Croatia Cup 2020: Pobjedom nad Katarom, Hrvatska osvojila turnir

1209
CROATIA-QATAR Croatia Cup 2020, Poreč, Žatika 5.1.2020

U posljednjem susretu Croatia Cupa 2020, hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Katar 33:28 i osvojila turnir. Ponovno je bilo mnogo uspona i padova u igri naše reprezentacije, ali  je pobjeda ipak veliko ohrabrenje uoči početka EURA.

HRVATSKA:  M. Šego 5/27, M. Ašanin 6/12 , M. Marić 3/3, D. Duvnjak 0/2, M. Hrstić 2/2, L. Stepančić 5/8, Z. Horvat 3/3, J. Šarac -, I. Karačić 0/2, J. Vekić -, Ž. Musa 1/1, M. Mamić 1/1, L.Cindrić 8/9, V. Matanović 3/4, D. Mandić 2/2, V. Ravnić 1/3, I. Martinović 1/2, M. Šipć 3/5

KATAR: D. Šarić -, M. Abidi 6/24, R. Yusuf 7+1/22, H. Mabrouk-, A. Madadi 3/5, R. Capote 3/7, F.Marzo 8/14, A. Abdalla 2/3, M. Hassaballa 1/1, M. Sassi 1/2, A. Berrached 1/2, Y. Sami 1/3, Y. Ali 7/7,H. Zouaoui1/3, A. Zakkar-,

Nakon remija protiv BiH, i dan ranije pobjede Katara nad tom reprezentacijom pred Hrvatskom je stajala naizgled jednostavna zadaća. Bilo kakva pobjeda protiv Katara donijela bi im naslov pobjednika turnira Croatia Cup 2020. Ali svi koji malo bolje prate rukomet znaju da je Katar izuzeto jaka i moćna ekipa. Španjolski stručnjak Valero Rivera koji već sedmu godinu vodi tu reprezentaciju iznenadio je malo izborom vratara na početku susreta. Umjesto očekivanog Danijela Šarića, među vratnice je poslao Rasheeda Yusuffa i pogodio. On mu je naime donio osam obrana u prvom poluvremenu od kojih je jedna bila sedmerac.

Malo nesigurnosti bilo je ponovno na početku susreta u igri naše reprezentacije. Katarci su držali stalno  priključak, u jednom trenutku i poveli 6 :7, u 13- oj minuti. Ali je Hrvatska brzo odgovorila i vratila prednost na svoju stranu. Izbornik Lino Červar je dosta mijenjao obrane, a u napadu rotirao gotovo sve što je napadački imao na klupi, nastojeći riješiti neke dileme koje ga muče, ali i podjednako opteretiti sve igrače. Iskusna katarska momčad kažnjavala je svaku hrvatsku pogrešku u obrani, a bilo ih je dosta. Pet minuta prije predaha imali su svoje drugo vodstvo 13:14. I uspjeli su ga ne samo sačuvati do kraja nego i povećati na plus dva 15:17. Hrvatska je u jedan sedmerac promašila još šest čistih prilika i tako zapravo olakšala posao Kataru.

Na početku drugog dijela vukla su nas Luka & Luka – Cindrić i Stepančić. I nisu dopuštali da Katar pobjegne na veću udaljenost jer su u jednom trenutku imali plus tri 15:18. Zlatko Horvat nam je donio izjednačenje u 39-oj minuti kod rezultata 20:20. Ali Katar nije posustao. Puno toga gradili su na svojoj čvrstoj, gotovo granitnoj obrani. Pri tome im je pomogao i novi vratar Mohamed Abidi koji je u 15 minuta nastavka upisao pet obrana. Novo izjednačenje Hrvatska ima u 48-oj minuti 24:24. Ali iskusni španjolski trener brzo zove minutu predaha i vuče novog aduta s klupe- Hassana Mabrouka, 120 kilograma teškog Egipćanina s katarskom putovnicom. Hrvatsku, to međutim nije zaustavilo Marin Šipić i Marino Marić donose nam dva pogotka prednosti, odnosno niz od četiri pogotka za redom. Pripomogao je dakako svojim obranama i Matej Ašanin. Osam minuta prije kraja Hrvatska ima plus tri 28:25 i konačno je prodisala. Sve je tada funkcioniralo u igri naše reprezentacije. I obrana i napad i kontra.

Prvo ime susreta svakako je bio Luka Cindrić koji je postigao osam pogodaka iz devet udaraca. Pet puta se među strijelce upisao Luka Stepančić. Kod Katara najbolji Frankis Marzo s osam pogodaka.

Prethodni članakEHF Kup (ž): Podravka briljantno otvorila natjecanje protiv Magure
Sljedeći članakStepančić: “Idemo s pobjedom na EURO u dobrom ozračju“