Hrvatska ženska seniorska reprezentacija poražena od Španjolske u prvoj utakmici EP-a u Fracuskoj

79

Na otvaranju EP 2018 u francuskom Montbeliardu, hrvatske rukometašice su pred 3600 gledatelja izgubile od Španjolske.

Od početka utakmice bilo je vidljivo kako su Španjolke iskusnija ekipa s iznimno raspoloženom Nereom Penom koja je stvarala velike probleme našoj obrani.
Imali smo niz pogrešaka, a obrana 6-0 s kojom smo krenuli nije davala nadu u eventualno iznenađenje koje smo priželjkivali.
Izbornik Nenad Šoštarić već je u prvih 30 minuta iskoristio dva time outa, ali ni to nije pomoglo da se naše mlade igračice pokrenu i pokušaju ublažiti loš dojam koje su ostavile u prvom poluvremenu.
Čak devet tehničkih pogrešaka i niz promašenih šuteva koje je zaustavila iskusna Silvia Navarro potvrđuju visoku razliku od deset pogodaka na kraju prvog dijela (15-5).
Nastavak utakmice ponudio je bolju Hrvatsku, iako su naše igračice ponovno griješile u napadu. Međutim, svojim su angažmanom i borbenošću nastojale smanjiti visoku prednost Španjolske. Pridonijele su tome i česte izmjene kojima je naš izbornik tražio najbolju formaciju. Na našem je golu Tea Pijević s nekoliko uspješnih intervencija pridonijela smanjenju španjolskog vodstva.
Središnji dio gostujuće obrane i dalje je bio nepremostiv bedem na putu prema golu, ali smo uspješno pogodcima Ane Turk i Paule Posavec smanjili na podnošljivih 23-17 u 51. minuti. Gledajući ukupan dojam našim je djevojkama trebalo previše vremena da opuštenijom igrom smanje broj tehničkih pogrešaka što je u konačnici i potvrdilo rezultatsku razliku na kraju utakmice 25-18.

„Hrvatska je dobra mlada ekipa i sigurna je budućnost pred njima, stoga im čestitam na ovoj utakmici i zadovoljan sam našom pobjedom. Ovo je dobar početak turnira za nas“, izjavio je nakon susreta španjolski izbornik Carlos Viver.

S druge strane naš izbornik Nenad Šoštarić ponudio je glavne razloge ovog poraza.
„Moram pohvaliti djevojke za drugo poluvrijeme u kojem smo pokazali da možemo biti bolji nego u prvih 30 minuta. Međutim ako imate 21 tehničku pogrešku u prvom dijelu, mislim na promašaje i izgubljene lopte, onda je jasno da na ovom nivou natjecanja ne smijemo imati tolike oscilacije i padove“.

U ekipi Španjolske dominirale su Pena sa sedam golova i Gonzales koja je postigla pet, a Hrvatska je najboljeg strijelca imala u Ivani Dežić koja je četiri puta pogodila španjolsku mrežu.

Hrvatsku u ponedjeljak, 3. prosinca očekuje još jedan težak ispit u susretu s Mađarskom.