Zdenko Zorko primio Državnu nagradu ‘Franjo Bučar’ za životno djelo

292

U Hrvatskom saboru svečano su dodijeljene Državne nagrade za sport Franjo Bučar za 2017. godinu. Nagradu za životno djelo dobili su Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel.

Zdenko Zorko proslavljeni je hrvatski rukometaš, a svima znani Kokica kao golman upisao je mnoge uspjehe. Kao igrač nosio je dresove Zagreba, Medveščaka i Celja, a karijeru je završio 1983. u Zagrebu. Nastavio je kao uspješan trener u Zagrebu, Borcu, Celju, Industrogradnji, Lokomotivi, Pfadi-Winterthuru i Gummersbachu, ali najviše treba istaknuti uspjehe s hrvatskom rukometnom reprezentacijom.

Zorko je kao hrvatski reprezentativac osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Münchenu 1972. te broncu na Svjetskom prvenstvu 1974. u Njemačkoj i zlato na mediteranskim igrama u Alžiru 1975. Kolekcija medalja podebljana je u trenerskom životu pa su se tako medalji s OI u Münchenu pridružila dva zlata iz Atlante 1996 i Atene 2004., ali i bronca iz Londona 2012. Od svjetskih medalja tu su srebro s Islanda 1995., zlato iz Portugala 2003. i srebro iz Tunisa 2005.. S europskih prvenstava kao trener vraćao se s broncom iz Portugala 1994. i Norveške 2008., a tu su još i dva zlata s Mediteranskih igara 1993. i 2001.

Godišnje nagrade za sport dodijeljene su  Deniju Lušiću, Dini Levačić, Edi Stipiću, Edi Pezziju, Igoru Boraski, Ivici Tucku, Jozi Jakeliću, Luki Lončaru, Ratku Kovačiću, Tihomiru Frankoviću, Valentini Pereglin i Vladi Lisjaku.

Svečanoj dodjeli Državnih nagrada uz državnu tajnicu Janicu Kostelić prisustvovali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Čičak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić, državni tajnici te brojni drugi visoki uzvanici.

Odluku o dobitnicima svake godine donosi Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar, a u ime nagrađenih prisutnima se zahvalio Zdenko Zorko koji je istaknuo kako ovu nagradu vidi kao dodatni poticaj sebi osobno, ali i svima ostalima koji su je dobili da i dalje doprinose razvoju hrvatskog sporta.

Prethodni članakSesvete, Gorica i Poreč s maksimalnim učinkom
Sljedeći članakLidl Hrvatska i Zlatko Horvat predali ček za projekt udruge Portal Dobrote “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”