IZBOR HRS-a i SN: Katarina Ježić, Domagoj Duvnjak, Nenad Šoštarić i Jurinović-Mrvica najbolji u 2023. godini

458
, Croatia vs Slovenia, Croatia Cup 2024, Poreč, Hrvatska, 06.01.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Godina što je upravo iza nas bila je prepuna velikih natjecanja. Samo dvije  hrvatske reprezentacije osvojile su medalje. Riječ je dakako o mlađoj juniorskoj selekciji koja je u Varaždinu na Svjetskom prvenstvu koje je Hrvatska sjajno organizirala bila brončana. Mlađi kadeti su pak na početku godine osvojili zlato na Mediteranskom prvenstvu. Rukometaši su početkom 2023. godine osvojili 9. mjesto na Svjetskom prvenstvu i jako su blizu olimpijskih kvalifikacija. Rukometašice su pak obilježile prosinac osvajanjem 14. mjesta na SP-u u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj i ostale bez olimpijskih kvalifikacija. Koban je bio poraz od Mađarske. Kadeti su bili u igri za medalju na EYOF-u i na kraju osvojili 4. mjesto. Šesti su pak bili na Otvorenom europskom prvenstvu u Švedskoj. A vrhunac je bilo osvajanje 1. mjesta na TIBY kupu, najjačem kadetskom turniru na svijetu. Kadetkinje su nas silno razveselile 4. mjestom na Europskom prvenstvu u Podgorici i pokazale da Hrvatska ima mladost koja dolazi i nudi velike stvari. Juniorke su bile slabe na Europskom prvenstvu i dodatnim kvalifikacijama za SP i za sada su prve na listi čekanja za to natjecanje u Kini.

U takvoj konkurenciji izabrati najbolje nije bilo nimalo lako. Tradicija duga 30 godina nije iznevjerena ni 2023. Hrvatski rukometi savez i Sportske novosti  njeguju i čuvaju izbor najboljih i na kraju svake godine biraju najbolje u četiri kategorije – najbolja rukometašica, najbolji rukometaš, najbolji trener i sudački par. Žiri čine izbornici, čelnici HRS-a i SN, te sportski rukometni novinari. U svakoj kategoriji je po pet kandidata, a boduje se sustavom 3-2-1, od prvog do trećeg mjesta.

NAJBOLJA RUKOMETAŠICA: KATARINA JEŽIĆ

Kada se popneš na rukometni Olimp, a to je u ovom trenutku nedvojbeno EHF Liga prvakinja, teško je da vas novinari koji cijeli život prate rukomet mogu zaobići svojim glasom. A kapetanica hrvatske rukometne reprezentacije Katarina Ježić je na početku  2023. godine iz Turske došla u norveški Kristiansand kao zamjena za prijateljicu iz nacionalne vrste Anu Debelić koja je čekala bebu, i odeš do kraja, do europskog naslova. To je zapravo filmska priča koju bi jednoga dana vrijedilo ovjekovječiti na platnu. I ne igraš sporednu, nego jednu od glavnih rola. Upravo to je napravila Katarina Ježić. A kada na sve to dodamo da je nezamjenjiva članica hrvatske reprezentacije punih 12 godina, kapetanica, onda je sve jasno. Izbor je zapravo bio jednostavan. Inače, s devet naslova najbolja je i nedostižna Andreja Penezić – Kobetić.

 1. KATARINA JEŽIĆ 81 BOD
 2. STELA POSAVEC 52 BODA
 3. TINA BARIŠIĆ 16 BODOVA
 4. KLARA BIRTIĆ 15 BODOVA
 5. LARISSA KALUS 4 BODA

NAJBOLJI RUKOMETAŠ: DOMAGOJ DUVNJAK

Za razliku od ženske konkurencije, u muškoj je bilo više neizvjesnosti. Domagoj Duvnjak na poseban način obilježio je 2023. godinu. S reperezentacijom je u siječnju na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj osvojio deveto mjesto. Zatim je postao prvak Njemačke, da bi kao kruna svega stigao naslov pobjednika njemačkog Superkupa. Kada svemu tome dodamo da je kapetan hrvatske rukometne reprezentacije i vjerojatno jednog od najvećih klubova u povijesti, THW Kiela, da je i u 35. godini dobio priliku da produži ugovor na još godinu dana, onda je sve jasno. On je rukometni Luka Modrić. Što stariji i s više godina, to bolji. I zato našem i Kielovom kapetanu naklon do poda. S ovim naslovom postaje naš rekorder jer je šesti put najbolji od najboljih. Ostavio je iza sebe svog idola i uzora Ivana Balića koji ima pet naslova najboljeg u Hrvatskoj.

 1. DOMAGOJ DUVNJAK 76 BODOVA
 2. IGOR KARAČIĆ 60 BODOVA
 3. DOMINIK KUZMANOVIĆ 24 BODA
 4. MARKO KOPLJAR 8 BODOVA

NAJBOLJI TRENER: NENAD ŠOŠTARIĆ

U godini kada s klubom osvojite naslov prvakinja Hrvatske, igrate finale Kupa, reprezentaciji osigurate nastup na Svjetskom prvenstvu i s dvije pobjede započnete put prema Europskom prvenstvu, dvojbi kod posebnog žirija Sportskih novosti i čelnika Hrvatskog rukometnog saveza nije moglo biti. Najbolji u 2023. godini je Nenad Šoštarić, donedavni trener Lokomotive Zagreb i hrvatske reprezentacije, a od prije otprilike dva mjeseca trener rukometaša Zagreba. Inače, ovo mu je treći put da je izabran za najboljeg hrvatskog trenera. Rekorder među trenerima je Lino Červar s 11 naslova pobjednika.

NAJBOLJI SUDAČKI PAR: DALIBOR JURINOVIĆ – MARKO MRVICA 

Godinama su gospodari sudačke scene, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, bili Matija Gubica i Boris Milošević. I godinama su svoju priliku strpljivo čekali Dalibor Jurinović i Marko Mrvica. Vjerojatno ni sami ne znaju koliko su puta bili na drugom mjestu. Ali jedna stara narodna kaže „ tko čeka, taj dočeka.“ Priznanje im dolazi u najboljem mogućem trenutku jer ovo je njihova posljednja sezona suđenja. Rekli bismo, šlag na tortu. Inače, rekorderi ovog izbora su Matija Gubica i Boris Milošević koji su čak 14 puta bili pobjednici.

NAJBOLJI SUDAČKI PAR: DALIBOR JURINOVIĆ – MARKO MRVICA

 1. DALIBOR JURINOVIĆ I MARKO MRVICA 58 BODOVA
 2. TOMISLAV CINDRIĆ I ROBERT GONZUREK 21 BOD
 3. ZORAN LONČAR I DAVOR LONČAR 12 BODOVA
 4. ANTE MIKELIĆ – PETAR PARAĐINA 9 BODOVA
 5. MATIJA BRODIĆ – MATIJA HODŽIĆ 4 BODA

 

Prethodni članakCroatia kup 2024: Slovenija bolja od Crne Gore
Sljedeći članakEHF Europska liga: Lokomotiva bez pobjede na otvaranju Grupne faze