IHF U19 Svjetsko prvenstvo: Bronca je naša i sjaji poput zlata

1476
Croatia vs Egypt, Bronze medal match, 2023 IHF MEN’S JUNIOR (U19) WORLD CHAMPIONSHIP, Varaždin, Croatia, 13.08.2023., Mandatory Credit © IHF / HRS / kolektiff

Hrvatska muška mlađa juniorska reprezentacija pobijedila je Egipat 39:37 i osvojila brončanu medalju na 10. Svjetskom prvenstvu. To je peta medalja s tih natjecanja za našu reprezentaciju koja je i dalje uz Dansku najuspješnija u povijesti tih natjecanja. 

HRVATSKA: T. Herceg 12/35, M.Prpić 0/22, V. Glivetić 6/9, M. Bajan 4/7, M. Molc 4/4, A. Čaprić 6/11, F. Zovak 3/3, T. Borovec 0/1, M. Tomšić 4/4, K. Jurić -/-, P. Krupić 7/11, F. Krstić 3/4, L. Malinarich 2/2, I. Petrović -/-, A. Ćosić -/-, K. Bjeliš -/-, izbornik: Krešo Ivanković

EGIPAT: O. Elkhateib 2/7, Y. Ahmed 4/23, Y. Salama 6/20, M. Elsayed 1/1, M. Khallaf 8/12, O. Shehata -/-, Z. Hashad 3/7, Z. Abdelrahim 6/9, F. Ragab 1/1, M. Masoud 5/6, M. Mahmoud 4/5, M. Azab 2/2, A. Elkhouga 1/2, O. Abdelhady 0/1, Y. Salem 5/7, A. Ismail 1/1, izbornik: Mohamed Elalfy

Odlično popunjena varaždinska Arena dala je silan poticaj našim rukometašima u pokušaju da se domognu bronce. Hrvatska je počela u sastavu: Tin Herceg na vratima, Marko Bajan i Maksimilijan Molc na krilima. Na crti je bio Luka Malinarich, a na vanjskim pozicijama lijevo Aleksandar Čaprić, u sredini Vito Glivetić te desno Petar Krupić. Upravo je on postigao prvi pogodak u susretu.

Krenuli smo našom proaktivnom obranom 5-1 i Egipat se odmah u startu našao u problemima. Napravio je dvije tehničke pogreške, promašio jedan napad i Hrvatska je povela 3:0. Bilo je to upravo ono što su željeli naši rukometaši. Start iz snova. Egipat je do prvog pogotka stigao nakon pet minuta i 22 sekunde igre. Bili smo s igračem manje.

Nakon deset minuta igre, hrvatska mladost bila je na plus četiri (5:1). Naravno da je egipatska klupa morala reagirati i zatražila je minutu predaha. Hrvatska je nastavila igrati svoju igru. Bili smo raznovrsni, zabijali sa svih strana i Egipat u 14. minuti doveli na minus šest (9:3).

Egipat je na taj izazov odgovorio s tri pogotka za redom i brzo prepolovio našu prednost. Izbornik Krešo Ivanković pokušavao je držati visoki ritam naše igre i zaustaviti energetski pad. Mijenjao je više nego u bilo kojem susretu do sada. Šest minuta prije predaha bili smo na plus pet (15:10). Ali onda upali u najveću krizu prvoga dijela. Egipat je bio u silovitom naletu i serijom 1:4 stigao na samo pogodak zaostatka. S tom razlikom otišlo se i na predah (18:17).

Nije dobro počela drugo poluvrijeme naša ekipa. Nakon što su propustili realizirati sedmerac pa još jedan napad, Egipat je izjednačio na 18:18. Ali s dva nova pogotka, kada smo imali dva igrača više, opet smo se malo odvojili (21:19).

Nažalost, bio je to samo trenutačni bljesak. Egipat se dizao iz napada u napad, a Hrvatska padala. Izbornik je vratio među vratnice Tina Hercega. Egipat je pobjegao na dva razlike (21:23). Strah od potpunog raspada osjećao se u zraku. Ušao je Franko Krstić da malo pokuša razbiti egipatski zid 6-0.

Na kratko smo se ipak uspjeli vratiti i stići do izjednačenja 23:23. U 45. napokon ponovno i povesti 25:24. Ali samo za kratko. Novo isključenje skupo smo platili. O tome je jako trebalo voditi računa do kraja. Egipat je sve nemilosrdno kažnjavao.

Tin Herceg dao nam je vjetar u leđa u 48. minuti najprije obranom sedmerca, a onda i zicera. Tako smo opet vratili prednost na svoju stranu i poveli s dva razlike, 28:26. Imali smo napad i čistu priliku i za plus tri, ali nažalost, nismo je iskoristili. Novo izjednačenje tako je stiglo u 54. minuti (29:29).

Još dva egipatska napada i sedmerac zaustavio je naš Varaždinac i otvorio nam novu mogućnost da odemo na dva razlike. Do kraja je ostalo manje od pet minuta. Utakmica se definitivno lomila. Ruke su se skratile kod obje ekipe. Pune četiri minute nije bilo pogotka ni na jednoj ni na drugoj strani. Onda je zbio Egipat i izjednačio. Ostalo nam je 35 sekundi za pobjednički napad. Izbornik je pozvao minutu predaha. Nažalost, izgubili smo loptu, ali na svu sreću vrijeme je isteklo pa je Egiptu ostalo da izvede slobodan udarac s centra. Naši su to blokirali.

Slijedili su produžeci dva puta po pet minuta. Otvorili smo ih pogotkom pa još jednom obranom sedmerca Tina Hercega. I otišli na plus dva. A onda i tri razlike 90 sekundi do isteka prvog produžetka. Egipat je odlučio promijeniti obranu i zaigrati 5-1. Ali našli smo rješenje i za to i na predah otišli s 35:32.

Pet minuta dijelilo je našu reprezentaciju od pete medalje na svjetskim prvenstvima. Tin Herceg je obranio prvi napad Egipta i u trans bacio tribine. Mi smo svoj prokockali. A onda se opet ukazao naš mladi vratar, istinski heroj utakmice. Na drugoj strani zabio je kapetan Maksimilijan Molc za 36:32. Semafor je pokazivao da su prošle 2 minute i 10 sekundi. Zatim se u listu strijelaca upisao i Vito Glivetić za 37:32. Egipat zabija dva za redom i tu je na 37:34. Do kraja je minuta i pol. Opet smo se spetljali u napadu i Egipat dolazi na 37:35. Sada je 54 sekunde do isteka vremena. Fenomenalnim frkom zabija Fran Zovak za 38:35. Egipat smanjuje na 38:36. Našu prednost za još jedan pogodak diže Aleksandar Čaprić, da bi konačnih 39:37 postavili Egipćani pet sekundi prije kraja. A onda je počelo veliko slavlje.

S 12 obrana, od kojih su tri bila sedmerca, apsolutni hrvatski junak bio je Tin Herceg. Sedam pogodaka dao je Petar Krupić, a po 6 Vito Glivetić i Aleksandar Čaprić. Najbolji Egipćanin Mohamed Khallaf s 8 pogodaka.

Ovo je peta hrvatska medalja s kadetskih prvenstava. Godine 2005. osvojena je bronca. Dvije godine kasnije stiglo je srebro, da bi 2009. godine naši kadeti otišli do kraja i osvojili zlato. Posljednja medalja prije Varaždina bila je brončana prije deset godina. Egipat je ostao na zlatu osvojenom prije četiri godine u Sjevernoj Makedoniji.

IHF U19 SP: 3./4. MJESTO

HRVATSKA – EGIPAT 39:37 (PROD.) (30:30)


 

 

Prethodni članakW17 Europsko prvenstvo: Oproštaj u suzama, bronca ide u Njemačku
Sljedeći članakSvjetska BRONCA oko vrata mladih hrvatskih rukometaša | U19 Svjetsko prvenstvo