Seniori: Teškom mukom svladana Argentina

390
Lovro MIHIĆ, Mario SOSTARIC, Matej MANDIC, Filip IVIĆ, Igor KARAČIĆ, Marko MAMIC and Luka CINDRIĆ, Spain vs Croatia, Men's EHF EURO 2024 Germany, Mannheim, Germany, 12.01.2024, Mandatory Credit © Eva Manhart / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija izborila je prvu pobjedu na Gjensidige kupu u Oslu. U susretu 2. kola uz puno muke svladana je Argentina 20:19. Sutra našu izabranu vrstu u 14.15 sati čeka susret protiv svjetskih prvaka Danaca.

HRVATSKA: M. Mandić 20 obrana, F. Ivić -/-, D. Duvnjak 2/2, M. Šoštarić 1/2, I. Karačić 1/6, M. Maraš -/-, V. Načinović 1/2, M. Mamić 0/2, L. Cindrić  1/5, I. Brozović -/-, F. Vistorop 1/1, D. Mandić 2/3, I. Martinović 8/14, M. Šipić 2/2, L. L. Klarica 1/2, M. Jelinić 0/1
izbornik: Dagur Sigurdsson

ARGENTINA: L.C. S. Maciel 7 obrana, J. M. Barr 9 obrana, G. A. Maurino 1 obrana (1 pog), I. Pzzaro 1/3, N. Bono 2/4, P. Vainstein -/-, F. Pizzaro 4/8, P. A. Simonet 0/3, S.Barnetto 3/6, L. Moscariello 2/3, A. G. Moyano 0/2, F. A. Lombardi 1/2, P. M. Cami, J. Lewis Parker 3/6, S. B. Garcia 2/10, N. Bonano 0/1
izbornik: Guillermo  Milano

Zbog ozljeda Dominika Kuzmanovića (prepone) i Zvonimira Srne (stražnja loža), Hrvatska je uoči susreta s Argentinom ostala bez dva važna aduta. Stoga je izbornik Dagur Sigurdsson odlučio napraviti još neke zamjene u sastavu. Tako su se na tribini već spomenutom dvojcu priključili Nikola Grahovac i Fran Mileta, a u sastavu su se našli Filip Ivić, Luka Cindrić, Igor Karačić i Ilija Brozović.  

Početna postava protiv Argentine bila je sljedeća: Matej Mandić na vratima, David Mandić i Mario Šoštarić na krilima te Veron Načinović na crti. Na vanjskim pozicijama susret su počeli Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

Nisu naši rukometaši dobro otvorili susret. Nakon što su ukrali prvu loptu Argentini, i odmah im je vratili, u četiri napada dvaput su promašili, dvaput je suparnički vratar obranio i Argentina je ni kriva ni dužna otišla na 0:3. Srećom da je Matej Mandić upisao tri obrane u tom razdoblju, inače je moglo biti i gore.

Argentina je očekivano forsirala igru jedan na jedan, izuzetno čvrsto, agresivno u obrani. Naši su pomalo bježali od tih duela pa su prvi pogodak postigli tek nakon šest minuta i 20 sekundi igre. Argentina je u 8. minuti imala pomalo zabrinjavajućih plus četiri (1:5).

Srećom, naša je obrana uskoro počela igrati malo odlučnije, a u napadu su proradili Ivan Martinović (3) i Domagoj Duvnjak (2) pa smo ulovili priključak na 5:6 u 12. minuti. Imali su naši i dva napada za izjednačenje, ali ih nisu iskoristili. Treću priliku nisu propustili, pa smo u 16. minuti napokon stigli do prvog izjednačenja u susretu (6:6).

Ni prvu prigodu za vodstvo nisu naši uspjeli realizirati, premda su stvorili čistu priliku pa je izbornik već u sljedećem napadu odlučio pozvati minutu predaha i kraći dogovor. Previše čistih prilika promašili su naši ili dali priliku Juanu Manuelu  Barru da se proslavi. U nepunih 20 minuta on je skupio šest obrana.

U nedostatku igrača za poziciju lijevog vanjskog izbornik je morao aktivirati Marka Mamića na toj poziciji, a na isključenje Maria Šoštarića, jer je imao samo jedno desno krilo, koristio je Luku Lovru Klaricu. I tako pokrpani, ipak su uspjeli stići dva pogotka viška koja je u međuvremenu napravila Argentina. I ne samo to, u 25. minuti prvi put smo poveli (10:9).

Imali su naši dečki i dva razlike, ali su do predaha uspjeli sačuvati jedan (11:10), i s minimalnom prednosti otišli na predah. Vratari su na obje strane bili najbolji pojedinci tih 30 minuta. Sjajni Matej Mandić je upisao 10, a njegov kolega na drugoj strani devet obrana. Hrvatska je imala sedam, a Argentina samo četiri igrača među strijelcima.

Maksimalno ozbiljno, agresivno, onako kako to oni znaju zaigrali su hrvatski rukometaši na početku drugog dijela. I nakon serije od tri pogotka za redom natjerali argentinskog izbornika da pozove svoju momčad na razgovor. Bilo je to u 35. minuti.

Matej Mandić nastavio je sjajno braniti, i to nas je ostavilo u prednosti, premda smo imali  dva slabija razdoblja s po pet minuta bez pogotka. Uporni Argentinci su u 48. minuti došli na samo pogodak zaostatka (17:16). I stoga je opet trebalo sve iz početka, u novu bitku, i borbu za svaku loptu.

Na ulasku u posljednjih osam minuta, kada smo bili s dva igrača manje, Argentinci su uspjeli izjednačiti i još malo pritiska staviti na naša leđa. Još jedanput nas je spasio genijalni Matej Mandić. Na 19:18 za Hrvatsku skinuo je dva udarca za redom u jednom napadu suparnicima i na sve to to dodao sedmerac. Bila je to njegova 19. obrana.

Nakon što smo napravili dva razlike (21:19), Argentina je prešla na igru sedam na šest. Prvi put se nismo obranili, a kako nismo zabili na drugoj strani, Argentina je u posljednjoj minuti dobila priliku za izjednačenje. Srećom, napravila je prekršaj u napadu pa smo preostalih devet sekundi nakon minute predaha ipak uspjeli sačuvati loptu i pobijediti 20:19. Čudesni Matej Mandić skupio je 20 obrana. S osam pogodaka Ivan Martinović bio je naš najbolji strijelac. Po dva pogotka dali su Marin Šipić, David Mandić i Domagoj Duvnjak. Kod Argentine tri vratara skupila su 17 obrana. Najučinkovitiji igrač bio je Federico Pizzaro s četiri pogotka.

GJENSIDIGE KUP: 2. KOLO
HRVATSKA – ARGENTINA 20:19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članak47. Seminar trenera – Predstavljanje predavača: Ivica Obrvan
Sljedeći članak“Obrana protiv Argentine dobra, napad moramo bolje“ | Sigurdsson, Šipić & M. Mandić | Gjensidige Cup