OI 2024: Španjolska je posljednja šansa

75
Ivan MARTINOVIĆ, Croatia vs Sweden, Paris 2024 Olympics handball, Paris, France, 02.08.2024, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Premda je imala slab nastup i doživjela težak poraz od Švedske, hrvatska muška seniorska reprezentacija još uvijek može do četvrtfinala Olimpijskih igara u Parizu. Za toj joj je potrebna pobjeda protiv Španjolske u posljednjem kolu, a može proći dalje i remijem ako bi Japan iznenadio Švedsku.

Mnogi se ovih dana pitaju koja je prava Hrvatska. Ona koju smo gledali protiv Njemačke ili ova sa Švedskom, a pri tome ne zaboravljamo susret s Japanom gdje smo se iščupali u posljednji trenutak, odnosno utakmicu sa Slovenijom kada su naši dečki odlično odigrali prvo poluvrijeme i onda pali u nastavku. Zapravo, kada vratimo film malo unatrag, Hrvatska je u prvih 20ak minuta bila odlična u sve četiri utakmice. Što se događa nakon toga veliki je misterij za sve i u stručnom stožeru, ali i za nas obične promatrače. Zašto ta momčad gotovo nestane s terena i gubi susret s 11 razlike, a vratar vam ima 14 obrana ili  primi 38 pogodaka?

Ali ono što je u ovom trenutku jedino važno je činjenica da je Hrvatska još uvijek u igri za četvrtfinale. S kime će tamo igrati čak je manje je važno. Bitno je ući među osam najboljih. Španjolska je prepreka na tom putu i želimo vjerovati da su naši rukometaši u stanju ponoviti barem dio „čarolije“ iz Mannheima kada su dobili „Furiju“ s deset razlike, 39:29.

Španjolska se djelomično promijenila od toga susreta. Na vratima je iskusni dvojac  Gonzalo Perez de Vargas (33 god, Barca) te Rodrigo Corrales (31 god, Telekom Veszprem). Na ovom turniru dijele minutažu.

Na lijevom je krilu Daniel Fernandez (23 god, TVB Stuttgart). Brz je kao metak, hrabar i puca iz maloga kuta. Na drugoj strani su Aleix Sanchez (27 god, Barca) i Kauldi Odriozola (27 god, HBC Nantes).

Prvi izbor na crti je Abel Serdio (30 god, Orlen Wisla Plock), a tu je i osam godina mlađi Javier Rodriguez (22 god, Barca). Na vanjskim pozicijama sve karte igre drže dobro nam znana braća Daniel i Alez Dujshebaev. Uz njih dvojicu, na sredini se izmjenjuju Agustin Casado (28 god, Telekom Veszprem) i Ian Tarrafeta (25 god, AIX). Treba još spomenuti da je na desnoj strani legendarni Jorge Maqueda (36 god, Inedustria Kielce).

Hrvatska i Španjolska imaju dugačku povijest službenih susreta na velikim natjecanjima. Do sada smo odigrali čak 29 utakmica s tom reprezentacijom. Hrvatska ima sjajan skor od čak 18 pobjeda, dva remija i samo devet poraza. Četiri puta igrali smo na Olimpijskim igrama međusobno. U Ateni 2004., pobjeda Hrvatske 30:22. U Pekingu smo igrali u skupini i dobili 31:29, ali smo poraženi u borbi za broncu, 35:29. I konačno, u Londonu 2012. godine Hrvatska je bila bolja u skupini s 30:25.

OI 2024: SKUPINA A, 5. KOLO

04.08.2024    21.00    HRVATSKA – ŠPANJOLSKA

Prethodni članak“Utakmica protiv Švedske je bila jako loša, Španjolska je naše finale“ | Dagur Sigurdsson
Sljedeći članak“Utakmica sa Španjolskom za nas je biti ili ne biti“ | Lučin & Srna