1. HRL Žene: Nova velika utrka Podravke i Lokomotive, ili?

707
Završnica Kupa Hrvatske za žene - Polufinale - RK Podravka Vegeta - Lokomitiva Zagreb, Dvorana Žatika Poreč, 12.05.2022.

Nova sezone 1. hrvatske rukometne lige za žene počela je prije tjedan dana susretom Lokomotive Zagreb i Splita 2010. Branitelj naslova morao je odigrati taj susret ranije zbog svojih europskih obaveza. I upisao je očekivanu pobjedu.

Službeni početak lige za sve ostale klubove je ove subote. Podravka Vegeta i Lokomotiva Zagreb i dalje su jedina dva kandidata za naslov prvaka. Oni su svijet za sebe u odnosu na ostatak lige, osobito kada se zna da je tijekom ljeta bila prava selidba u inozemstvo, odnosno mladih nada iz kluba u klub.

Ali krenimo redom. Lokomotiva Zagreb je ostala bez pola ekipe. Veći dio njih, a riječ je o Luciji Bešen, Dori Kalaus, Andrei Šimari, završio je u izravnom konkurentu Podravka Vegeti. U Rumunjsku su pak otišle Josipa Mamić i Kristina Prkačin, Ivana Dežić u Francusku, Dunja Orlović se vratila u Srbiju itd,… Došle su mlade hrvatske snage poput Mie Tupek, Klare Birtić, Sara Sablić, iz Austrije Kristina Dramac, Sj. Makedonije Sanja Dabevska i Leonida Gičevska, iz Crne Gore Marija Kaluđerović te kao posljednja, Željana Stojak-Rašić (Ljubuški). Pred Nenadom Šoštarićem ponovno je rudarski posao.

Podravka Vegeta se nakon mnogo godina odlučila za hrvatsku priču. Osim Ukrajinke Iryne Stelmakh i Hrvatice austrijskog državljanstva Ane Pandže, oslonac ove sezone su domaće snage. Tako su u klub stigle tri već spomenute rukometašice Lokomotive, pa Katja Vuković, Ema Guskić, Ivona Mrđen, Hannah Vuljak. Otišle su sve strankinje, ali i Dejana Milosavljević i Selena Milošević, trudna je Korina Karlovčan. Tu je novi stožer na čelu sa Željkom Babićem i Ianom Stevanovićem kao trenerom vratara. Veliki posao je i pred njima. A i izazovi u EHF Europskoj ligi.

Što se ostalih klubova tiče, i tu je bilo prometno. Bjelovar koji će nas predstavljati u EHF Europskoj ligi je u velikim problemima. Tjedan dana uoči početka lige ostali su bez trenera. Klub su napustile Ema Guskić, Ines Pifar, Nika Vojnović i Ana Čagalj. Još ranije Anđela Žagar je potpisala pristupnicu za Metz. A to je bila kičma ekipe. Došle su Ema Stručić, Rea Jelenović i Karmela Paštar.

Dalmatinka je prošlu sezonu završila kao četvrta i to joj je donijelo nastup u Europi. U sezonu ulaze bez Andree Klarić, koja će se okušati u Austriji, te Marije Marić i Antonije Krilić koje su zaustavile obiteljsko – poslovne obveze.

Dugo Selo 55 je tradicionalno sačuvalo većinu udarnih snaga i biti će veliki kandidat za sam vrh. Otišla je Anamarija Galić, a došle Petra Dičak (Madeira), Mandy Štritof (Izola) i Anja Vida Lukšić (Trešnjevka).

Split 2010 ostao je bez Klare Bitrić i Sare Sablić (Lokomotiva), ali je dobio iskusnu Gabrijelu Gudelj.

Koka se dosta pojačala ovoga ljeta. I ima vrlo ambiciozne planove. Ekipu su napustile Suzana Furjan, Ines Domjan, Tea Jalušić (igračka mirovina), Ena Car, Lara Židek, Lucija Zeba, Doris Hren, Lena Ljubić, sve redom iskusne igračice. Prinove su Ines Pifar (Bjelovar), Ira Resman (Zrinski), Petra Lovrenčević (Trešnjevka), Lana StrugarMartina Krajpl.

Zrinski je dobio novog-starog, ne po godinama dakako, trenera Gorana Mrđena. Stigla je iskusna  Selena Milošević (Podravka Vegeta) i mlada Lucija Cvitanović (Sesvete). U suprotnom smjeru otišla je Hannah Vuljak. Kružna napadačica Ira Resman u susjedstvo.

Ni Osijek nije bio imun na promjene. Dapače. Gotovo pola ekipe čine nove igračice. Otišle su Lucija Humel, Petra Jeršek, Dora Pajić, Iris Pratljačić. Uz priključenje nekoliko mladih rukometašica, tu su nove snage.

Sesvete su prošle sezone ostavile jako dobar dojam s obzirom da su bile jedna od najmlađih ekipa lige. Novog trenera Mirana Ognjenovića čeka izazovan zadatak jer iz kluba su otišle Mia Brkić, Lucija Cvitanović, Ema Novosel. Došle su Kala Kosovac i Tina Wurth .

I mogli bismo tako nabrajati unedogled. Promjene u klubovima su na dnevnoj bazi.

Biti će svakako zanimljivo vidjeti što mogu dva nova kluba – ŽRK Zamet i ŽARK Split. Oba imaju odličnu tradiciju i rad s mladima. Želimo im dobrodošlicu i puno uspjeha u novoj sezoni. Sretno svima.

  1. HRL ŽENE: 1. KOLO

10.09.2022       16.30        BJELOVAR – KOKA

10.09.2022       18.00        ZRINSKI – ŽARK SPLIT

10.09.2022       19.00        UMAG – DALMATINKA

10.09.2022       19.00        ZAMET – SESVETE

10.09.2022       20.00        TROGIR 58 – OSIJEK

11.09.2022       18.30        DUGO SELO 55 – PODRAVKA VEGETA

04.09.2022       LOKOMOTIVA ZAGREB – SPLIT 2010   30:18

Prethodni članakPaket24 Premijer liga – Liga B: Ples nove sezone otvara jedini prvak
Sljedeći članak1. HRL Žene: Tko će do prvih bodova ove sezone?