EHF Europska liga: Sjajni Nexe ide na Final 4

602

Rukometaši Nexea odigrali su neodlučeno 37:37 protiv GOG Gudmea u uzvratnom susretu četvrtfinala EHF Europske lige i tako kao prvi hrvatski klub osigurali prolazak na Final 4 tog europskog klupskog natjecanja. U prvom susretu prije tjedan dana, Nexe je slavilo 32:27.

Nexe je odigralo briljantnih 20-tak minuta, a onda puno toga propustilo u posljednjih desetak prvog dijela pa su umjesto uvjerljivog vodstva, imali minus dva nakon 30. minuta igre. Srećom, to nije ostavilo traga na njihovoj igri u nastavku, premda su i tu imali jednu crnu rupu i prijetila je opasnost da nestanu s terena. Ali, tada se na vratima ukazao mladi Dominik Kuzmanović i srušio sve snove Danaca u odlazak na završni turnir. Ali, krenimo redom.

Odlično je sastav iz Našica otvorio susret. Vrlo lako su poveli 1:3, dobili na samopouzdanju i gotovo bez većih poteškoća kontrolirali susret. Kada je sastav Branka Tamšea prvi put poveo s tri razlike, domaći trener bio je prisiljen tražiti minutu predaha. A nije bila završena ni prva četvrtina susreta.

Nexe je imalo odgovor na svaku igru GOG-a. Bez obzira radilo se o brzoj tranziciji, napadu na punu obranu ili prijetnji oduzimanjem lopte zbog pasivnog napada. Prvo poluvrijeme imalo je tri junaka. Mihailo Radovanović je uspio obraniti sedam napada domaćina. Halil Jaganjac i Predrag Vejin poigravali su se danskom obranom, a kako su htjeli i pogađali iz svih mogućih pozicija.

Nexe je tako u 21. minuti imalo plus četiri (13:17). I onda zaspalo. GOG je serijom 4:0 izjednačio za manje od četiri minute i na kraju prvog dijela odnio u svlačionicu dva pogotka razlike 22:20. Bilo je to prvo ozbiljno upozorenje za hrvatskog doprvaka da je kraj još jako daleko.

Druga velika kriza pojavila se na početku drugog dijela. U manje od pet minuta, GOG je pobjegao na plus četiri (26:22) i imao napad za pet razlike. Ali se onda na vratima Nexea  u briljantnom izdanju pojavio Dominik Kuzmanović i srušio sve nade domaćina. Nexe je napravilo seriju od 0:6, vratilo prednost na svoju stranu 26:28 i opet pronašlo igru vrijednu velikog ostvarenja. U 48. minuti ponovno su imali plus četiri (27:31) i do kraja su se gotovo poigravali s domaćinom. Na kraju je završilo 37:37, a to znači da je Nexe izborilo nastup na Final 4 EHF Europske lige, ili „male Lige prvaka“ kako je mnogi vole zvati. Svaka čast dečki.

Kod domaćina briljantan Simon Bogetoft Pytlik s 11 pogodaka. Halil Jaganjac odigrao je utakmicu iz najljepših snova. Postigao je 12 pogodaka iz 16 pokušaja, a to je 75 posto realizacije što je za jednog vanjskog igrača fantastično. Predrag Vejin je dao sedam, a Marin Jelinić 6 iz 6 pokušaja.

Final 4 EHF Europske lige igra se 28./29. svibnja. Domaćin će biti poznat u sljedećih desetak dana, jer EHF čeka da vidi tko će sve proći na završni turnir. Nexe je također kandidat za organizaciju završnog turnira.

EHF EUROPSKA LIGA: 1/4 FINALE
GOG GUDME – NEXE 37:37 (27:32)

Prethodni članak45. Seminar trenera – Predstavljanje predavača: Boris Milošević
Sljedeći članak45. Seminar trenera: Nenad Šoštarić & Vedran Krkač