Seniori: Konačan popis igrača za EHF EURO 2024.

17207
Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška rukometna reprezentacija završila je treći krug priprema i u srijedu kreće prema Njemačkoj. Nakon posljednjeg treninga, izbornik Goran Perkovac objavio je koji od 20 igrača koji su u posljednjoj, trećoj fazi priprema trenirali u Poreču, ne ide na Europsko prvenstvo. On je Luka Stepančić, član OTP Bank – Pick Szegeda. Jedan je od četvorice desnih vanjskih na toj poziciji, a izbornik ih toliko ne može voditi na EURO. Tako će se Luka Stepančić uskoro priključiti svome klubu i nastaviti trenirati. S obzirom na bolesti i brojne ozljede koje se događaju, iskustvo nas uči da to ne mora biti i kraj nadanja da će nastupiti na Europskom prvenstvu. Drugim riječima, nije isključena mogućnost  da bude pozvan naknadno ukoliko izbornik procijeni da mu je potreban u nekoj od utakmica koje su pred reprezentacijom. Odluka naravno, nije bila nimalo laka, ali izbornik je taj koji bira i procjenjuje tko u ovom trenutku može više ponuditi. Na popisu onih koji idu u Mannheim ostalo je dakle, 19 igrača.

Inače, naša izabrana vrsta iz Poreča odlazi s dvostrukim raspoloženjem. Jedno je odlično zbog dvije pobjede na Croatia kupu, sjajne atmosfere koja je pratila reprezentaciju cijelo vrijeme boravka u ovom gradu, ali i optimizma kojim su se igrači napunili uoči velikih okršaja na europskoj smotri.

Drugi osjećaj je gorak zbog brojnih prehlada, temperatura i ozljeda koje su prorijedile kadar s kojim je izbornik Goran Perkovac namjeravao ići u Njemačku. Naime, od prvog dana treće faze priprema, odnosno od Nove godine s reprezentacijom nije trenirao  Dominik Kuzmanović, koji je kratko vrijeme bio i na bolničkom liječenju. Na kraju je izostavljen s popisa i ukoliko se u sljedećih nekoliko dana potpuno oporavi, priključit će se ekipi u Mannheimu. Izvan pogona pet dana bili su Ivan Martinović i Tin Lučin, tri dana Igor Karačić. Na sve to nadovezale su se ozljede Davida Mandića (vrat) i Josipa Šarca (koljeno) koje su ozbiljno narušile osnovnu izbornikovu zamisao o postavi i igri pa je morao intervenirati naknadnim pozivima Marku Mamiću i Kristianu Pilipoviću. Na kraju cijele priče, pojavio se problem sa stražnjom ložom Mateja Mandića pa je tijekom ponedjeljka morao na magnetsku rezonanciju u Zagrebu. Ona je srećom pokazala da ništa nije dramatično i mladi vratar će s reprezentacijom u Njemačku. Bez obzira na loše vijesti, većina igrača se oporavila, a još uvijek tinja nada da bi se u određenoj fazi Europskog prvenstva ekipi mogao pridružiti i David Mandić.

Nažalost, na bolesti i ozljede nije se objektivno moglo previše utjecati. Dogodile su se i drugim reprezentacijama. Zbog toga izbornik i jest pozivao toliko igrača, najprije na listopadske, a zatim i ove tri faze priprema. Bez obzira na sve, plakanja nema. Hrvatska ide spremna u Njemačku, željna više nego ikada novog dokazivanja. Već četiri godine je bez velikog ostvarenja, a duboko smo uvjereni da imamo ekipu koja može promijeniti dosadašnju „krvnu sliku“ o jednoj od najuspješnijih reprezentacija na europskim prvenstvima. Sretno dečki!

Evo popisa hrvatske muške rukometne reprezentacija za EHF  EURO 2024:

 1. MATEJ MANDIĆ – RK ZAGREB
 2. FILIP IVIĆ – CHAMBERY SAVOIE MONT BLANC HANDBALL
 3. KRISTIAN PILIPOVIĆ – KADETTEN SCHAFFHAUSEN
 4. MARIN JELINIĆ – OTP BANK – PICK SZEGED
 5. LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK
 6. MARIO ŠOŠTARIĆ – OTP BANK – PICK SZEGED
 7. FILIP GLAVAŠ – RK ZAGREB
 8. TIN LUČIN – ORLEN WISLA PLOCK
 9. MARKO MAMIĆ – SC DHfK LEIPZIG
 10. ZVONIMIR SRNA – RK ZAGREB
 11. DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL
 12. IGOR KARAČIĆ – KS KIELCE
 13. LUKA CINDRIĆ – DINAMO BUCURESTI
 14. IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN
 15. MATEO MARAŠ – MOL TATABANYA KC
 16. LUKA LOVRE KLARICA – RK ZAGREB
 17. TOMISLAV KUŠAN – LH-LIMOGES HANDBALL
 18. VERON NAČINOVIĆ – MONTPELLIER HB
 19. MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN

STRUČNI STOŽER:

 1. GORAN PERKOVAC, IZBORNIK
 2. BORIS DVORŠEK, TRENER
 3. VALTER MATOŠEVIĆ, TRENER VRATARA
 4. DANIJEL BRAJKOVIĆ, KONDICIJSKI TRENER
 5. ŽELJKO KERCEL, FIZIOTERAPEUT
 6. JOSIP REŽIĆ, FIZIOTERAPEUT
 7. DOMAGOJ GAJSKI, LIJEČNIK
 8. ANTE ROTIM, LIJEČNIK
 9. IVICA UDOVIČIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH SELEKCIJA
 10. IVICA MARAŠ, GLASNOGOVORNIK I TEAM MANAGER
 11. ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO
 12. ZORAN ČULK, VIDEO ANALIZA

Prethodni članakAktivnosti HRS-a: Vrlo uspješan sastanak tri organizatora SP – a 2025. godine
Sljedeći članakRukometaši Hrvatske spremni za Europsko prvenstvo! | Perkovac & Duvnjak | EURO 2024