Seniorke: Po 13. nastup na europskim prvenstvima

688
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / Kolektiff

Susretima protiv Grčke te Bosne i Hercegovine, hrvatska ženska seniorska reprezentacija počinje svoj 16. ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Do sada je 12 puta bila uspješna i stigla do završnog natjecanja. Tri neuspjeha u kvalifikacijama dogodila su se triput zaredom i to 1998., 2000., 2002. godine. Najveći uspjeh hrvatskih rukometašica svakako je bronca iz Danske 2020. godine.  

Riječ je upravo o ovom naraštaju naših rukometašica i stoga, imamo pravo na puni optimizam da ćemo naše najbolje rukometašice sljedeće godine gledati u jednoj od tri zemlje domaćina europskog prvenstva, a riječ je o Mađarskoj, Austriji i Švicarskoj.

Hrvatske rukometašice okupile su se u ponedjeljak u Zagrebu i odmah produžile put do Karlovca gdje će u srijedu odigrati susret protiv Grčke u 18.00 sati uz izravni prijenos na Hrvatskoj televiziji. Nažalost neće biti kompletne, jer zbog ozljeda izbornik Nenad Šoštarić ne može računati na kapetanicu Katarinu Ježić, Anu Debelić koja je nedavno rodila, vratarku Ivanu Kapitanović i lijevu vanjsku Tinu Barišić. Upitan je i nastup Valentine Blažević. U dan i pol reprezentacija je odradila tri treninga, zapravo ponovila ono što je igrala ranije i malo se osvježila nakon napornih klupskih utakmica.

Nakon današnjeg treninga, reprezentacija se družila s navijačima na središnjem karlovačkom trgu, podijelila nešto ulaznica i dresova te pozvala navijače do ih dođu bodriti. Druženju su se pridružili županica Martina Furdek – Hajdin i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Inače, Hrvatska je u svim kvalifikacijama do sada , bilo da je riječ o skupinama ili samo doigravanju, odigrala ukupno 60 susreta. Ostvarila je ukupno 40 pobjeda, dva remija i doživjela 18 poraza. Samo jedanput u povijesti kvalifikacija kada se igralo po skupinama,  naša reprezentacija uspjela je dobiti svih šest susreta. Bilo je to u kvalifikacijama za EURO 2012. godine. Tada je izbornik bio prof. Vladimir Canjuga, a Hrvatska je  bila u skupini s Italijom, Slovačkom i Danskom.

Hrvatska još nikada nije odigrala službeni susret protiv Grčke. Ta je reprezentacija prvo sudjelovanje u kvalifikacijama imala 1996. godine. Od tada do danas nikada se nije uspjela kvalificirati za završni turnir. Ukupno je odigrala 53 susreta i dobila samo 13. Preostalih 40, bili su porazi.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024.: SKUPINA 1, 1. KOLO
11. 10. 2023.
18:00h HRVATSKA – GRČKA (HTV 2)

Prethodni članakJaki rukometni dueli, čvrste obrane, munjevite kontre! | Sažetak 5. kola | Paket24 Premijer liga
Sljedeći članakDruženje “Kraljica šoka“ na karlovačkom trgu | Kalaus Žulj & Šenvald | Kvalifikacije za EURO 2024