EHF: Ždrijeb skupina Europskog prvenstva juniorki i kadetkinja

979
Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

U Beču su ždrijebom određene skupine Europskog juniorskog prvenstva rukometašica koje će se igrati u Celju (SLO), od 8. – 18. kolovoza 2021. godine, odnosno Europskog kadetskog prvenstva kojem će domaćin biti Podgorica (C. Gora), od 5. – 15. kolovoza ove godine.

W19 EHF EURO 2021. (Celje, SLO)
08. – 18. 07. 2021.

Hrvatska je uoči ždrijeba bila u četvrtom šeširu ili potu zajedno s reperezentacijama Češke, Švicarske i Portugala. Pot 3 sačinjavale su Slovenija, Crna Gora, Rumunjska i Slovačka. U drugom šeširu bile su selekcije Rusije, Norveške, Njemačke i Ausrije. I konačno najbolje rangirane ekipe u ovoj konkurenciji bile su Mađarska, Švedska, Francuska i Danska.

Ždrijeb je na kraju bio dosta dobar za hrvatsku reprezentaciju, jer nas je smjestio u Skupinu C zajedno s Francuskom kao nositeljem, Austrijom i Crnom Gorom. Dvije najbolje reprezentacije idu u drugi krug, ostale će se boriti za poredak od 9.-16. mjesta.

Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu juniorki u Gyoru 2019. godine osvojila 10.mjesto. Francuska je bila osma, Ausrija jedanaesta, Crne Gore nije uopće bilo. Inače, naslov prvakinja brani Mađarska.

Evo skupina:
A: Danska, Njemačka, Slovenija, Švicarska
B: Švedska, Rusija, Slovačka, Portugal
C: Francuska, Austrija, Crna Gora, Hrvatska
D: Mađarska, Norveška, Rumunjska, Češka

Adrijana Prosenjak, izbornica ženske juniorske reprezentacije:
„Nisam nezadovoljna ždrijebom. Nekako sam priželjkivala Austriju i Sloveniju. Susjede znam dobro, a u austrijskoj ekipi je nekoliko igračica hrvatskog podrijetla. Mislim da se s njima može igrati. Francuska je najjača dakako. Naša sreća je da nam većina djevojaka ovog trenutka igra domaću ligu, tehnički, taktički, ali i u psihološkom smislu dobro napreduju i ja sam opimist. Uvjerena sam da ćemo biti dobre.“

W17 EHF EURO 2021. (Podgorica, C. G.)
05. – 15. 08. 2021.
Poput juniorki, i hrvatske kadetkinje nalazile su se u najslabijem šeširu ili potu. Uz njih su tu još bile selekcije Švicarske, Češke i Porugala. Po rankingu EHF-a, pot 3 kao i kod juniorki činile su reprezentacije Crne Gore, Slovenije, Rumunjske i Slovačke. U drugom bubnju nalazile su se ekipe Rusije, Norveške, Njemačke i Austrije. I napokon najbolju poziciju u ždrijebu imale su reprezentacije Mađarske, Švedske, Francuske i Danske.

Hrvatsku ždrijeb nije mazio u ovoj kategoriji. Naše su kadetkinje za suparnice dobile Švedsku, Rusiju i Sloveniju.

Na posljednjem Europskom kadetkom prvenstvu u Celju naše rukometašice osvojile su 14. mjesto. Švedska je bila srebrna, Rusija peta, a Sloveniji je pripalo deseto mjesto. Europski prvak bila je Mađarska.

Evo skupina:
A: Danska, Austrija, Crna Gora i Švicarska
B: Švedska, Rusija, Slovenija, Hrvatska
C: Mađarska, Norveška, Slovačka, Portugal
D: Francuska, Njemačka, Rumunjska, Češka

Nenad Smiljanec, izbornik ženske kadetske reprezentacije:
„Skupina je dobra. Naravno neće biti lako. Rusija je u toj kategoriji izrazito jaka. Švedska ima generacija koje su sjajne, ali i manje jake. Sloveniju vrlo dobro znamo. Zato vjerujem da možemo čak i u borbu za dva mjesta koja vode dalje. Dobra je stvar što veliki dio tih mladih rukometašica igra 1. HRL, neke su goovo pa ključne igračice u svojim klubovima i to će nam sigurno pomoći da odaberemo najbolje i najspremnije.“

Prethodni članakSJAJAN Sandro Meštrić zaključao je vrata protiv Zameta! I Varaždin 1930 vs Zamet I Potez utakmice
Sljedeći članakEHF: Promijenjen sustav natjecanja, svi klubovi Lige prvaka u obje konkurencije u osmini finala