Izbor Sportskih novosti & HRS-a: Pijević, Duvnjak, Červar & Gubica – Milošević najbolji u 2020. godini!

720

Godina što je upravo iza nas bila je u pravom smislu rukometna. A kako i ne bi kada su sve tri hrvatske reprezentacije koje su nastupile na velikim natjecanjima osvojile medalje. Rukometaši su se početkom 2020. godine okitili srebrom na Europskom prvenstvu. Rukometašice su pak obilježile prosinac osvajanjem bronce na istoj smotri, a mlađi kadeti bili su brončani na Mediteranskom prvenstvu u Grčkoj. Izabrati najbolje u takvoj konkurenciji nije bilo nimalo lako. Tradicija duga 27 godina nije iznevjerena ni 2020. godine. Hrvatski rukometni savez i Sportske novosti njeguju i čuvaju izbor najboljih da na kraju svake godine u četiri kategorije – najbolja rukometašica, najbolji rukometaš, najbolji trener i sudački par. Žiri čine izbornici, čelnici HRS-a i SN, te sportski rukometni novinari. U svakoj kategoriji je po pet kandidata, a boduje se sustavom 3-2-1, od prvog do trećeg mjesta.

NAJBOLJA RUKOMETAŠICA – TEA PIJEVIĆ
Hrvatska ženska seniorska reprezentacija razgalila je srca cijele nacije osvajanjem bronce na Europskom prvenstvu u Danskoj. Kao i mnogo puta do tada, naše su rukometašice otišle su na natjecanje tiho i bez medijske pozornosti. I ušle u legendu. Ispisale su najljepše stranice hrvatskog ženskog rukometa. „Kraljice šoka“ ostvarile su šest pobjeda i doživjele dva poraza od Francuske i Norveške, odnosno osvajača srebra i zlata. Žiri sastavljen od sportskih novinara kojima je rukomet specijalnost imao je zbilja tešku zadaću izabrati najbolju. Na kraju se odlučio za jednu od nekoliko naših junakinja u Danskoj Teu Pijević. Skromna djevojka iz Stabline pokraj Ploča izluđivala je naše suparnice  svojim obranama, a posebna specijalnost bile  su joj bile tzv. “žive lopte“. Na kraju je za sedam  bodova/glasova nadmašila Ćamilu Mićijević.

  1. TEA PIJEVIĆ – 76 BODOVA
  2. ĆAMILA MIĆIJEVIĆ – 69 BODOVA
  3. ANA DEBELIĆ – 42 BODA
  4. DORA KRSNIK – 8 BODOVA
  5. KATARINA JEŽIĆ – 3 BODA

NAJBOLJI RUKOMETAŠ – DOMAGOJ DUVNJAK
Za razliku od ženske konkurencije, u muškoj je bilo mnogo manje neizvjesnosti. Domagoj Duvnjak na poseban način obilježio je 2020. godinu. S reperezentacijom je u siječnju na Europskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj osvojio srebro. Usput je bio izabran za MVP prvenstva. Zatim je postao prvak Njemačke i MVP Bundeslige, da bi kao kruna svega stigao naslov europskog prvaka na FINAL 4 u Koelnu. Kada svemu tome dodamo i naziv najboljeg hrvatskog sportaša u prošloj godini, sve je jasno. Više od toga jednostavno se nije moglo. I zato našem i Kielovom kapetanu naklon do poda.

  1. DOMAGOJ DUVNJAK-  99 BODOVA
  2. IGOR KARAČIĆ – 58 BODOVA
  3. MARIN ŠEGO – 20 BODOVA
  4. ŽELJKO MUSA – 18 BODOVA
  5. MARINO MARIĆ – 3 BODA

NAJBOLJI TRENER – LINO ČERVAR
Kada netko ne samo vrati reprezentaciju među osvajače medalja, nego je nakon deset godina dovede do finala, onda je i tu sve jasno. Izbornik hrvatske muške seniorske reprezentacije Lino Červar je kao vino, što stariji to bolji. On će reći iskusniji, pametniji. Ponovno je u Grazu, Beču i na kraju u Stockholmu pronašao onu svoju „magiju“, fantastično vodio reprezentaciji i nadmudrio sve osim Španjolske te Hrvatskoj donio šestu medalju s europskih prvenstava. Ostaje žal za zlatom, ali našem Lini je tek 70-ta otkucala. Inače, ovo mu je jedanaesti put, da je izabran za najboljeg hrvatskog trenera. Treba reći da  žiri ovoga izbora čine čelnici Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti, te izbornici, a ne sportski novinari.

  1. LINO ČERVAR 

NAJBOLJI SUDAČKI PAR: MATIJA GUBICA -BORIS MILOŠEVIĆ
Oni su dosita gospodari sudačke scene. I to ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Trebalo bi nam mnogo prostora da pobrojimo što su sve sudili, i kakva su priznanja za svoj rad dobili, čak i u ovoj krnjoj godini koju je obilježila korona. Ali samo podatak da su sudili i polufinale i finale na Final 4 Lige prvaka u Koelnu, kao prvi par u povijesti dovoljan je da budu izabrani za najbolje u nas. Uz sve to bili su među pet sudačkih parova koji su sudili završnicu Europskog prvenstva u siječnju. Kada tome dodate da su na elitnoj listi parova koji će dijeliti pravdu u Egiptu na svjetskom prvenstvu 2021. godine sve je jasno.  

  1. MATIJA GUBICA I BORIS MILOŠEVIĆ – 99 BODOVA
  2. DALIBOR JURINOVIĆ I MARKO MRVICA – 58 BODOVA
  3. TOMISLAV CINDRIĆ I ROBERT GONZUREK – 21 BOD
  4. ZORAN LONČAR I DAVOR LONČAR – 12 BODOVA
  5. SINIŠA BOSAK I ŽELJKO HERCEG – 8 BODOVA

POSEBNO PRIZNANJE HRS-a – NENAD ŠOŠTARIĆ
Osvajanjem brončane medalje na Europskom prvenstvu u Danskoj, prve u povijesti hrvatskog ženskog rukometa na velikom natjecanju, izbornik reprezentacije Nenad Šoštarić zaslužio je posebno priznanje Hrvatskog rukometnog saveza. Sama činjenica da je to prvo takvo priznanje u 27 godina izbora dovoljno govori i tome koliko Savez drži da svog izbornika i rezultata koji je ostvario. Hrvatske rukometašice osvojile su srca svih nas svojih fantastičnim predstavama, borbenošću i osmjehom koji je toliko razaran da se dugo neće zaboraviti. A tvorac tog rukometnog čuda, mnogi će reći najvećeg iznenađenja u povijesti  europskih rukometnih prvenstava bio je upravo gospodin Nenad Šoštarić.

Prethodni članakDojmovi nakon slatkog uzvrata europskim prvacima! I EHF EURO Cup 2022
Sljedeći članakRepriza Europskog prvenstva sa SRETNIM završetkom za Hrvatsku I Sažetak utakmice I EHF EURO Cup 2022