SP 2021: Hrvatska – Brazil u brojkama

684

Dok odbrojavamo posljednje sate uoči početka Svjetskog prvenstva za hrvatsku reprezentaciju vrijedi se podsjetiti povijesti i međusobnih susreta. Hrvatska i Brazil igrali su ukupno pet susreta, od tog  tri na svjetskim smotrama, i jedan na  Olimpijskim igrama, a jedan i na Croatia Cupu. Tri susreta dobila je Hrvatska, dva su pripala Brazilkama.  

Ali, bilo je to dosta davno. Brazil je od tada do danas postao ekipa koju svijet jako uvažava i poštuje. Uostalom, tako i mora biti kad netko osvoji naslov svjetskog prvaka. A Brazil je to napravio 2013. godine u Srbiji.

Ipak, prije nego što otkrijemo kako su to Brazilke „šokirale svijet“ prisjetimo se međusobnih susreta. Prvi put igrali smo međusobno na Svjetskom prvenstvu 1995.godine. Tada je ta reprezentacija još uvijek bila egzotična. Hrvatska je slavila 25:13, a na poluvremenu je bilo 14:5.  Igralo se u Budimpešti. Po šest pogodaka dale su Nataša Kolega i Danijela Tuđa. Četiri su bila djelo današnje prva suradnice izbornika, Snježane Petike koja je tih godina dominirala hrvatskim rukometom. Brazil je predvodila Veronica Gomes također sa šest pogodaka.

Drugi put s Brazilom na Svjetskom prvenstvu, igrali smo u Splitu 2003. godine, kad je Hrvatska bila domaćin natjecanja. I ponovno ostvarili uvjerljivu pobjedu 32:25. Na našoj klupi bio je Željko Tomac. S osam pogodaka najbolji strijelac Hrvatske bila je Marija Čuljak. Po pet pogodaka dale su Renata Hodak i Maja Mitrović. Ali zanimljivo je spomenuti da je Brazil vodio na poluvremenu 12:11.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu na kojem je sudjelovala Hrvatska, 2011. godine u Brazilu, ponovno smo igrali s tom reprezentacijom. I izgubili. Bilo je to na početku razigravanja za poredak od 5. do 8. mjesta. Igralo se u Sao Paolu. Hrvatska je vodila na poluvremenu 15:14. Na kraju je poražena 33:32. Andreja Penezić je s deset pogodaka vukla Hrvatsku, ali nije mogla sama. Pet je dala Maja Zebić. Kod Brazilki sjajna Ana Paula Rodrigues (6) koja je i danas najvažnija igračica te reprezentacije. Isto toliko dala je Francine Moraes. Iz te ekipe, osim Ane Paule Rodrigues u sastavu su još Barbara Arenhardt (Krim Ljubjana) i Jessica Quintino (Dunarea Braila).

Na jedinim Olimpijskim igrama na kojima je nastupila Hrvatska, s Brazilom se igralo u skupini, i to u prvom susretu. Brazil je slavio 24:23, postao pobjednik skupine, Hrvatska je bila druga. Dijana (Golubić) Jovetić bila je naša najefikasnija igračica sa šest pogodaka. Aleksandra do Nascimento i Eduarda Amorim dale su po pet za Brazil.

Osim tih susreta, Hrvatska i Brazili odigrale su još samo jedan susret, i to na Croatia Cupu u Poreču u proljeće ove. Hrvatska ga je dobila 24:21, a na klupi je bila Snježana Petika. Jer je izbornik imao koronu. Tea Pijević je ugradila 10 obrana u tu pobjedu. Sedam pogodaka dala je Dejana Milosavljević, šest Ćamila Mičijević.

Lako je dakle uočiti da su mnogi susreti bili vrlo izjednačeni i s malo pogodaka. Nema sumnje da nešto slično možemo očekivati i na otvaranju Svjetskog prvenstva u našoj skupini. 

Prethodni članakIvana Kapitanović uskočila iz CROlumne u CROffee | SP 2021
Sljedeći članakSP 2021: Povratak na svjetsku pozornicu nakon deset godina