Mladi pjeskaši i pjeskašice otputovali na Olimpijske igre mladih u Buenos Aires

0
21

U glavnom će se gradu Argentine, Buenos Airesu, od subote 6. do četvrtka 18. listopada održati treće ljetne Olimpijske igre mladih. Na igrama će nastupiti 4012 mladih sportaša i sportašica iz 206 država među kojima je i Hrvatska sa svojih trideset i sedam predstavnika. Ove će se godine na OIM prvi put gledati i rukomet na pijesku kao zamjena za dvoranski rukomet koji se igrao na natjecanjima 2010. i 2014. godine. U ovoj će se sportskoj disciplini natjecati 24 ekipe, 12 muških i 12 ženskih, iz 17 različitih država svijeta i pet kontinenata.

Naše pjeskašice čine grupu A s Mađarskom, Kineskim Taipejima, Samoom, Mauricijusom i Rusijom. U muškoj kategoriji, Hrvatska se nalazi u grupi B s Italijom, Portugalom, Paragvajom, Mauricijusem i domaćinom natjecanja, Argentinom. Natjecanja za obje kategorije započinju u ponedjeljak, 8. listopada, grupnim utakmicama.

“Olimpijske igre san su svakog sportaša, posebno mladih, a ove godine naši su pjeskaši dobili priliku sudjelovati na najvećem i najvažnijem sportskom događaju. Rukomet na pijesku ćemo po prvi puta gledati kao olimpijski sport zbog čega smo iznimno sretni i ponosni. Što se tiče našeg nastupa na olimpijskim igrama, mi ćemo dati sve od sebe kako bi ostvarile što bolji rezultat. Na posljednja dva velika natjecanja nismo se pokazale u najboljem svjetlu, ali težit ćemo da to sada popravimo. U grupi igramo protiv Mađarske, Rusije i Mauricijusa za koje znamo što možemo očekivati, dok je Kineski Taipei uvijek neugodan protivnik, a o ekipi Samoe ne znamo ništa s obzirom na to da se s njima nismo još susretale”, izjavila je izbornica ženske reprezentacije Iva Kanjugović.

Prvi će na teren naši pjeskaši koji će u 10:50 na centralnom terenu odmjeriti snage s domaćinom Argentinom, dok će pjeskašice natjecanje otvoriti protiv Mauricijusa u 11:40 na terenu tri. Cijeli raspored možete vidjeti ovdje. Najbolje tri ekipe iz obje grupe nastavljaju svoj put prema finalu koje će se, kao i podjela medalja, održati 13. listopada. Sve utakmice igrat će se na stadionu Sarmiento parka koji je dio poznatog argentinskog Tehnopolis parka.

“Igramo u grupi B u kojoj ćemo snage odmjeriti s Mauricijusem i Paragvajem, dvjema ekipama o kojima ne znamo puno. S Talijanima je uvijek teško igrati, uvijek nekako završimo utakmicu na raspucavanje. Zadnju utakmicu protiv Portugala smo pobijedili pa mislim da tu imamo malu prednost. Uvijek ciljamo na osvajanje medalje i mi u Buenos Aires ne idemo na školski izlet. Zadnje natjecanje u Crnoj Gori pokazalo nam je da smo na dobrom putu i mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat”, rekao je Mladen Paradžik, izbornik muške juniorske reprezentacije.

Prve Olimpijske igre mladih za sve sportaše između 15 i 18 godina održane su 2010. godine u Singapuru, a druge 2014. u Nandžingu. Nadolazeće treće OIM dolaze pod sloganom “Osjeti budućnost”, a ususret igrama početkom kolovoza krenula je tura olimpijskog plamena koji sportaši simbolično prenose argentinskim gradovima sve do 6. listopada kada će se na službenom otvorenju u Buenos Airesu zapaliti olimpijski plamen u blizini Obeliska. Ove je godine i jednaka zastupljenost oba spola pa će tako u Argentinu otputovati 2006 sportaša i 2006 sportašica.