M20 EHF EURO 2022: Dostojno predstaviti hrvatski rukomet

1156

Manje od 24 sata ostalo je do početka Europskog juniorskog prvenstva, ili službeno M20 EHF EURA, kojem je domaćin Portugal od 07. – 17.srpnja 2022. godine. Među 16 reprezentacija koje će odlučivati o naslovu najboljih u Europi, nalazi se i Hrvatska.

To je jedanaesto sudjelovanje naše juniorske vrste na europskim prvenstvima. Do sada je osvojena samo jedna medalja i to srebrna, 2012. godine kad je Turska bila domaćin natjecanja. Glavni igrači te reprezentacije bili su Domagoj Pavlović, Sandro Obranović, Šime i Filip Ivić, Stipe Mandalinić… Sljedeći najbolji rezultat je 4. mjesto 2016. godine.

Inače, najuspješnija zemlja na 12 dosadašnjih prvenstava je Danska, s četiri zlata i po jednim srebrom i broncom. Šest medalja ima i Njemačka, ali su tri zlatne, dvije srebrne i jedna brončana. Zatim slijede Španjolska i Slovenija.

Hrvatska je u Portugal otišla s dosta osabljenom ekipom. Redom su otpadali: Matej Mandić, David Jurišić, Zlatko Raužan, Ivan Barbić, Adam Šalić, itd, itd… A sve su to igrači koji su bili nositelji ili važne karike kadetske reprezentacije koja je prije godinu dana osvojila srebrnu medalju na Europskom prvenstvu kojem su domaćini bili Koprivnica i Varaždin. Podsjećamo, Hrvatska je finale izgubila od Njemačke koja će u Portugalu uz domaćina, Sloveniju i Fransusku biti glavni kandidat za naslov prvaka.

Pod vodstvom Igora Vorija, Hrvatska će nastojati zadržati visoki ugled koji ima u rukometnom svijetu. Skupina u kojoj igramo izuzetno je jaka. Tu su Francuska, Švedska i Crna Gora. Dalje prolaze dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine. Nadajmo se da će Hrvatska biti među njima. Uspije li proći, Hrvatska se spaja s dvije reprezentacije iz skupine D u kojoj su Njemačka, Island, Italija i Srbija.

Evo rasporeda naših nastupa:
07.07.2022.             20.30          HRVATSKA – FRANCUSKA
08.07.2022.             17.00          HRVATSKA – CRNA GORA
10.07.2022.             13.00          HRVATSKA – ŠVEDSKA

Popis juniorske reprezentacije:

 1. DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE
 2. TINO VISKIĆ – RK ZAMET
 3. FRAN ZOVAK – MRK SESVETE
 4. GRGO LUKETIN – RK BM 07
 5. MARIN BOŽIČEVIĆ – RK SPAČVA VINKOVCI
 6. MARKO PIKEC – RK ZAMET
 7. MATEJ KOMLJENOVIĆ – RK DUBRAVA
 8. PATRIK HRŠAK – MRK SESVETE
 9. DAVID ŠTRKOVIĆ – MRK SESVETE
 10. NOA ZUBAC – LOMZA INDUSTRIE KIELCE
 11. MISLAV OBRADOVIĆ – RK DUBRAVA
 12. NEDJELJKO JURKOVIĆ – RKHM DUBROVNIK
 13. MATEJ SVRŽNJAK – HRK GORICA
 14. MISLAV TURČIĆ – HRK GORICA
 15. TIN ŠESTAK – GRK VARAŽDIN 1930
 16. PETAR LULIĆ – RK BJELOVAR
 17. JAKOV DUJIĆ – RK BM 07

STRUČNO VODSTVO:

 1. IGOR VORI, IZBORNIK
 2. DENIS ŠPOLJARIĆ, TRENER
 3. VALTER MATOŠEVIĆ, TRENER GOLMANA
 4. BRANIMIR ŠOLA, KONDICIJSKI TRENER
 5. KARLO ŠPORER, FIZIOTERAPEUT
 6. ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO

Na kraju spomenimo da ni jedna hrvatska televizijska kuća ne radi izravne prijenose iz Portugala. Sve susrete, stoga ćete moći pratiti putem livestreama na ehftv-u:    https://ehftv.com/home

 

Prethodni članakMI 2022: Hrvatske seniorke u finalu Mediteranskih igara
Sljedeći članakMI 2022: Prijenos finala Španjolska vs Hrvatska