Hrvatska dobro parirala, ali ipak upisala poraz od Norveške

151

U uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo, hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena je od Norveške. U Nadderud Areni Hrvatska je odigrala sjajnih 45 minuta u kojima su bile poravnate s Norvežankama, ali nisu uspjele izdržati do kraja pa su poražene s 33:27 (13:12). Plasman na Europsko prvenstvo Hrvatska će tako tražiti u posljednje dvije utakmice kvalifikacija protiv Švicarske i Ukrajine.

Za razliku od prve utakmice Hrvatska je u ovom uzvratu imala otvaranje iz snova. Stela Posavec i Katarina Ježić nisu znale za promašaj pa su se hrvatske rukometašice brzo odvojile na 3:0. Tek u petoj minuti prvi norveški pogodak zabija Stine Skogrand, ali ponovo Ježić i Stela Posavec zabijaju dva za redom pa je nakon osam minuta Hrvatska vodila s 5:1. Thorir Heirgeirsson morao je pozvati minutu odmora nakon koje su se njegove igračice probudile. Kari Aalvik Grimsbo obranila je tri hrvatska šuta za redom i Norveška je stigla na 5:4.

U 12. minuti Veronica Kristiansen imala je šansu iz sedmerca poravnati, ali sjajno je obranila Ivana Kapitanović kojoj je to bila treća obrana. No, dvije minute kasnije Sanna Solberg donosi prvo izjednačenje u susretu. Izbornik Šoštarić pozvao je time-out, ali nakon njega Hrvatska je dobila dva isključenja. Prvo Aneta Benko, a zatim 20ak sekundi kasnije i Marijeta Vidak. Iako su se Hrvatice obranile nakon još jedne sjajne obrane Kapitanović lopta se odbija Norvežankama u ruke i u 17. dolaze do prvog vodstva. Ubrzo nakon povele su i s +2 (9:7), ali više od toga im Hrvatska nije dopustila. Šoštarićeve izabranice imale su u 22. minuti šansu za izjednačenje, ali je obranila Grimsbo i Norveška je ponovo na +2. Na samom kraju prvog dijela Benko je sjajno zabila svoj drugi pogodak pa je Hrvatska na odmor otišla sa samo pogotkom zaostatka.

Iako su Norvežanke počele drugo poluvrijeme s dva uzastopna gola Amande Kurtović i pobjegle na 15:12, nakon sedam minuta igre Stela Posavec smanjuje na 17:16. Međutim, isključenje je dobila Larissa Kalaus pa Malin Aune vraća Norvežanke na +2. Konačno u 42. minuti nagrađena je dobra igra Hrvatske. Uspjele su hrvatske rukometašice ukrasti loptu, a Valentina Blažević poslala ju je u praznu mrežu Norveške za 19:19. Domaća ekipa iskoristila je brzopletost Hrvatske i nekoliko grešaka pretvorila u svoj rezultatski plus. Heidi Loke u 48. minuti zabija za 24:20, a Šoštarić zove minutu odmora ne bi li se njegove igračice vratile u susret.

Time-out ipak nije urodio plodom. Hrvatske su rukometašice sve teže pratile visok tempo, ali i igra u obrani je oslabila. Loke je zabila 27:20 što je bio peti uzastopni pogodak Norveške. Niti nakon novog time-outa Hrvatska ne uspijeva zabiti pogodak. Tek u 55. minuti Benko je realizirala sedmerac za prvi pogodak Hrvatske nakon deset minuta. Helene Gigstad Fauske pet minuta prije kraja zabila za rekordnih 30:21 i definitivno potvrđuje pobjedu svoje reprezentacije. Do kraja utakmice Hrvatska je uspjela smanjiti zaostatak i završiti utakmicu s 33:27.

Najefikasnija u redovima Hrvatske u ovom susretu je bila Stela Posavec s pet pogodaka, a po četiri su dodale Benko, Blažević i Ježić. Norvešku su predvodile Kurtović sa sedam i Loke sa šest pogodaka.

U ovim kvalifikacijama preostale su još dvije utakmice. Prva je na rasporedu 30. svibnja u gostima kod Švicarske, dok će Hrvatice posljednji kvalifikacijski susret igrati 2. lipnja protiv Ukrajine u Vukovaru.

Prethodni članakSlavljem nad Gruzijom juniorke potvrdile plasman na Svjetsko prvenstvo
Sljedeći članakJežić: “Pokazale smo da im možemo parirati u svakom smislu”