SP 2021: Povratak na svjetsku pozornicu nakon deset godina

638

Odbrojavanje je završeno. Dvadeset i peto Svjetsko prvenstvo rukometašica može početi. Ako je dopušteno suditi prema prvim dojmovima, Španjolska ga dočekuje spremna. Lleiria, Torrevijea, nama posebno važan Castellon de la Plana gdje će prvi krug igrati Hrvatske i Granollers koji će ujedno biti domaćin finalnog vikenda, spremni su po prvi put u povijesti ugostiti 32 reprezentacije.  

Hrvatske na svjetskoj smotri nije bilo punih deset godina. Stoga je direktni odlazak na ovo natjecanje nakon europske bronce, samo još jedna potvrda koliko su veliku i važnu stvar za hrvatski ženski rukomet napravile „Kraljice šoka“ u Danskoj prije godinu dana.

Ovo će biti sedmo Svjetsko prvenstvo na kojemu Hrvatska sudjeluje. Prije 26 godina u Mađarsku i Austriju nas je odveo Josip Šojat. I osvojio 10. mjesto. U osam utakmica, Hrvatska je ostvarila 5 pobjeda i doživjela 3 poraza. Jedna od tih pobjeda bila je nad Brazilom 25:13. Od tada do danas, Brazil se dramatično promijenio. Prije osam godina bio je čak i svjetski prvak, tako da ga naše rukometašice moraju uzeti maksimalno ozbiljno.

Dvije godine poslije na čelu reprezentacija bio je današnji izbornik Nenad Šoštarić. Njemačka je bila zemlja domaćin, a Hrvatska sjajna šesta. U devet susreta, zabilježila je sedam pobjeda. Od dva poraza, jedan je bio u prvom krugu od Norveške 22:25, a drugi na kraju u razigravanju za 5./6. mjesto od Južne Koreja 32:33. Taj rezultat nikad nitko nije ponovio, a kamo li nadmašio.

Sljedeći nastup na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je imala 2003. godine kad je bila domaćin. I sve je razočarala. Izbornik je bio naš stručnjak koji godinama još uvijek uspješno radi u Norveškoj Željko Tomac. Miks mladosti i iskustva nije se pokazao kao dobitna snaga i Hrvatska je natjecanje završila na 14. mjestu, sa samo dvije pobjede u pet susreta. Prva od njih bila je protiv Brazila 35:32, a druga Australije 38:12.

Godine 2005. i 2007. reprezentaciju je vodio Josip Šojat. U Rusiji je osvojio 11. mjesto s tri pobjede u 8 susreta. U Francuskoj dvije godine kasnije bio je deveti, ponovno s tri pobjede, ali i jednim remijem.

Nakon toga, Hrvatska je bila na samo još jednom Svjetskom prvenstvu. I to onom u Brazilu 2011. godine. Izborničku dužnost obavljao je prof. Vladimir Canjuga. Opet smo igrali s Brazilom. Ali ovog puta malo drugačijim Brazilom koji je dosta rukometno narastao. U razigravanju od 5./8. mjesta Brazil je dobio Hrvatsku 32:31. Čak deset pogodaka postigla je Andrea Penezić. Kod Brazilki najbolja Ana Paula Rodrigues sa šest pogodaka. Ona je i danas nakon 14 godina sjajne karijere, vjerojatno najbolja brazilska igračica i bit će najveća opasnost za hrvatska vrata. Tad je ponovno je osvojeno 9. mjesto, premda je reprezentacija imala šest pobjeda u devet susreta. Iz te ekipe u današnjoj reprezentaciji je kapetanica Katarina Ježić.

Ukratko, Hrvatska je svjetskim prvenstvima odigrala 47 susreta. Upisala je 26 pobjeda, jedan remi i doživjela 20 poraza. Najveća pobjeda bila je ona protiv Urugvaja 2005. godine, od plus 35 (44:9). Najteži poraz doživjele su naše rukometašice od Norveške na istom prvenstvu. Tada su zaostale 12 pogodaka (25:37).

Španjolska 2021. godine, lijepa je prilika da se ispišu nove stranice hrvatske rukometne povijesti. „Kraljice šoka“ spremne su za to, i zato budite uz njih sljedeća tri tjedna.

Brazil je s druge strane 12 puta do Španjolske bio na svjetskim prvenstvima. Uz naslov pobjednika 2013. godine, imaju još jedno četvrtfinale (kao domaćini), jednu osminu finala 2015. godine. Na dva posljednja prvenstva bile su slabe i osvojile 18. i 19. mjesto. S olimpijskih igara pamte dva četvrtfinala iz Londona 2021. i Rio de Janeira 2016. godine.

Prethodni članakSP 2021: Hrvatska – Brazil u brojkama
Sljedeći članakS kim se najviše dopisuje Larissa Kalaus? I još neke tajne otkrijte u CROffee-ju! | SP 2021