Croatia Cup 2023: Sjeverna Makedonija i Izrael zadnje provjere prije Svjetskog prvenstva

1552
, Hrvatska vs Italija, prijateljska utakmica, , Hrvatska vs Italija Pula, Croatia, 29.12.2022., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Vrijeme brzo leti. Prije četiri dana su se okupili, odradili sedam treninga, a sada im slijede jedine dvije provjere prije starta Svjetskog prvenstva koje zajednički organiziraju Švedska i Poljska od 11. – 29. siječnja 2023. godine. Govorimo naravno, o hrvatskoj muškoj seniorskoj rukometnoj reprezentaciji.

Poreč i hotel Diamant su po tko zna koji put njihov drugi dom. Tu se sjajno osjećaju i imaju na raspolaganju sve što im treba. Posebna blagodat je dvorana u sklopu hotela, tako da iz svojih soba, praktički u papučama mogu na trening. Vremena za predah gotovo da i nemaju. Dva puta po dva sata se trenira pa gledaju snimke treninga ili suparnika, održavaju se pojedinačni razgovori. Za sada se nitko ne žali. Još da ih zaobiđu ozljede koje se povremeno jave, nitko ne bi bio sretniji.

Od petka do nedjelje hrvatsku reprezentaciju čekaju dvije provjere spremnosti. Prvi suparnik je Sjeverna Makedonija na čelu s legendarnim Kirom Lazarovim na klupi, a zatim slijedi Izrael.

Makedonci su također sudionici Svjetskog prvenstva. Ždrijeb ih nije mazio jer se nalaze u vrlo teškoj skupini zajedno s Norveškom, Nizozemskom i Argentinom. U Krakow gdje igraju susrete prvog kruga, idu sa željom da naprave iznenađenje. Nitko na njih, bez obzira na to koliko vole rukomet u toj zemlji, ne stavalja pritisak da moraju proći prvi krug. Bilo bi lijepo, ali svjesni su skupine u kojoj se nalaze.

Od 23 igrača koja je pozvao na početno okupljanje, Kiril Lazarov u Poreč dovodi 18 igrača. Dio njih, kao uostalom i u drugim reprezentacijama, muče ozljede i vode utrku s vremenom da se oporave za prvenstvo.

Sjeverna Makedonija je miks mladosti i iskustva. Od tri vratara s prvog popis u “Žatiku“ dolazi dvojac koji brani u Makedoniji. Oni su Martin Tomovski (Vardar 1961) i Marko Kizić (Eurofarm Pelister). Prvi ima 25, a drugi samo 21 godinu.

Na krilima su desno rutiner i jedan od najstarijih, 35-godišnji Goce Georgijevski (Vardar 1961) i 21-godišnji Nenad Kosteski danas  Eurofarm Pelister, nekada igrač PPD Zagreba. Lijevu stranu drže sjajni Dejan Manaskov (Vardar 1961) i Petar Atanasijević (Eurofarm Pelister 2).

Dva jaka aduta na crti ima Kiro Lazarov. Oni su Žarko Peševski, još jedan član kluba iz Bitolja te Nikola Markoski iz Alakloida Skoplje.

Na vanjskim pozicijama, Sj. Makedoniju će predstavljati Filip Kuzmanovski, jedini igrač koji igra u Bundesligi (Hannover – Burgdorf) te mlade domaće snage iz makedonskih klubova: Mihajlo Mladenović (Alkaloid), Martin Serafimov (Alkaloid), Ivan Đonov (Prolet 62), Tomislav Jagurinoski (Eurofarm Pelister), itd,itd…

Prije dva dana, Makedonci su imali revijalni susret sadašnje reprezentacije i velikana koji su se oprostili. Predvodio ih je Kiro Lazarov, a tu su još bili Borko Ristovski, Stevče Alušovski, Filip Mirkulovski, Vančo Dimoski, itd… Premda rezultat nije bio u prvom planu, pred 6000 gledatelja slavila je reprezentacija Sj. Makedonije 25:21.

Dakle, prvi susret Croataia Cupa Hrvatska – Sj. Makedonija igra se u rasprodanoj Žatiki u petak 06. siječnja 2023. godine u 20:15 sati. Slobodnih ulaznica za drugu utakmicu protiv Izraela ima jako malo tako da svi vi koji želite vidjeti i podržati Domagoja Duvnjaka, Igora Karačića, Luku Cindrića i ostale naše rukometaše, morate požuriti na blagajnu dvorane ili u sustav ulaznice.hr i osigurati kartu te uživati u njihovoj predstavi.

CROATIA CUP: POREČ, 06.01.2023.
20.15  HRVATSKA – SJEVERNA MAKEDONIJA

Prethodni članak“I mladi i stari grizu parket“ | Izjave izbornika Hrvoja Horvata & Igora Karačića | Croatia Cup 2023
Sljedeći članakJuniori: Dobar start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo