Seniori: Težak poraz od Danske na kraju turnira

590
Foto: Svein André Svendsen

Hrvatska rukometna reprezentacije uvjerljivo je poražena od Danske 22:37 u 3. kolu Gjensidige kupa u Oslu. Najteži je to poraz u dosadašnjim susretima s tom reprezentacijom, ali i poraz koji ozbiljno brine uoči skorašnjih Olimpijskih igara u Parizu.

HRVATSKA: M. Mandić 6/19, F. Ivić 3/12, D. Duvnjak 0/1, M. Šoštarić 7/9, F. Mileta 1/1, I. Karačić 0/2, M. Maraš 0/4, V. Načinović 3/7, M. Mamić -/-, L. Cindrić 3/5, F. Vistorop 3/6, D. Mandić 1/2, N. Grahovac -/-, M. Šipić 2/3, L. L. Klarica 1/7, M. Jelinić 1/1, izbornik: Dagur Sigurdsson

DANSKA: E. Nielsen 15/16 (3), M. M. Lovkvist 3/6 (1), N. Kirkelokke 1/1, E. Jacobsen  11/13, R. S. Lauge 0/1, M. Saugstrup 1/1, M. Gidsel 6/7, M. Mensah Larsen 1/1, L. Jorgensen, I. V. Rassmunsen 2/2, J. Holm 2/2, E. S. Bergholt 2/2, S. Hald 2/2, T. S. Arnoldsen 1/4, S. Pytlick 2/6, E. W. Madsen 2/2, izbornik: Nikolaj Jacobsen

Završnica sezone uzela je svoj danak pa obje reprezentacije nastupaju u Oslu oslabljene. S hrvatskom ekipom nije doputovao Tin Lučin, a ovdje su se ozlijedila trojica, Domink Kuzmanović, Zvonimir Srna i jučer Ivan Martinović. Dancima pak nedostaju braća Niklas i Magnus Landin, Mikkel Hansen, a od susreta s Norveškom i Casper Mortensen.  

Ozljedom našeg prvog strijelca na Gjensidige kupu Ivana Martinovića, izbornik je u ekipu vratio Nikolu Grahovca i Frana Miletu, a na tribinu je uz ozlijeđeni trojac preselio i Ilija Brozović. Naša početna postava bila je stoga – Matej Mandić na vratima, David Mandić i Mario Šoštarić na krilima te Veron Načinović na crti. Na vanjskim pozicijama u susret su krenuli Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić i Luka Lovre Klarica.

Jednu promjenu obrana – napad radila je naša klupa. Marko Mamić  ispred naših vrata, za Maria Šoštarića. Otvaranje susreta bila je na žalost, kao i protiv Norveške i Argentine s tri tehničke pogreške. Za to vrijeme Danci su zabili tri pogotka i već u četvrtoj minuti imali 0:3. Na sve to nadovezale su se i dvije obrane Emila Nielsena pa smo svoj prvi pogodak dočekali tek na isteku pete minute.

S dvije obrane Mateja Mandića i dva naša pogotka za redom ipak smo uhvatili priključak  u sedmoj minuti (2:3). Nakon toga uspjeli smo se obraniti s igračem manje pa zabiti za prvo izjednačenje u 10. minuti (4:4). Bilo je to najbolje razdoblje u igri naše reprezentacije. Kratko, ali slatko.

A onda su naši rukometaši nepotrebno ušli u trku s Dancima i na brzinu primili pet pogotka  u nizu te otišli u ozbiljan minus (5:10). Emil Nielsen je lako krotio naše neizrađene udarce, a njegovi suigrači znali su to naplatiti. Punih 12 minuta bila je naša izabrana vrsta bez pogotka. Redale su se tehničke pogreške i obrane danskog vratara, a na drugoj strani naši suparnici nemilosrdno su punili mrežu nemoćnog Mateja Mandića. Nije pomogla ni minuta predaha koju je zvao Dagur Sigurdsson.

Prvo poluvrijeme završilo je s deset razlike za Dansku (6:16). Od izjednačenja 5:5 u 12. minuti do kraja, mi smo dali jedan, a Danci 11 pogodaka. Emil Nielsen je skupio 10, Matej Mandić 6 obrana.

Filip Ivić stao je vrata na početku drugog dijela. I dao malo vjetra u leđa našima s nekoliko lijepih obrana. Držali smo ritam pogodaka za pogodak pa se razlika nije povećavala. Nakon sedam minuta igre, naš je izbornik pozvao minutu predaha i odlučio se za igru sedam na šest.

I nije to izgledalo slabo. Na žalost, uskoro smo ostali s igračem manje i morali su se vratiti igri šest na šest bez vratara. Danska se i tu pokazala mudrom i spretnom. Iscrpljivala je naš napad do krajnjih granica i tjerala ga puca iz neizrađenih situacija, a onda je Emil Nielsen preciznim projektilima pogađao naša vrata. Tako su Danci sredinom drugog poluvremena otišli na plus 12 (14:26).

Rotirala su oba izbornika maksimalno svoje igrače. Danska je opet uhvatili onaj svoj poznati ritam kada melje suparnika i u 48. minuti odjurila na golemih 15 razlike (16:31). Tempo susreta bitno je pao nakon toga. I jedni i drugi kao da su samo su čekali do prođe preostalo vrijeme.

Završilo je 22:37 što je naš najteži poraz od Danske do sada. Mario Šoštarić sa sedam pogodaka bio je naš najefikasniji igrač. Po tri pogotka dali su Luka Cindrić, Veron Načinović i Filip Vistorop. Kod Danaca Emil Nielsen 15 obrana i 3 pogotka. Prvi strijelac pak bio je Emil Jacobsen s 11 pogodaka.

Hrvatska je tako Gjensidige kup završila s dva poraza (Norveška 26:32, Danska 22:37 i jednom pobjedom protiv Argentine, 20:19.

GJENSIDIGE KUP: 3. KOLO
HRVATSKA – DANSKA 22:37

Prethodni članakSeniori: Svjetski prvak za kraj nastupa na Gjensidige kupu
Sljedeći članak“Protiv Danske je bilo jako loše“ | Sigurdsson, Šoštarić & Klarica | Gjensidige Cup