Na današnji dan: 16 godina od olimpijskog zlata u Ateni

168

Godine brzo lete. Ali bez obzira na to, uvijek je lijepo prisjetiti se velikih datuma i uspjeha hrvatskog sporta, a posebno hrvatskog rukometa. A Olimpijske igre u Ateni 2004. godine, bile su i ostale Igre koje ćemo dugo, dugo pamtiti. Naime, samo 16 mjeseci nakon što je na Europskom prvenstvu u Švedskoj 2002. godine Hrvatska dodirnula dno i  bila posljednja, 16-ta, s Linom Červarom na čelu, ta je reprezentacija postala i svjestki prvak i olimpijski pobjednik. I zauvijek se upisala u povijest.

Prisjetimo se još jedanput tog čudesnog puta. Sve je u Ateni počelo s Islandom i uvjerljivom pobjedom 34:30. Nakon toga slijedila je uobičajena drama protiv Slovenije, ali i pobjeda 27:26. S Južnom Korejom se igralo u 09:30 i to je za mnoge bio veći problem od Korejaca na terenu. Pospanci su na kraju uspisali i treću pobjedu 29:26 s briljantnim Mirzom Džombom koji im je isporučio 9 komada. Novo mučenje slijedilo je protiv Rusije. Na poluvremenu je ta reprezentacija vodila 14:10. Nastavak su naši dobili 16:11 i potvrdili nastup u četvrtfinalu. Sa Španjolskom se rješavalo pitanje pobjednika skupine i lakšeg suparnika u nokaut fazi. Furija je zbrisana s 30:22 i poslana na Njemačku, a mi smo išli na domaćina Grčku. I dakako, rutinski odradili i taj posao s konačnih 33:27. Svijet i danas pamti „čudesnu vratolomiju i pogodak“ Nikše Kaleba. U polufinalu nas je čekala Mađarska. Stari, dobro poznati suparnik, ali i stalna mušterija. Ni tu pobjeda nije dolazila u pitanje ni jednog trenutka, jer je svoj poseban dan imao Ivano Balić s devet pogodaka.

Finale s Njemačkom. Kao i godinu dana ranije finale Svjetskog prvenstva u Portugalu bilo je dramatično do bola. Vodili su naši dečki, ali i gubili. Padali i dizali se do konačnih 26:24, i drugog rukometnog olimijskog zlata u povijesti.

OLIMPIJSKI POBJEDNICI U ATENI 2004. GODINE:

1.VENIO LOSERT
12. VLADO ŠOLA
16. VALTER MATOŠEVIĆ
2. NIKŠA KALEB
4. IVANO BALIĆ,
6. BLAŽENKO LACKOVIĆ
7. VEDRAN ZRNIĆ
9. IGOR VORI
10. DAVOR DOMINIKOVIĆ
11. MIRZA DŽOMBA
14. DRAGO VUKOVIĆ
15. SLAVKO GOLUŽA
17. GORAN ŠPREM
18. DENIS ŠPOLJARIĆ
19. PETAR METLIČIĆ

STRUČNI STOŽER:
IZBORNIK: LINO ČERVAR
TRENER: IRFAN SMAJLAGIĆ
TRENER VRATARA: ZDENKO ZORKO
DOKTOR: JOSIP FELDBAUER
FIZIOTERAPEUT: MILORAD SAKRADŽIJA(pok)
FIZIOTERAPEUT: STANISLAV PEHAREC
TJELESNA PRIPREMA: MILJENKO RAK
VOĐA DELEGACIJE: IVICA UDOVIČIĆ

Prethodni članakOdgođen 44. Središnji seminar Udruge trenera HRS-a
Sljedeći članakEHF EUROPSKA LIGA: Pobjeda Gorice u Rumunjskoj, porazi Dubrave i Spačve Vinkovci