Paket 24 Premijer liga: Nakon 202 dana predaha, napokon počinje nova sezona!

929

Nakon što je Podravka s Murvicom u srijedu otvorila nove sezone 1. Hrvatske rukometne lige za žene, počinje nova sezona i u Paket 24 Premijer ligi. Ako je suditi prema najavama i silnom zanosu s kojim su klubovi nakon 202 dana pauze odradili pripreme, čeka nas iznimno zanimljiva sezona. Zanimljivo je spomenuti odmah na početku da je do trenerske promjene došlo jedino u Poreču. Tu više ne stanuje Dinko Đanković. Novi trener je Ilija Lovrinović.

Za one koji su zaboravili, prošla sezone prekinuta je početkom ožujka, a kasnije i poništena točno u trenutku kada smo trebali krenuti u doigravanje za naslov prvaka i Ligu za ostanak. Gorica i Dubrava dominirale su prvim dijelom, začelje je držao Dubrovnik.

Dvije vodeće ekipe doživjele su dosta promjena u igračkim sastavima tijekom ljeta. Ali bez obzira na to, Gorica i Dubrava trebali bi i ove sezone igrati vrlovažnu ulogu u Paket 24 Premijer ligi. Iz Gorice su put PPD Zagreba otišli Davor Ćavar, Luka Lovre Klarica, Ivan Laljek. Tijekom zime i Zvonimir Srna. U Umagu je završio Zvonimir Rudolf Šafranko, Jakov Vrdoljak u Austriji. Trener Andrija Nikolić dobio je jak oslonac u Dominiku Novaku (Varaždin 1930), Juri Čakariću (Karlovac) pa Stipi Puriću, Mateju Svržnjaku i Mislavu Turčiću (svi PPD Zagreb), ali će sasvim sigurno trebati još poneko pojačanje ukoliko želi držati visoki ritam ove sezone.

Dubrava je ostala bez Karpa Sirotića (Sesvete), ali je iz tog kluba dobila Vitu Bahtijarevića na poziciji srednjeg vanjskog. Otišli su  Mislav Grahovac i Davor Maričić, a stigli Mislav Obradović, Adam Šalić, Marko Šehić. Uz iskusne vratare Domagoja Grahovca i Dominika Markovića, pa silno talentiranog Antu Ivankovića, tu i su i dalje Ante Babić, Luka Vinković, Karlo Godec i drugi pa će teret dobrog rezultata ostati na  treneru Kreši Ivankoviću.

Zametove ambicije također sežu visoko. Otišla su im tri izuzetno dobra igrača – Veron Načinović (Celje), Patrik Martinović (Slovan) i Sandro Samardžić (Cooks), ali došla je legenda Renato Sulić, pa braća Leon i Fabijan Ljevar, Lirodon Zena. Plan je doći do Liga za prvaka i napokon potvrditi da se rukomet na velika vrata vratio u Rijeku.

Poreč i Umag tradicionalno do posljednjeg trenutka slažu svoje sastave. Novi trener u Velom Joži Ilija Lovrinović nekada i sam igrač Poreča, vrlo dobro zna što ga čeka. Kostur ekipe s iskusnim liscima Vedranom Mataijom, Matijom Rađakovićem, Timom Thosom još je tu. U francuskom AIX-u završio je Patrik Filipović, Bruno Ćopić u Sloveniji. Bez kluba je za sada Marin Sakić. Došlo je čak  šest novih igrača – Karlo Moslavac, Ivan Vekić, Erik Krbavčić, Bruno Ugrin, Arman Ikanović, Antonio Pribanić. Trebat će vremena da se sve to uglazbi, ali ne treba sumnjati, Poreč će opet igrati važnu ulogu.

Umag je u Filipu Periću, Rudolfu Zvonimiru Šafranku i Tomislavu Kvasteku dobio tri jaka aduta. Ponešto su i izgubili (Tin Lučin, Ivan Čirjak, Ivan Majić), ali sasvim je sigurno da će se bodovi iz Stela Marisa teško nositi.

Spačva je svoja pojačanja tražila i dovodila sa svih strana. Od Slavonije (Domagoj Nedić, Matej Radović, David Čičak), Hercegovine (Marko Buntić) do Korčule (Filip Mažurana). Već su pobjedom nad Metalurgom u Europskoj ligi pokazali da vrijede i trebat će ih uzeti vrlo ozbiljno.

Silvijo Ivandija je sa Sesvetama imao problema na početku priprema s koronom. I sigurno je da će mu tih nekoliko dana izolacije nedostajati. Sesvete nije previše mijenjalo  ekipu i to je nešto što će mu itekako pomoći . Stigli su Karpo Sirotić i Nikola Finek. Rješava se status Josipa Topića. Otišli Vito Bahtijarević (Dubrava) i Darko Mršić (KTC), ozlijeđen je Marko Jurakić.

Varaždin je izgubio jednog, a dobio drugog topnika. U Gorici je završio Dominik Novak, a stigao Fabijan Grubišić (Dugo Selo). Novi su još i Sebastijan Vincek, Tin Šestak.

Bjelovar je ostao bez važnih oslonaca Dominika i Domagoja Smojvera koji su se vratili u Karlovac. Mislav Obradović je u Dubravi, Stipan Šimunović  još razmišlja završiti  karijeru ili ne. Pojačanje je sigurno iskusni Tibor Jurjević, spominje se i Iranac kao pivot, ali će Goran Mrđen imati težak zadatak da novu mladost dovede na premijerligašku visoku razinu kakvu grad rukometa želi.

Dosta  iskusnih igrača napustilo je Dubrovnik. Od Tarika Kasumovića, Tomislava Nuića, Faruka Vržalića. Ali agilni Ivo Dragić doveo je Marija Ratkajca (Rudan Labin), Gotija Maričića (Zadar), Ivana Medića iz Splita, Julija Jelavića iz Opuzena. A to bi trebalo biti jamstvo da će Dubrovnik biti dobar ove sezone.

Mnogo je dakle novosti u klubovima. Ima ih i u načinu na koji ćemo pratiti ligu. Digitalizacija HRS-a, koja je brižno pripremana cijelo proljeće i ljeto, koja je nekim klubovima donijela i malo glavobolje, osigurala je  online način vođenja natjecanja, live thicker, izuzetno preglednu statistiku, 40-tak izravnih televizijskih susreta, live stream s većine susreta i još mnogo, mnogo toga. Zato za kraj poruka, vežite se, polijećemo…To je naša liga, to je naša mladost, to je naša budućnost. Bolje nemamo. Budite uz nju, podržite je, i uživajte u novoj sezoni Paket 24 Premijer lige!

Prethodni članakEHF LIGA PRVAKA: Drugi poraz PPD Zagreba
Sljedeći članak1. HRL – ŽENE: Tko će se najviše približiti Podravki i Lokomotivi?