Seniorke: Ždrijeb Svjetskog prvenstva, “Kraljice šoka“ među nositeljima

210
Stela POSAVEC (8) and Ćamila MIČIJEVIĆ (9) during the HEP Croatia Cup , Croatia vs Netherlands, Zatika hall, Porec, Croatia, 14.04.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Premda kvalifikacije na svim kontinentima još nisu završene, Svjetska rukometna federacija (IHF) i Španjolski rukometni savez kao domaćin, odlučili su obaviti ždrijeb skupina za 25. Svjetsko prvenstvo koje će se u toj zemlji održati od 02. – 19. prosinca 2021. godine. To je prvo prvenstvo u povijesti s 32 reprezentacije. Gradovi domaćini su Castellon, Lliria, Torrevieja i Granollers koji će biti domaćin završnog vikenda.  

Zahvaljujući bronci na Europskom prvenstvu u Danskoj 2020. godine, Hrvatska je svrstana u skupinu nositelja, odnosno prvi pot/šešir na ždrijebu koji će se obaviti večeras, u 21:30 sati u Castellonu. Zajedno s Hrvatskom, tu su još: Nizozemska, Norveška, Španjolska, Francuska, Danska, Rusija i Njemačka. Drugim riječima, Hrvatska u prvom krugu neće igrati protiv njih.

U drugom potu/šeširu nalaze se: Crna Gora, Mađarska, Švedska, Azija 1, Azija 2, Rumunjska, Srbija i Austrija.

Treći pot/šešir popunjavaju: Angola, Južna Amerika 1, Južna Amerika 2, Kamerun, Češka, Tunis, Sj. Amerika i Karibi, Azija 3.

I na kraju, u četvrtom potu/šeširu su dvije europske reprezentacije s pozivnicom, a riječ je o Slovačkoj i Poljskoj, koje su uskočile umjesto dva predstavnika Oceanije kojih neće biti na Azijskom prvenstvu. U tom potu još su: Azija 4, Slovenija, Azija 5, Kongo, Južna Amerika 3.

Ždrijebom će 32 reprezentacije biti razvrstane u osam skupina po četiri od A do H. Najprije će se ždrijebati iz najslabijeg pota/šešira, zatim iz trećeg, pa drugog. Nakon toga će Španjolska kao domaćin odabrati skupinu koju želi, i tek nakon toga izvlačit će se ostali nositelji iz prvog šešira.

Nastup u Španjolskoj je sedmi za hrvatsku žensku rukometnu reprezentaciju na Svjetskim prvenstvima. Posljednji put dio te smotre, naše rukometašice su bile prije deset godina, kad su osvojile 7. mjesto. Inače, najbolji hrvatski rezultat na svjetskim prvenstvima je 6. mjesto iz 1997. godine.

Prethodni članakKadetkinje – W17 EHF EURO: Pobjeda nad Crnom Gorom, slijedi borba za poredak od 5. – 8. mjesta
Sljedeći članakKadeti – M19 EHF EURO: Vrijeme je za novu medalju