Seniori: Velika pobjeda protiv Egipta za dizanje samopouzdanja

24
, Hrvatska - Egipat, Prijateljska utakmica, Varazdin, Croatia, 06.07.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

Nakon nepuna dva tjedna teških i iscrpljujućih priprema u Prelogu, hrvatska muška seniorska reprezentacija uvjerljivo je pobijedila Egipat 36:29 u prijateljskom susretu i pokazala da je spremna za veliki izazov koji je čeka na skorašnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 6/19 (1), M. Mandić 4/16, S. Meštrić 1/4, L. Mihić 2/2, D. Duvnjak 0/1, M. Šoštarić 8/8, V. Načinović 1/2, M. Mamić -/-, L. Cindrić 0/1, N. Grahovac  -/-, T. Lučin 3/7, I. Martinović 5/6, M. Šipić 3/3, F. Glavaš 1/1, Z. Srna 3/7, L. L. Klarica 4/5, M. Jelinić 5/6, izbornik: Dagur Sigurdsson (ISL)

EGIPAT: K. Hendawy 5/28, M. El Tayar 3/15, M. Aly -/-, O. Yahia 5/8, A. Abdou 3/5, K. Waleed 1/1, I. Elmasry -/-, O. Elwakil 1/2, Y. ElDeraa 3/4, S. ElDeraa 5/5, M. Abdelhak 0/2, A. Yousri 2/3, A. Nafea 2/2, A. Adel 3/5, A. Zein 1/3, M. Sanad 3/4, izbornik: Juan Carlos Pastor (ŠPA)

Od 21 igrača koliko ih je imao na priprema u Prelogu, izbornik Dagur Sigurdsson odlučio je na tribine poslati Filipa Ivića, Josipa Šarca, Ivana Pavlovića i Matea Maraša. U zapisniku se tako našlo 17 igrača. Naša početna postava bila je: Dominik Kuzmanović na vratima, Lovro Mihić i Mario Šoštarić na krilima te Veron Načinović na crti. Na vanjskim pozicijama pak bili su Tin Lučin, Domagoj Duvnjak i Ivan Martinović.

Obje su ekipe krenule s obranama 6-0. Hrvatska je mijenjala Domagoja Duvnjaka. U obrani je ulazio Nikola Grahovac. Egipćani su pak na klupu povlačili svog kapetana Ibrahima Masrya, a na crtu je dolazio Ahmed Adel. Naši su sjajno otvorili susret. Od prvih šest napada, pet su pretvorili u pogotke i u sedmoj minuti već bili na 4:1. U međuvremenu, svoj doprinos dao je Dominik Kuzmanović s tri obrane za redom. Kada smo minutu poslije pobjegli na 6:1, egipatski izbornik Juan Carlos Pastor morao je pozvati minutu predaha.

Razgovor je čini se dobro pomogao našim afričkim gostima pa su u 12. minuti uhvatili priključak i stigli na 7:4. Ali naši rukometaši brzo su odgovorili. Ivan Martinović bio je izrazito raspoložen. Pogađao je iz svih pozicija, ali i asistirao.

Nakon 15-tak minuta izbornik je osvježio našu postavu. I kompletno je promijenio. Njihov ulazak u susret bio je nešto slabiji jer su napravili dvije tehničke pogreške, a Egipat je to znao iskoristiti i vrlo brzo su stigli na samo pogodak zaostatka (9:8).

Na ulasku u posljednjih deset minuta Egipat je skupo platio jedno isključenje jer smo zabili dva pogotka u nizu i odmakli se na plus tri (13:10). Napadački je Hrvatska izgledala dobro, ali obrana nikako nije pronalazila način da zaustavi izuzetno snažne egipatske vanjske pucače. Šest minuta prije predaha ponovno smo se vratili na tri razlike (15:12). Prije toga  naš je izbornik uzeo minutu predaha.

U samoj završnici prvoga dijela na vrata je stao Sandro Meštrić i odmah dao svoj doprinos. Raspoloženi Zvonimir Srna tako je dvije i pol minute prije odmora podigao našu prednost ponovno na pet pogodaka prednosti (18:13). Ali budući da smo do kraja poluvremena bili s igračem manje, Egipat je za jedan pogodak smanjio zaostatak pa se na predah otišlo s 18:14. Hrvatska je bila na 72 posto realizacije, uz 7 obrana vratara. Egipat je pak imao 58 posto i 5 vratarskih obrana.

S četiri sjajne reakcije naše obrane, drugi dio smo otvorili s četiri lagana pogotka, tri u kontri, jedan s crte i pobjegli na velikih 22:14. Egipatska klupa morala je zatražiti drugu minutu predaha. Nije im previše pomoglo jer naši su i s igračem manje uspjeli održati tu razlike.

Ipak, sredinom poluvremena polako se počeo osjećati umor. Egipćani su napravili niz od 1:4 i stigli na minus pet (25:20). Hrvatski izbornik odlučio je stoga iskoristiti svoju drugu minutu razgovora s igračima. A odmah zatim promijeniti cijelu napadačku šestorku. I ona nas je zadržala na šest razlike na ulasku u posljednjih deset minuta.

Egipatski izbornik u tim se trenucima očigledno pomirio s porazom pa je i on napravio mnogo promjena u ekipi. Svježe snage ipak nisu mogle pratiti hrvatski ritam. Hrvatska je jedno kratko razdoblje probala i s igrom sedam na šest. Na kraju zasluženo slavila s 36:29. Najefikasniji u našim redovima bio je Mario Šoštarić s osam pogodaka iz isto toliko pokušaja. Po pet su dali Ivan Martinović i Marin Jelinić. Među Egipćanima najbolji Seif ElDeraa i Omar Yahia s po pet pogodaka.

Nakon sutrašnjeg lakšeg jutarnjeg treninga, Hrvatska će završiti prvi dio priprema za Olimpijske igre u Parizu. Slijede tri dana predaha, a novo okupljanje zakazano je za 11. srpnja u Opatiji.

VARAŽDIN: PRIJATELJSKI SUSRET

HRVATSKA – EGIPAT 36:29

 

Prethodni članakMlađe kadetkinje: Osvojeno 11. mjesto na Otvorenom europskom prvenstvu