Tri godišnje nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora hrvatskom rukometu

477

Za razliku od prethodnih godina, kad se održavala velika gala večer hrvatskog sporta i birale najbolje sportašice, sportaši, treneri i ekipe po kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora, 2020. godine sve je, zbog korone realizirano kao televizijska emisija. Ali tradicija je ostala, pa smo u ovoj i za sport teškoj godini, dobili najbolje u svim kategorijama.

Najboljim sportašem proglašen je brončani laseraš sa Svjetskog prvenstva Tonči Stipanović. Nagradu za najbolju sportašicu podijelile su brončana judašica s mlađeseniorskog Europskog prvenstva Karla Prodan i srebrna s Europskog prvenstva u taekwondou Matea Jelić.

Ipak, godina 2020. bila je u znaku rukometa. Sve je počelo u siječnju kad je muška seniorska reprezentacija pod vodstvom Line Červara osvojila srebro. Bilo je to treće finale europskih prvenstava u povijesti za Hrvatsku, i prvo nakon deset godina posta. Muška seniorska reprezentacija zato je izabrana za momčad godine HOO-a. Podsjetimo se, članovi te srebrne generacije bili su: Marin Šego, Matej Ašanin, Zlatko Horvat, Vlado Matanović, David Mandić, Valentino Ravnić, Željko Musa, Marino Marić, Marin Šipić, Matej Hrstić, Domagoj Duvnjak, Igor Karačić, Luka Cindrić, Luka Stepančić, Luka Šebetić, Ivan Martinović i Josip Šarac.

Prosinac je pak, protekao u znaku naših sjajnih rukometašica koje su se s Europskog prvenstva u Danskoj vratile s broncom. Prvom u povijesti hrvatskog ženskog rukometa. Jasno je da su nakon takvog uspjeha rukometašice izabrane za ekipu godine HOO-a. Sedamnaest „Kraljica šoka“ kako su same sebe prozvale su: Lucija Bešen, Tea Pijević, Paula Posavec, Stela Posavec, Dora Krsnik, Ćamila Mičijević, Dora Kalaus, Larissa Kalaus, Katarina Ježić, Tena Japundža, Andrea Šimara, Ana Debelić, Josipa Mamić, Valentina Blažević, Kristina Prkačin, Marijeta Vidak i Dejana Milosavljević.

Rukometašice je do velikog uspjeha vodio izbornik Nenad Šoštarić pa je njemu pripala nagrada trenera godine u izboru HOO-a. Tu je nagradu podijelio s jedriličarskim trenerom Jozom Jakelićem.

Inače u 2020. godini bilo je planirano 1089 natjecanja u programu aktivnosti HOO-a, ali je zbog korone veliki dio njih odgođen. Ipak hrvatske sportašice i sportaši osovjili su 93 medalje od kojih je 26 bile zlatnih, 26 srebrnih i 41 brončana.

Prethodni članakS Ćamilom ispred busa! I EHF EURO 2020
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga: Poreč rastužio Goricu, Dubrava do bodova, remi na Zametu