Seniori: Prvi poraz u kvalifikacijama za EURO 2024

2793
Zvonimir SRNA, Filip GLAVAŠ, Tin LUCIN, David MANDIC, Manuel STRLEK, Veron NACINOVIC, Mateo MARAŠ, Igor KARAČIĆ, Josip ŠARAC, Luka STEPANCIC, Dominik KUZMANOVIĆ and Domagoj DUVNJAK during the Handball match Netherlands vs Croatia in Indoor Sportcentrum Eindhoven, Eindhoven , Netherlands 08.03.2023, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je u Eindhovenu u susretu 3. kola Skupine 5 kvalifikacija za EURO 2024. godine od Nizozemske 32:27. Hrvatska je samo na trenutke igrala kako zna i realno bila daleko od željenog cilja. Bio je to izbornički debi Gorana Perkovca. Uzvrat je u nedjelju u osječkom Gradskom vrtu.

NIZOZEMSKA: B. Ravensbergen 12/38, A Versteijnen -/-, I. Stavast 5/6, R. Ten Velde 2/4, R. Schonecker -/-, E. Kooijman -/-, L. Steins 6/8, S. Benghanem 3/4, B. Schagen 3/5, L.Kooij 1/1, K. Green -/-, J. Smits -/-, N. G. Versteijnen -/-, K. Smits 8/12, T. Jansen 0/1, D. Baijens 3/6, izbornik: Staffan Olsson (Šve)

HRVATSKA: D. Kuzmanović 8/17, M. Šego 6/28, D. Duvnjak 2/4, M. Šoštarić 1/2, L. Stepančić 1/2, J. Šarac 2/6, I. Karačić 4/9, M. Maraš -/-, V. Načinović 1/1, M. Štrlek 4/5, I. Brozović -/-, D. Mandić 2/3, T. Lučin 4/7, F. Glavaš 3/3, Z. Srna -/-, L. L. Klarica 3/3, izbornik: Goran Perkovac

Od 19 igrača koje je doveo na treći susret kvalifikacija za EURO 2024. godine, novi izbornik je na tribine poslao Matu Šunjić, Nikolu Grahovca i Marina Jelinića. Prvi put u dresu hrvatske reprezentacije našao se Mario Šoštarić. Vrijedi također zabilježiti da se na klupu nakon dugo vremena vratio direktor svih nacionalnih selekcija, Ivica Udovičić.

Hrvatska je počela susret u postavi Marin Šego na vratima, Manuel Štrlek i Filip Glavaš na krilima, Ilija Brozović na crti te na vanjskim pozicijama Josip Šarac, Domagoj Duvnjak i Luka Stepančić. Krenuli smo s obranom 5-1, s osnovnom idejom izbornika, bez promjena obrana – napad. Nizozemska nas je pak čekala s obranom 6-0.

Dva napada na početku nismo iskoristili i Nizozemska je lako došla do 2:0. Ali brzo smo odgovorili i ne samo izjednačili nego i poveli 2:3. Malo smo se mučili s napadom pa je izbornik odlučio već u 7. minuti pozvati predah, odnosno igrače na dogovor. Bilo je to kod rezultata 3:3. Ušli su Igor Karačić i David Mandić, a izašli Manuel Štrlek i Domagoj Duvnjak.

Uspjeli su naši rukometaši primiriti Nizozemsku na početku susreta. Domaćin se nudio. Trebalo je pod hitno smanjiti broj tehničkih pogrešaka. Domaćin je prvi stigao do osjetnije razlike (8:5) u 15. minuti. Vratili smo se s dva pogotka Igora Karačića na 8:7, pa opet otišli u minus tri (11:8). Naša igra u tim trenucima bila je dosta jednoznačna. Ni jedna akcija nije išla do krila, a do crte je bilo nemoguće doći.

Ali nismo posustali. Vukao nas je Igor Karačić, a s nekoliko obrana pripomogao je i Marin Šego. U 27.minuti stigli smo do izjednačenja (13:13). Ali ipak nismo izdržali do predaha. Nizozemska je u svlačionicu odnijela dva pogotka viška (15:13). Hrvatska je bila na 67, Nizozemska 68 posto realizacije. Oni su imali 8 izgubljenih lopti, mi 7, uz po 4 tehničke pogreške na svakoj strani. Previše za klasu rukometaša koji su bili na terenu.

U drugi dio ušli smo s igračem manje jer je Tin Lučin odrađivao kaznu s kraja prvog poluvremena. I domaćin je to iskoristio za brzi pogodak pa još jedan vratara Barta Ravnesbergena i pobjegao na četiri razlike (18:14). Inače, umjesto Filipa Glavaša, svoje prve minute u hrvatskom dresu upisao je Mario Šoštarić.

Sve naše pogreške u napadu Nizozemska je silovito kažnjavala i nakon nepunih pet minuta igre otišla ne velikih šest razlike (20:14). Izbornik je, naravno, morao prekinuti taj niz i pozvao minutu predaha. Ušao je kapetan Domagoj Duvnjak da pokuša zaustaviti raspad sustava.

Na plus sedam domaćina ušao je Dominik Kuzmanović, obranio sedmerac, nešto kasnije i tri napada Nizozemske. Na drugoj strani zabili smo tri pogotka, malo se primakli (23:19) i probudili nadu za posljednjih 15 minuta.

Naš mladi vratar nastavio je sjajno braniti. Proradio je i napad i u posljednjih osam minuta ušli smo sa zaostatkom od tri pogotka (26:23). Nada je bila tu. Nažalost, kratkog vijeka. Nizozemska je pronašla junaka u Ivaru Stavastu koji nam je zabio tri pogotka za redom i odveo ih u sigurnu zonu od pet razlike. Našima je stoga ostalo samo da do kraja pokušaju smanjiti zaostatak. Završilo je 32:27. Osam obrana skupio je Dominik Kuzmanović, 6 Marin Šego. Po 4 pogotka dali su Igor Karačić, Manuel Štrlek i Tin Lučin. Kod domaćina 12 obrana Barta Ravnesbergena. Prvi strijelac Kai Smits sa 8 pogodaka.

Uzvratni susret na rasporedu je u nedjelju 12. ožujka u 20.15 sati u osječkom Gradskom vrtu.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024: 3. KOLO
NIZOZEMSKA – HRVATSKA 32:27

Prethodni članak1. HRL U16 & U14 (Ž): Popis najkorisnijih igračica
Sljedeći članakPerkovac, Duvnjak, Karačić & Šoštarić nakon poraza od Nizozemske | Kvalifikacije za EURO 2024