SP 2023: Danska lako, Španjolska nakon drame u polufinalu

466
QF2 - Norway vs Spain, IHF 2023 Men's World Championship - POLAND, SWEDEN, Gdansk, 25.01.2023, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Rukometaši Danske prošetali su se kroz četvrtfinalni susret protiv Mađarske u Tele 2 Areni u Stockhlmu i uvjerljivo slavili 40:23. Španjolska je pak, u drugom četvrtfinalnom susretu koji se igrao u Gdanjsku, tek nakon dva produžetka pobijedila Norvešku 35:34 i stigla do polufinala.  

SP 2023: 1/4 FINALE :DANSKA – MAĐARSKA 40:23
Silovitim otvaranje od 3:0, Danci kao da su htjeli poručiti Mađarima, “ostavite svaku nadu polufinale je naše, mi smo branitelji naslova“. Naše sjeverne susjede na početku je vukao sjajni Mate Lekai, ali nije mogao sam. Danski stroj neumoljivim ritmom lomio je slabašnu mađarsku obranu i na ulasku u posljednjih deset minuta prvoga dijela bio na plus šest. Na poluvremenu je Danska imala velikih 21:12.

Danci su nastavili u istom tempu i drugi dio. Njihova tranzicija bila je jednostavno nedostižna za Mađare i stoga, nije čudno da je prednost stalno rasla. Tako je u 41. minuti ona iznosila nevjerojatnih 15 razlike (31:16). Mađarska je do kraja samo pokušala spasiti obraz i smanjiti razlike, ali nije uspjela dramatično promijeniti sliku susreta. Primili su 40 pogodaka i završili na minus 17, što je teško pronaći u povijesti četvr finala svjetskih prvenstava. Nikals Landin 12, Kevin Moller četiri obrane kod Danske. Devet pogodaka Mathiasa Gidesela, osam Simona Pytlicka. Kod Mađarske po šest pogodaka Mate Lekai i Richard Bodo.

SP 2023: 1/4 FINALE: ŠPANJOLSKA – NORVEŠKA 35:34 (produžeci) (25:25)
Teško je pronaći riječi da se opiše drama u susretu Španjolske i Danske. Norvežani su bolje ušli u susret. I već u ranoj fazi poveli 6:2. Ali, bilo je jasno da rutina i iskustvo Španjolaca u ovakvim susretima neće dopustiti da se četvrtfinale odluči tako rano. Malo po malo su stizali tu prednost, i u 22. minuti poveli 9:10. Ali, Norvežani nisu posustali, na predah su otišli s plus jedan (12:13).

U drugom dijelu je to bila borba „prsa u prsa“. Ni jedan sastav nije imao više od dva pogotka prednosti. Na kraju su meč loptu imali Norvežani. Četrdeset sekundi prije kraja, Norveška je imala pogodak prednosti i napad. I uspjela se dovesti u situaciju da im suci uzmu loptu zbog pasivne igre  premda su imali otvoren put prema vratima. Španjolci su brzo reagirali i Daniel Dujshebaev je zabio za izjednačenje sa zvukom sirene (25:25).

Norveška je dvaput vodila u prvom produžetku 2 x 5 minuta. Ali i posustala u najvažnijem trenutku, premda je imala i obranjen sedmerac pa je morala u posljednjem napadu spašavati glavu. Na njihovu sreću, zabio je Kristian Bjornsen pa se nakon 29:29  morao igrati novi produžetak 2 x 5 minuta.

Tu je također, bilo krajnje dramatično. Norvežani su i tu triput vodili, i opet zakazali u posljednje tri minute. Primili su dva, a postigli samo jedan pogodak. Ali, uz sve to imali su posljednji napad za izjednačenje i sedmerce. Udarac najboljeg igrača, Kristiana Bjronsena (9)spektakularno je obranio Gonzalo Perez de Vargas (17) i odveo Španjolsku u polufinale.

SP 2023: ČETVRTFINALE
DANSKA – MAĐARSKA 40:23
ŠPANJOLSKA – NORVEŠKA 35:34 (prod) (25:25) (29:29)

 

 

Prethodni članakSEHA – Gazprom liga: Poraz Nexea na otvaranju sezone
Sljedeći članakSP 2023: Švedska sredila Egipat, Francuska uvjerljiva protiv Njemačke