Slavljem nad Gruzijom juniorke potvrdile plasman na Svjetsko prvenstvo

102

Hrvatska ženska juniorska rukometna reprezentacija posljednjeg dana kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo slavila je nad vršnjakinjama iz Gruzije 33:18 te je tako osigurala plasman na svjetsku smotru. Hrvatska je u prvoj utakmici kvalifikacija poražena od Rumunjske (25:33), a zatim je slavila nad Ukrajinom (29:23). S drugog mjesta u skupini  i ukupno četiri ostvarena boda, izabranice Ivana Jerkovića osigurale su mjesto na Svjetskom prvenstvu koje se od 1. do 14. srpnja održava u Mađarskoj.

Gruzija je visoko poražena bila i od Rumunjske i Ukrajine pa se očekivala i laka pobjeda Hrvatske. Već od prvog sučeva zvižduka Hrvatice su krenule uvjerljivo i vodile 4:0. Dugo se čekalo na prvi gruzijski gol, a već do 15. minute Hrvatska je imala +7 (9:2). Zatražila je minuti odmora protivnički klupa da malo odmori djevojke koje nisu mogle pratiti hrvatski tempo. Iz minute u minute hrvatska prednost je rasla, a pred kraj su Hrvatice malo popustile pa je Gruzije došla do par pogodaka da bi se na odmor otišlo pri rezultatu 16:6.

U nastavku utakmice suverenost Hrvatske na terenu se nastavila i u samo deset minuta drugog poluvremena na semaforu je bilo +13 (23:10). Gotovo bez promjena i bez ikakvog rizika igralo se ostalih 20 minuta utakmice, izbornik Ivan Jerković dao je svima priliku na terenu i Hrvatice su bez velikih problema osigurale slavlje. Gruzija je ostala ispod 20 golova, a konačno je bilo 33:18.

Tena Japundža s osam pogodaka i Korina Karlovčan sa šest bile su najefikasnije kod Hrvatske, dok je za Gruziju najviše zabila Medea Čokeli, njih četiri.

‘Ostvarili smo onaj osnovni cilj i baš kao što smo i najavili, tražili smo prolaz na Svjetsko prvenstvo preko Ukrajine i Gruzije. Prvu utakmicu protiv Rumunjske smo loše otvorili i Rumunjska se odvojila. Kada sam vidio da ne možemo stići, zadnjih 15-ak minuta sam promijenio ekipu i čuvao sam ih za Ukrajinu. Protiv Ukrajine se kod djevojaka vidjelo psihološko opterećenje. Nismo odigrali na razini. Vjerovali smo da ćemo to lakše odraditi, ali smo uspjeli slaviti na kraju. Ukrajina je utakmicom protiv Rumunjske, u kojoj je minimalno izgubila, pokazala da nije za podcijeniti i baš zato naša pobjeda nad njima sa šest razlike ima određenu težinu. Posljednja utakmica protiv Gruzije je bilo čisto odrađivanje, igrale su sve igračice i to na dobrom nivou. Čestitam curama i cijelom stručnom stožeru na odrađenom poslu”, rekao je izbornik Ivan Jerković nakon završetka kvalifikacija.

Prethodni članakPoreč namučio Zagreb, Dubrava uvjerljiva, Umag i Karlovac podijelili bodove
Sljedeći članakHrvatska dobro parirala, ali ipak upisala poraz od Norveške