Održan 14. Redoviti kongres EHF-a u Glasgowu

88

Održan je 14. Redoviti kongres EHF-a u Glasgowu uz sudjelovanje 47 delegata od ukupno 50 europskih rukometnih saveza. U ime Hrvatskog rukometnog saveza na Kongresu bio je predsjednik Tomislav Grahovac.

Uz uobičajena izvješća predsjednika, glavnog tajnika i svih povjerenstva EHF-a, izglasan je i proračun za 2019./2020. godinu. Zanimljivo je napomenuti kako su sve komisije u svojim izlaganjima se dotakle nečega što ima veze s Hrvatskom i organizacijom u sklopu Hrvatskog rukometnog saveza. Tako su za ovaj Kongres pripremljeni amandmani čiji su temelji postavljeni tijekom Konferencije predsjednika koja se održala za vrijeme finalnog tjedna na Europskom prvenstvu 2018. u Zagrebu. Natjecateljsko povjerenstvo predočilo je impresivne brojke u gledanosti protekloga Eura te naglasilo kako je Hrvatska jedina članica EHF-a koja bila dva puta domaćin Europskog prvenstva s napomenom da je ono iz 2000. bilo zadnje koje je brojilo 12 reprezentacija, dok je ovo netom završeno u 2018. zadnje koje će brojiti 16 reprezentacija s obzirom na to da se za sljedeće prvenstvo planira prošireni format natjecanja s 24 momčadi. Također je spomenuto i predstojeće Europsko kadetsko prvenstvo čiji je domaćin upravo Hrvatska. Točnije, Varaždin i Koprivnica od 09. do 19. kolovoza 2018. Strukovno povjerenstvo spomenulo je velik odaziv i uspjeh trenerskog seminara održanog u Poreču tijekom grupne faze natjecanja na europskoj smotri. Povjerenstvo za rukomet na pijesku spomenulo je kako je po prvi puta u povijesti bio izravan TV prijenos utakmica Europskog prvenstva u rukometu na pijesku održanog 2016. u Hrvatskoj u Zagrebu, a slika sa zagrebačkog Jaruna bila je emitirana u 12 zemalja na dva kontinenta.

Odrađen je ždrijeb skupina za prvu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rukometašica koje će se održati u japanskom Kumamotu 2019. godine, mjestu koje je ugostilo još jedno Svjetsko prvenstvo davne 1997. godine. S obzirom na veliki broj prijava, i činjenice da se uz Francuskinje, koje su trenutne svjetske prvakinje, na Svjetsko prvenstvo izravno plasiraju još tri prvo plasirane ekipe s Europskog prvenstva, koje se održava u prosincu u Francusko. Stoga je reprezentaciji Austrije, kao najboljoj trećeplasiranoj ekipi s netom završenih kvalifikacija za Europsko prvenstvo, odobren izravan plasman u Play-off kako bi ukupan broj ekipa u prvoj fazi kvalifikacija bio 16 tako da će iste biti odrađene kroz četiri grupe s po četiri ekipe.

Od zanimljivih odluka možemo istaknuti da je radi kvalitetnije organizacije raspored održavanja Kongresa pomaknut je s parnih na neparne godine kako bi se tako izbjegao izborni Kongres u godini između dva seniorska prvenstva. Tako, novoizabrani Upravni odbor i povjerenstva imat će više vremena za organizaciju i prilagodbu te kvalitetnije odrediti povjerene zadaće.

Zbog usklađenja s Austrijskim pravom, termin “Blagajnika” (Treasurer) bit će zamijenjen s “Drugi dopredsjednik za financije”, dok će sadašnji naziv “Dopredsjednik” biti zamijenjen terminom “Prvi dopredsjednik”.

Veliki pomak napravljen je i amandmanom vezan uz strukturu odbora koji je prihvaćen. Nova struktura Komisije nacija (Nations Committee), Odbor nacija (Nations board) i Odbora za ženski rukomet (Women’s handball board). Izmjene u odborima uključivat će sve dionike u sportu, dok će Odbor za ženski rukomet obnašati istu funkciju kao i Professional Handball Board, ali za ženski rukomet. Ustrojit će se Odbor nacija (Nations Committee Women) za ženski i Odbor nacija (Nations Committee Men) za muški rukomet čiji će članovi biti dio Nations Boarda iz kojeg će se birati predstavnik za Upravni odbor EHF-a. Izmjene će osigurati ravnopravnu i poštenu raspodjelu dionika koji uključuju i muški i ženski rukomet.

Što se tiče ograničenja starosti prilikom obnašanja funkcija, a s obzirom na to da je rukomet olimpijski sport, preuzeta je definicija Međunarodnog Olimpijskog Odbora kojom se definira da je dobna granica za izbor kalendarska godina u kojoj kandidat navršava 70 godina uz mogućnost da Kongres na prijedlog Upravnog odbora ili nacionalne federacije odobri prolongat od maksimalno četiri godine do isteka mandata ako kandidat u mandatu navrši 70. godinu života.

Usklađen je i statut EHF-a te je definirana nadležnost EHF-a u organizaciji natjecanja za osobe s invaliditetom nakon inicijalnog pokretanja projekta ‘’Rukomet u kolicima’’.

Ukratko, neke od važnijih odluka bili su slijedeći amandmani:

1. Vrijeme održavanja Kongresa – počevši od 2021., izborni kongresi održavat će se u neparnim godinama kako se ne bi više događalo da su izbori netom prije Europskog ženskog prvenstva, a bit će i bolje usklađeni s rasporedom IHF kongresa.

2. Funkcija “Blagajnika” bit će preimenovana u „Potpredsjednik za financije“ dok će dosadašnja funkcija „Dopredsjednika“ biti preimenovana u „Prvi dopredsjednik“.

3. Bira se dodatni član/ica natjecateljskog povjerenstva odgovoran za ženski rukomet kako bi se bavio/la isključivo ženskim rukometom.

4. Donosi se nova struktura Komisije Nacija (Nations Committee), Odbora nacija (Nations board) i Odbora za ženski rukomet (Women’s handball board). Izmjene u odborima uključivat će sve dionike u sportu dok će Odbor za ženski rukomet obnašati istu funkciju kao i Professional Handball Board, ali za ženski rukomet. Ustrojit će se Odbor nacija (Nations Committee Women) za ženski i Odbor nacija (Nations Committee Men) za muški rukomet čiji će članovi biti dio Nations Boarda koji će davati predstavnika u Upravni odbor EHF-a. Izmjene će osigurati ravnopravnu i fer raspodjelu dionika koji uključuju i muški i ženski rukomet.

5. Po uzoru na Međunarodni olimpijski odbor, mandat članova Upravnog odbora EHF-a prestaje u kalendarskoj godini u kojoj isti navršavanju 70. godinu života uz mogućnost prolongacije za ukupno četiri godine ako većina na Kongresu odluči produžiti mandat članu.

6. Usvojen je amandman na statut EHF-a u svezi razvoja rukometa u kolicima. Njime se stvorio pravni okvir za organiziranje natjecanja za osobe s invaliditetom pod okriljem EHF-a.

7./8. Nisu prihvaćene izmjene u administrativnim sankcijama jer nije bilo potrebne dvotrećinske većine. Nije prihvaćen niti prijedlog Norveškog rukometnog saveza da Kongres vodi neovisni moderator.

9. Djelomično je usvojen prijedlog Irskog rukometnog saveza da se uvede neovisni odvjetnik koji bi pokretao postupke i bavio se prigovorima. Prijedlog je djelomično usvojen uz obrazloženje da unutar pravnog sustava EHF-a postoji takav institut unutar  Prizivnog suda EHF-a (EHF Court of Appeal). Kongres je izglasao daljnju implementaciju prijedloga unutar postojećeg pravnog sustava EHF-a.

10. Izglasana je i odluka da se oformi Povjerenstvo za naknade (Compensation delegation) koje će odlučivati o naknadama budućim predsjednicima EHF-a koji mogu, a i ne moraju biti stalni zaposlenici EHF-a. Članovi te komisije su Jean Brihault (FRA), Henrik La Cour (DEN) i Robert Prettenthaler (AUT).

11. Prijedlog Slovenskog rukometnog saveza za reviziju i definiciju pojedinih dijelova Pravila rukometne igre, profesionalizaciju rukometnih sudaca i neke od pravnih procedura nije bio uvršten na glasovanje s obzirom na to da nije niti podneseno kao amandman, a uključuje teme za koje su nadležne institucije IHF-a (Pravila igre). Tema će se dalje razraditi.

12. Izmjene pravilnika o oglašavanju na dresovima igrača modificirat će se tako da će EHF imati to pravo isključivo na završnim turnirima Europskih prvenstava (isključujući kvalifikacije) poštujući pritom ekskluzivne ugovore koje federacije imaju sa svojim sponzorima.

Prethodni članakIspravljena Rang-lista kandidata za upis u srednje škole u razredne odjele za sportaše u školskoj godini 2018./2019.
Sljedeći članakČervar: “Na nama je da damo sve od sebe i da opravdamo odlazak u Španjolsku”