Lino Červar novi izbornik seniorske muške reprezentacije Hrvatske

329

Trofejni hrvatski trener Lino Červar službeno je predstavljen kao novi izbornik seniorske muške reprezentacije Hrvatske.

Okupljenim novinarima na konferenciji za medije obratili su se predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, izbornik Lino Červar i izvršni dopredsjednik Zoran Gobac, a nazočan je bio i glavni tajnik Damir Poljak.

“S velikim zadovoljstvom mogu reći da smo s gospodinom Linom Červarom potpisali ugovor i od današnjeg dana novi izbornik muške seniorske rukometne reprezentacije je Lino Červar. Ugovor je potpisan na godinu dana, dakle do  1. travnja 2018. Nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj suradnji. Moram u svoje ime izraziti veliko zadovoljstvo da smo postigli dogovor s gospodinom Červarom. Cijela hrvatska javnost je dobro upoznata s radom gospodina Červara, s njegovim ljudskim i trenerskim kvalitetama. U razgovorima koji su prethodili potpisivanju, gospodin Červar je iskazao želju i volju te će vrlo brzo doći na vidjelo dobri rezultati i suradnja”, uvodno je objavio predsjednik Tomislav Grahovac.

Izbornik Lino Červar vraća se na klupu Hrvatske nakon sedam godina. U svom posljednjem natjecanju s Hrvatskom osvojio je srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. godine.

“Došao sam doma, kući sam došao. Život trenera s kovčegom u ruci je jedno putovanje. Za nekoga je to dugo putovanje, a za nekog trenera je to nažalost kratko putovanje. Moje putovanje kao trenera je dugo.  Do sada 40 godina, od toga 20 u inozemstvu. Dođe trenutak kad se čovjek zaželi doma svoga, djece, unuka. Uvijek su rastanci teški, ali kad dođeš kući je lakše kad si okružen  s onima koji te vole i poštuju. Želim se zahvaliti Rukometnoj federaciji Makedonije i cijeloj reprezentaciji. Dočekali su me raširenih ruku, prihvatili su me i moram ih se zahvaliti. Moram se zahvaliti pomoćnicima i onima koji su me naslijedili 2010. godine, Slavku Goluži i Željku Babiću koji su i nakon mene postigli uspjehe. Želim se zahvaliti i Savezu bez kojeg ne bi imao ovu karijeru ni sve uspjehe. Drago mi je da je Hrvatski rukometni savez želio da se vratim, da je to bila obostrana želja jer ipak je hrvatska reprezentacija rukometna velesila. O tome govori 13 medalja, da smo dvostruki olimpijski prvaci, svjetski prvaci i europski viceprvaci. Drago mi je da sam dio toga, da sam dio te priče. Sam ne mogu ništa, ali se nadam da ćemo svi zajedno nastaviti te naše rezultate. Pokušat ću dati sve od sebe i posvetiti se s puno strasti hrvatskoj reprezentaciji”, rekao je u svom obraćanju Lino Červar.

Na konferenciji za medije izbornik Červar nije obznanio članove svog stručnog stožera, ali je najavio da će to biti uskoro: “Savez mi je podario ulogu kormilara, a na meni je da počinjem polako slagati priču. Stožer je vrlo bitan i želim se okružiti s pozitivnim ljudima i promišljanjem. Idem korak po korak, moj cilj je da najprije razgovaram s ljudima. Imam u glavi nekoliko imena, ali želim razgovarati sa svima. Budite uvjereni da ću na sljedećoj konferenciji koja će biti ubrzo moći reći tko će biti moji suradnici.”

Prvo okupljanje reprezentacije bit će u prvom tjednu u svibnju, a sljedeće sredinom lipnja. Novi izbornik rekao je da će na prvo okupljanje u svibnju pozvati nešto više igrača. Na pripremama u lipnju Hrvatske će možda odigrati i prijateljsku utakmicu. “Bit će to širi popisi i prilika da se upoznajem s igračima. Vjerujem da ćemo se brzo naći na istoj valnoj dužini te  da će se oni  priviknuti na mene i ja na njih”, rekao je Červar.

Izbornik Červar vodit će Hrvatsku prema Europskom prvenstvu 2018. godine u Hrvatskoj, a svoj cilj nije specificirao već samo izrazio želju da medalja bude što sjajnija.

“Ako nemate cilj, nemate viziju ne znate gdje želite doći. Oni trebaju vjerovati u ono što ja govorim, ali i trebaju vjerovati u cilj. Cilj je sigurno da se borimo za vrh europskog rukometa. Volio bi medalju i to što sjajniju. Sve što bih više rekao bi bilo neskromno i bahato. Vrlo je bitna usmjerenost naših igrača prema cilju”, zaključio je Lino Červar.

Nakon novog izbornika novinarima se obratio i izvršni dopredsjednik Zoran Gobac.

“Bilo je planirano da će Lino doći kao šef struke i njegov povratak u hrvatski rukomet je bio zamišljen na drugačiji način. Možemo obećati da ćemo se boriti i da ćemo dati sve od sebe na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj. Na dobrom smo putu da se rukomet igra u Dalmaciji. Moramo reći da je EHF maknuo Zadar iz mogućnosti da bude domaćin. Drago nam je da ćemo prvi dio igrati u Splitu. Nama je jako drago da možemo igrati u Splitu jer imamo tamo vjernu publiku. Želim se zahvaliti i bivšem stožeru koji je vodio reprezentaciju. Svi koji su zadovoljili iz prošle garniture će biti tu, a Lino Červar će dobiti slobodu odabrati svoj stožer. Neće biti koordinatora za muški i ženski rukomet. Drugačije ćemo postaviti priču”, započeo je izvršni dopredsjednik Gobac i još se dodatno osvrnuo da rezultat sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj: “Mogu reći da nismo uspjeli izbalansirati momčad. Bilo je nepovjerenja u momčadi. Morali smo neke druge stvari među sobom postaviti. Da bi se bavio s nečim moraš imati kompetenciju i školu. Tu prije svega govorim o Ivanu koji treba napraviti tranziciju između igrača i trenera. Mora se školovati jer moramo imati kompetentne ljude.  Mislim da je momčad iznenadila stručni stožer u Francuskoj jer da nije tako tu sada ne bi sjedio Lino Červar. Imali smo medalju u džepu i jedino je stožer mogao snositi odgovornost.”

Na samom kraju predsjednik Grahovac i dopredsjednik Gobac su se posebno zahvalili Vladi Republike Hrvatske na potpori u organizaciji Europskog prvenstva 2018., te izrazili zadovoljstvo suradnjom s Državnim uredom za šport.

Prethodni članakHrvatske juniorke otvorile kvalifikacije za EURO tijesnom pobjedom protiv Nizozemske
Sljedeći članakJuniorke lakoćom svladale Finsku i izborile nastup na Europskom prvenstvu