Hrvatska uz glasnu podršku s tribina uvjerljivo svladala Crnu Goru

49

Hrvatska reprezentacija put na Svjetsko prvenstvo 2019. počela je u Osijeku gdje je snage odmjerila s Crnom Gorom. U rasprodanoj dvorani Gradski vrt i uz gromoglasnu podršku s tribina hrvatski rukometaši uvjerljivo su slavili rezultatom 32:19 i tako napravili prvi, ali veliki korak prema svjetskoj smotri. Uzvratni susret na rasporedu je 14. lipnja u Podgorici.

Hrvatska je na samom otvaranju izgledala dobro i povela 2:1, ali u napadu kao da su odjednom usporili i Crnogorci love ritam te preko Miloša Vujovića izjednačavaju. Brzo su tekli napadi i kratko trajali, ali nisu bili toliko uspješni koliko bi se očekivalo. Hrvatska je igrala 5-1 obranu s isturenim Marinom Marićem, ali nije funkcionirala kako je klupa željela. Zaredale su se greške kod obje strane pa su mreže dosta dugo bile mirne, a Hrvatska je bez gola bila punih šest minuta. Napokon prolaz nalazi Zlatko Horvat za 4:3 u desetoj minuti.

Napad nije funkcionirao i dosta se išlo u individualne akcije i to je Crna Gora iskoristila da stigne do prvog vodstva i to zgoditkom Mirka Radovića (6:5). To kao da je protreslo hrvatske rukometaše koji su učvrsnuli u obrani, a u napadu napokon slagali akcije, a to se i odrazilo na rezultatu. Razbudio se i Marin Šego koji je zaključao svoja vrata i upisao pet uzastopnih obrana. Od 10:8 kada Manuel Štrlek zabija za prvih +2 preko sjajnog gola Krešimira Kozine do zaključnog zgoditka Luke Cindrića koji odvodi Hrvatsku na odmor pri 17:10.

I samo otvaranje drugog poluvremena izgledalo je dobro, nastavila se dobra igra iz zadnjeg dijela prvog dijela te je Hrvatska u šest mita povećala prednost na +9 (20:11). Kod Crne Gore jedino je dva puta put do mreže pronašao Nemanja Grbović. Ubrzo je stigla i prva dvoznamenkasta prednost, a okruglih +10 postiže Igor Karačić u 40. minuti utakmice. Crnu Goru je to poljuljalo i teško su se snalazili na postavljenu hrvatsku obranu, a Hrvatska je lako realizirala svoje ideje u golove. Priliku je dobio na desnom krilu i Josip Božić Pavletić, a Šegu je na vratima zamijenio Ivan Stevanović. Vodstvo izabranika Line Červara držalo se na tih 12, 13 i tako je bilo sve do samog kraja utakmice. Vratio se pred kraj Šego na hrvatska vrata, a u posljednjih pet minuta ušlo se pri 31:18. S odličnim rezultatom (32:19 ) Hrvatska odlazi na uzvrat u Podgoricu i tako si je na neki način već napravila korak prema Svjetskom prvenstvu.

Hrvatsku su do slavlja vodili sjajna krila Zlatko Horvat i Manuel Štrlek svaki s po šest pogodaka, a pet zgoditaka upisao je Luka Cindrić. S druge strane najefikasniji bio je Nemanja Grbović s četiri zgoditka, dok su po tri zabili Stefan Čavor i Miloš Božović.
_UH24185