson 11/31, V. Kristjansson 0/6, Y. Gislasson 1/1, I. O. Magnusson 5/8, E. Vidarsson 1/3, B. S: Gudjonsson 5/6, O. K. Kristjansso -/-, O.T. Einarsson 0/1, O.F. Thorkelsson 6/8, E Asgeirsson 4/9, O. M. Magnusson -/-, D. Aronson -/-, O.T. Jonsson -/-, izbornik: Gudmundur Gudmunsson  

U odnosu na susret s Danskom, hrvatska reperezentacija doživjela je nove promjene. U ekipu su ušli vratar Ivan Pešić umjesto ozlijeđenom Mirka Alilovića, lijevo krilo Davor Ćavar, kao zamjena za pozitivnog Lovru Mihića, te povratnik lijevi vanjski Zvonimir Srna koji je dobio prebolio koronu, a dobio je prednost u odnosu na Ivana Sliškovića.  

Naša početna postava bila je: Ivan Pešić na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marino Marić na crti te Tin Lučin, Luka Cindrić EHF EURO 2022: Pobjeda protiv Islanda za prvo slavlje u Budimpešti i Ivan Martinović na vanjskim pozicijama.   

Island je poharan koronom imao samo 14 igrača u zapisniku. Vratili su se vratar Bjorgvin Gustavsson i Ymir Gislasson, a s Islanda kao prinove stigle svježe snage u vidu Darria Aronssona i Thrainna Orria Jonssona. 

Krenuli smo s obranom 5-1. Naprijed je ponovno bio Marin Jelinić. Time smo Islandu smanjili brzi protok lopte i uveli ih velikim dijelom u ritam koji nama dogovara. Nažalost, brzo smo dobili prvo isključenje i u tri napada bez čvrstog udarca dali priliku Victoru Halgrimssonu da upiše lagane obrane te dobije na samopouzdanju. U međuvremenu, Island je otišao na 1:3.  

Ivan Pešić sjajno je otvorio susret. I samo zahvaljujući njemu nismo potonuli u prvoj četvrtini susreta. U napadu smo se jako mučili. Islandska obrana sve je jako dobro pokrivala, radila prekide u pravom trenutku i dovodila nas u situaciju da moramo pucati pod pritiskom podignute ruke sudaca. Islanđani su prvu osjetniju prednost od četiri, a zatim i pet pogodaka, stvorili u 20. minuti, 4:9. Napravili su nam seriju od 4:0.  

Bio je to znak da Hrvatska krene u rizik igre sedam na šest. Postigli smo četiri pogotka za redom i to sve sa sedam metara, primili jedan i došli na minus tri, 8:11. Do kraja prvoga dijela uspjeli smo korak po korak smanjiti to za još jedan pogodak i na predah otići s minus dva, 10:12, te probuditi nadu za nastavak. 

Realizacija u prvom dijelu bila je na 53, Islandova deset posto bolja. Valjda prvi put na ovom prvenstvu naš je vratar bio bolji od suparničkog jer je Ivan Pešić skupio sedam, a islandski 6 obrana.  

Propustili smo prvi napad u nastavku, ali ne i drugi i stigli na minimalan zaostatak, 11:12. Četiri minute poslije imali smo izjednačenje, 13:13. A odmah zatim i vodstvo 14:13. Drugo nakon početnih 1:0. Injekcija samopouzdanja bila je tu. Samo je trebalo tako nastaviti.   

Energija kod Islanda kopnila je iz napada u napad. I to smo odlično iskoristili. Ivan Pešić podsjetio je na svoje najbolje dane. Sve što bi prošlo obranu, on bi zaustavio. U četrnaest minuta drugoga dijela napravili smo 8:2 i natjerali Islanđane da sada oni jure zaostatak (18:14). Sve nam je polazilo za rukom i ulazilo u suparničku mrežu.  

Ali još je cijela jedna četvrtina bila do kraja. A to je mnogo vremena u rukometu. Trebalo je ostati koncentriran i pametan. Islanđani su napokon shvatili da kroz sredinu naše obrane ne mogu pa su razvijali igru preko krila. I u 52. minuti, nakon serije 0:5, stigli na minus jedan. A to je značilo smo jedno. Novu „malu“ utakmicu koju smo morali dobiti. Minutu poslije sve je bilo na početku, a na semaforu izjednačenje, 21:21.  

Umor se sada jasno vidio na licima naših igrača. Izbornik se odlučio ponovno na igru sedam na šest. Pet i pol minuta prije kraja, Island je poveo 21:22. A naši su srljali iz pogreške u pogrešku. Sedam minuta bili smo bez postignutog pogotka. Opet nas je spasio Peša sa svoje dvije veličanstvene obrane. I donio nam napad za novo izjednačenje. A napad smo i ostvarili u 58. minuti preko Verona Načinovića, 22:22.

U dramatičnom raspletu posljednjih 90 sekundi, Island je promašio svoj napad, a potvrdu  pobjede Hrvatskoj donio je Ante Gadža desetak sekundi prije isteka vremena.  

Sa šest pogodaka, igrač susreta bio je Tin LučinIvan Pešić imao je sjajan dan i skupio 13 obrana. Kod Islanda, šest pogodaka Freyra Orri Thorkelssona i po pet  Ingi Omar Magnusson, Bjorn Sigvaldi Gudjonsson. 

Sljedeći susret Hrvatska igra protiv Nizozemske u srijedu 26. siječnja u 18.00 sati. 

EHF EURO 2022: GLAVNA SKUPINA 1, 3. KOLO  

HRVATSKA – ISLAND 23:22 

Prethodni članak1. HRL – Žene: Izjave nakon 12. kola
Sljedeći članakEHF EURO 2022: Nizozemska za kraj i popravak dojma