Vatromir Srhoj dobitnik Državne nagrade za sport “Franjo Bučar

56

Lijepe vijesti stižu za hrvatski rukomet. Ovogodišnji dobitnici Državne nagrade “Franjo Bučar” za sport za životno djelo su Nikola Plećaš, koji je ostvario niz vrhunskih sportskih rezultata u košarci, Boško Lozica, istaknuti vaterpolist, prepoznat i po doprinosu brojnim drugim sportovima te Edo Pezzi, legendarni radijski sportski novinar.

Odbor Državne nagrade za sport “Franjo Bučar“ odlučio je godišnje nagrade dodijeliti: Branki Batinić, Marku Bijaču, Nataši Muždalo, Žani Lelas (posmrtno), Nikoli Piliću, Vatromiru Srhoju, Ivanu Krapiću, Ivi Mikuličinu, Želimiru Feitlu, Lucijanu Krci, Radiši Mladenoviću i Veslačkom klub Iktus. 

Prof. Vatromir Srhoj tijekom igračke karijere koja je trajala od 1964. do 1977. godine bio je rukometaš Splita, Zagreba, Trogira i Adriachema. Kao trener vodio je muški rukometni klub Brodomerkur i Split. U ženskoj konkurenciji bio je na klupi Trogira, Splita, Budućnosti (Podgorica) Dalme, Lokomotive Zagreb, Split Kaltenberga, Vranjica i ponovno Trogira. Najveće uspjehe ostvario je kao izbornik reprezentacije Jugoslavije s kojom je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 1990. godine, te mediteransko zlato 1991. godine. Kao izbornik Hrvatske bio je zlatni na Mediteranu 1993. godine, a osvojio je i 5. mjesto na Europskom prvenstvu 1994. godine .

Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković, a Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj.

Nikolina Brnjac, ministrica Turizma i sporta:
“Odbor je i ove godine imao zahtjevan zadatak među brojnim kandidatima koji se ističu višegodišnjim uspješnim djelovanjem u sportu i vrhunskim sportskim rezultatima izabrati one kojima će u 2022. pripasti Državna nagrada za sport Franjo Bučar. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje vidjeti koliko sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika ostvaruje značajne uspjehe i čini nas ponosnima”.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

(Hina)

 

Prethodni članakPaket24 Premijer liga – Liga A: Dubravi derbi u Varaždinu, Nexe i Gorica lako do bodova
Sljedeći članakPaket24 Premijer liga – Liga A: Metković i dalje neosvojiv za suparnike