EHF EURO 2022: Velika pobjeda protiv Srbije koja nas približava drugom krugu 

1008

Hrvatska muška rukometna reprezentacija pobijedila je Srbiju 23:20 u 2. kolu skupine C Europskog prvenstva koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj. Tako je Hrvatska stigla na korak do drugog kruga. Za to joj treba pobjeda protiv Ukrajine i da Srbija ne dobije olimpijske pobjednike Francuze s dva ili više pogodaka. Večeras je naša fešta, orilo se prekrasnom Pick Arenom. S razlogom, jer Hrvatska se pokazala najboljom kada je bilo najpotrebnije.   

HRVATSKA: I. Pešić 2/11, M. Šunjić 4/14 (1), M. Marić -/-, A. Gadža 0/1, Š. Ivić 0/2, I. Čupić 6/8, Ž. Musa -/-, L. Cindrić 3/6, N. Grahovac -/-, T. Lučin 5/5, H. Jaganjac 2/4, V. Ravnić -/-, I. Martinović 6/9, M. Šipić -/-, F. Glavaš -/-, M. Jelinić -/-, izbornik: Hrvoje Horvat 

SRBIJA: M. Bomaštar  -/-, V. Cupara  10/32, T. Ivanišević -/-, U. Borzaš 2/5, S. Sretenović 0/1, D. Đukić 2/3, Ž. Pešić -/-, B. Radivojević 5/5, D. Pechmalbec 1/1, V. Ilić 1/2, L. Kukić 4/5, M. Šotić -/-, M. Marsenić 2/4, M. Orbović 3/5, D. Radović -/-, M. Milosavljević -/-, izbornik: Antonio Gerona Salaet (Špa) 

Tijekom poslijepodneva i večeri filmskom brzinom stizale su i smjenjivale se vijesti o pozitivnim i negativnim igračima. Gotovo do polaska na utakmicu izbornik Hrvoje Horvat nije znao s kakvim će sastavom na susret odluke protiv Srbije.  

Zbog pozitivnog nalaza na COVID-19, otpali su Matej Mandić i Zvonimir Srna te fizioterapeut Matija Rajnović, odnosno tehniko ekipe Zdravko Mirilović. Na svu sreću, zeleno svjetlo epidemiologa i liječnika dobili su Luka Cindrić i Marino Marić, ali i Marin Jelinić, Željko Musa i Valentino Ravnić koji su stigli u posljednja dva dana. Tako je izbornik na kraju ipak imao 16 igrača za zapisnik. Doduše, vjerojatno nikada nije igrao s četiri pivota.  

Početna postava stoga je bila: Ivan Pešić na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, na crti Marin Šipić te na vanjskim pozicijama Halil Jaganjac, Ante Gadža i Ivan Martinović 

Počelo je žestoko. Već u prvom hrvatskom napadu gotovo je nokautiran v.d. kapetana, Ivan Čupić. Srbijanski kapetan Mijajlo Marsenić dobio je dvije minute kazne nakon pregleda snimke. Zanimljivo, njemački suci to nisu vidjeli svojim očima. Nakon toga isključen je i Uroš Borzaš pa je Hrvatska dobila priliku u igri šest na četiri. Ivan Čupić je to lako pretvorio u 2:0 Hrvatske.  

Mijenjali smo samo pivote. U obrani je ulazio Željko Musa, a napad je pripao Marinu Šipiću. Krenuli smo s obranom 6-0 kao i Srbija. Ta je reprezentacija svoj prvi pogodak postigla nakon pet i pol minuta igre.  

Dugo su trajali napadi obje ekipe. Bilo je jasno da će to biti susret s malo pogodaka. Zato je bilo važno ostati kompletan. Svako isključenje skupo se plaćalo. U 13. Minuti, na oduševljenje sjajno popunjenih tribina hrvatskim navijačima, prvi put u igru ušao je Luka Cindrić. Srbija u tim trenucima prelazi na obranu 5-1.  

U 17. minuti bilježimo prvo izjednačenje (6:6), a zatim i vodstvo Srbije 6:7. Sve se to događalo dok je naša reprezentacija imala igrača manje. Miksali smo obrane 5-1 i 6-0 nastojeći zbuniti kreatora Lazara Kukića i usporiti protok lopte Srbije. Nismo realizirali prvi sedmerac u 21. minuti, ali smo zahvaljujući Luki Cindriću ipak vratili prednost na svoju stranu kod rezultata 8:7.  

Vladimir Cupara svojim obranama počeo je ozbiljno ugrožavati naše ambicije. A to je bilo nešto što nikako nismo smjeli dopustiti. Silno su nam nedostajali projektili s vanjskih pozicija. Spašavao nas je Luka Cindrić svojim prolazima i lucidnošću za koju Srbija nije imala odgovor. Serijom od 3:0 na predah smo tako, najviše zahvaljujući njemu, odnijeli dva pogotka razlike, 11:9. U rpvom dijelu imali smo realizaciju od 61 %, pet napada više, a Srbija 69 posto. Ivan Pešić dvije, a Vladimir Cupara 5 obrana.   

Izbornik je trebao podršku vratara pa je drugi dio počeo Mate Šunjić. Nervoza se osjetila na obje strane početkom drugog poluvremena. Obje reprezentacije propustile su realizirati po dva napada. Prva je ipak zabila Srbija. Nakon što je Ivan Martinović vratio prednost na plus dva, ostali smo s igračem manje jer je na klupu za kažnjene morao Tin Lučin.  

Mate Šunjić donio je upravo ono što je izbornik želio. S tri obrane za redom dao nam je priliku da se odvojimo na tri razlike (14:11) u 40. minuti i lakše dišemo. Tri minute kasnije, s igračem manje, uspjeli doći i do najveće prednosti u susretu. Bilo je 17:13. Ali Srbija je odgovorila s dva pogotka za redom i prepolovila tu razliku. Vratio je izbornik Luku Cindrića na teren nakon što je 7-8 minuta odmarao i prvi put odlučio pozvati minutu predaha.  

Hrvatska je igrala pametno, strpljivo. Cijenila je loptu koliko god je mogla. Tin Lučin je ponovno sjajno koristio svoje minute. I držao Srbiju svojim pogocima na pristojnoj udaljenosti. U 50. smo ponovno bili na plus četiri, 19:15. Imali smo dva napada za pet razlike, ali ih na žalost nismo iskoristili. Vrijeme je očajno sporo teklo.  

Izbornik je tražio mirnu igru, s dugačkim napadima. Trošili smo vrijeme pametno, ne dajući priliku sucima da nam uzmu loptu zbog pasivnog napada. I čuvali prednost.  U 59. minuti briljantno je ponovno reagirao Mate Šunjić i upisao se među strijelce jer je Srbija bila bez vratara. Bilo je toliko željenih plus pet, 23:18.  

Na kraju je završilo 23:20 . Dovoljno da ovu noć pamtimo i nadamo se prolasku u drugi krug. Po šest pogodaka dali su Ivan Čupić i Ivan Martinović. Pet od pet bila je realizacija još jednog junaka Tina Lučina. Nevjerojatni Luka Cindrić dao je tri, ali je čudesno vodio reprezentaciju nakon deset dana izolacije i zaslužio da bude izabran za igrača utakmice. Mate Šunjić je imao četiri, ali gotovo ključne četiri obrane. Pri tome se upisao i u strijelce i također bio jedan od najvažnijih aduta Hrvatske kada se utakmica lomila. Kod Srbije, najefikasniji je bio Bogdan Radivojević s pet pogodaka. 

U prvom susretu dana naše skupine, Francuska je s 13 razlike (36:23) pobijedila Ukrajinu. Za dva dana Hrvatska igra upravo protiv te reprezentacije i treba joj bilo kakva pobjeda.  

EHF EURO 2022: SKUPINA C, 2. KOLO  

HRVATSKA – SRBIJA 23:20

FRANCUSKA – UKRAJINA 36:23 

Prethodni članakEHF Europska liga (Ž): Poraz Lokomotive na startu natjecanja u skupinama
Sljedeći članakEHF EURO 2022: Ukrajina mora pasti