Juniorke pobjedom nad Njemačkom ostvarile prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu

228
Photo: www.hungaryhandball2018.com

Hrvatska ženska juniorska reprezentacija stigla je do prvih bodova na Svjetskom prvenstvu. U susretu 2. kola skupine D s 25:24 (16:14)  pobijedile su reprezentaciju Njemačke koja je na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu zauzela peto mjesto. Izabranice Ivana Jerkovića odigrale su sjajno u obrani i uz raspoložene vratarke uspjele su iznenaditi favorizirane Njemice.

Za razliku od jučerašnje utakmice u kojoj smo vidjeli samo sedam pogodaka sa svake strane u prvom dijelu, protiv Njemačke ih je palo duplo više. Bolje su počele Njemice i brzo se odvojile na 3:1. U napadu hrvatske rukometašice nisu uspjele uloviti pravi ritam pa su se mučile s njemačkom obranom. No, već u sedmoj minuti sve je sjelo na svoje mjesto i serijom od tri pogotka rukometašice Hrvatske prelaze u vodstvo. Razbranila se Magdalena Ećimović koja je „skinula“ sedmerac i ponovljeni šut nakon toga. Sjajno su to iskoristile Katarina Mrazović i Tena Japundža za vodstvo 5:4. Sve do 25. minute uspješno su čuvale tu minimalnu prednost. Njemačka je uspijevala poravnati, ali ništa više od toga. Prvi dio je obilježila i ozljeda koljena Japundže koja više nije mogla nastaviti utakmicu. U 25. minuti uslijedila je nova serija hrvatskim juniorki. Dva puta Dora Lukić i jednom Katja Mikolić pogađale su mrežu Njemačke za 15:12. Prednost je proizašla iz odlične igre u obrani (5-1) koja je bila agresivna i pokretljiva čak i s igračem manje. Na kraju ipak protivnice golom Seline Kalmbach uspijevaju smanjiti zaostatak na 16:14 na poluvremenu.

Jedna minuta nastavka bila je dovoljna Njemačkoj da poravna rezultat i utakmica se ponovo vratila na početak. U 37. minuti Mrazović je pogodila na novo vodstvo od dva razlike (18:16), ali situaciju su otežala dva isključenja u razmaku od jedne minute (Ana Zelić pa Antonija Čivljak). Njemačka je to dakako iskoristila i vratila se na 18:18 pogotkom Lene Degenhard. Nakon što su se kompletirale, Jerkovićeve izabranice ponovo su se vratili u rezultatski plus pogocima Lukić (20:18). U seriju obrana ušla je Lucija Bešen, a u napadu je to kažnjavala Lucija Zeba za 22:19 13 minuta prije kraja. Njemačka izbornica zatražila je minutu odmora, ali niti tada njene rukometašice nisu uspjele zabiti pogodak. Bešen je „zaključala“ vrata, a Lukić i Zeba dovele Hrvatsku na +5 devet minuta prije kraja (24:19). Šest minuta nakon toga su bile bez pogotka. Počele su puno griješiti u napadu, ali su se i dalje dobro branile. Tri minute prije kraja Njemice konačno zabijaju dva pogotka u smanjuju na 24:21.

Time-outom Jerković je pokušao vratiti svoje rukometašice u utakmicu što i uspijeva. Zeba je prekinula šestominutni post. Njemačka je promijenila obranu u agresivnih 3-3 što je hrvatskom napadu stvaralo probleme, no uspjele su se othrvati pritisku i stići do svoje prve pobjede na Svjetskom prvenstvu.  Hrvatsku su do pobjede vodile izuzetno raspoložene vratarke koje su zajedno obranile 18 lopti (Bešen 10, Ećimović 8). U napadačkom dijelu istaknula su se oba krila. Dora Lukić u strijelce se upisala osam puta, a Lucija Zeba šest. Kod Njemačke su po šest puta bile precizna Julia Maidhof i Amelie Berger. Njemačke vratarke Sarah Wachter i  Lea Ruhter skupile su 15 obrana.

Izbornik Ivan Jerković ponovo je bio zadovoljan obranom i nada se da ovakvom igrom i pristupom njegove izabranice mogu stići do još koje pobjede: “Odigrali smo ponovo dobro u obrani u drugom poluvremenu. Nažalost, ozlijedila nam se Tena Japundža, ali ju je Lucija Zeba dobro zamijenila. U drugom poluvremenu je obrana bila dobra i rezultatski smo se odvojili na pet razlike. Umjesto da privedemo utakmicu kraju malo nam se uvukla nervoza. Izgleda da smo se preplašili te pobjede. Cure su opet bile na maksimumu i to mi je najvažnije. Nadamo se da ozljeda Japundže nije ozbiljnija. Pokušat ćemo i dalje igrati na maksimumu kako bi osvojili što više bodova za eventualno lakše križanje skupina u nastavku.”

Dora Lukić istaknula je da je u ključnim trenucima potpora vratarki i klupe bila izuzetno važna: “Utakmicu smo otvorile dosta nervozno i nismo radile ono što smo se dogovorile. Postupno smo povećavale agresivnost u obrani i imale odličnu podršku golmanica što nam je dalo dodatni vjetar u leđa. Kad nas je ulovila kriza klupa nam je davala podršku i to zajedništvo nas je dovelo do pobjede.”

Sutra je dan odmora za naše rukometašice koje svoje natjecanje nastavljaju u četvrtak, 5. srpnja, od 14 sati kada igraju protiv Egipta.

Prethodni članakJuniorke na startu Svjetskog prvenstva poražene od Francuske
Sljedeći članakPobjedom nad Egiptom juniorke upisale nove bodove na Svjetskom prvenstvu