Kadetkinje: Oslabljene, ali pune nade traže novu potvrdu svoga talenta

502

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija otputovala je danas u Sjevernu Makedoniju gdje je od 30. srpnja do 10. kolovoza čeka nastup na Svjetskom prvenstvu. To je prvo natjecanje u povijesti u tom uzrastu s 32 reprezentacije. Hrvatske je imala jako puno sreće sa ždrijebom jer je u prvom krugu za suparnice dobila Egipat, Indiju i Kazahstan.

Upravo tim redoslijedom igrati će susrete u Dvorani Jane Sandanski. Nažalost, kao i mnoge druge hrvatske reprezentacije koje su nastupale ovoga ljeta, ni ova neće biti kompletna. Izbornik Nenad Smiljanec je zbog ozljeda ostao bez Nike Galinec, Katje Vuković, koja je bila u All star ekipi Europskog prvenstva prošle godine, Tene Megerle i Laure Oršulić. Drugim riječima, bez tri igračice iz naše idealne postave, ili kompletne lijeve strane plus desnog krila.

Ali bez obzira na sve te probleme, ne žale se. U Sjevernu Makedoniju odlaze pune nade i vjere da borbenošću i zajedništvom mogu sve nadoknaditi. Iza njih su tri kruga priprema u Delnicama, Prelogu i Ivanić Gradu, nekoliko prijateljskih utakmica i puno, puno treninga. Žrtvovale su cijelo ljeto da bi na pravi način predstavile svoju zemlju. I zato smo uvjereni da će biti na visini zadatka.

Inače, hrvatske kadetkinje nisu do sada imale neki zapaženiji nastup na Svjetskim prvenstvima. Prvi put su se pojavile 2012. godine i osvojile skromno 14. mjesto od 20 ekipa. Bila je to generacija danas udarnog sastava seniorki Ivane Kapitanović, Ćamile Mičijević, Dejane Milosavljević, Ane Debelić. 

Dvije godine poslije bile su 10. Domaćin prvenstva bila je Makedonija, a nastupile su 24 reprezentacije. Prije šest godina u Slovačkoj, Hrvatska je zabilježila svoj najbolji nastup. Tada su, da navedemo samo neke, Lucija Bešen, Tena Japundža, Korina Karlovčan, Lea Franušić i Katarina Mrazović osvojile 8. mjesto.

Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Poljskoj 2018. godine, Hrvatska je bila 12. Ključna je bila utakmica s Njemačkom. Na poluvremenu je naša reprezentacija vodila 14:9, a na kraju doživjela poraz od 24:25 i umjesto četvrtfinala morala u borbu za poredak 9.-12. mjesta.

Vrijeme je dakle da se napravi korak dalje. Ždrijeb je u prvom krugu jako povoljan. Hrvatska bi trebala prenijeti 2 boda u Glavnu skupinu jer prolaze dvije najbolje ekipe iz svake od 8 skupina i čekati tko će uz Dansku biti drugi sastav iz skupine D s kojom se spajamo.

Danska je inače uz Rusiju, koje zbog zabrane nema na prvenstvu (3 zlata, 1 srebro)  najuspješnija zemlja u povijesti tih natjecanja. Dankinje su do sada dvaput bile svjetske prvakinje. A tu su još jedno srebro i 2 bronce.

Evo popisa kadetske reprezentacije i satnice natjecanja:

 1. EMA NOVOSEL – RK LOKOMOTIVA ZAGREB
 2. MIA MRAKOVIĆ -RK ZAMET
 3. LEA ZETOVIĆ – RK SESVETE AGROPROTEINKA
 4. MIA MRAKOVIĆ – ŽRK ZAMET
 5. LARA PERIĆ – ŽRK KOKA
 6. KATJA MARIĆ – RK TREŠNJEVKA
 7. TINA WURTH – RK LOKOMOTIVA ZAGREB
 8. LANA STRUGAR – RK PODRVAKA VEGETA
 9. KALA KOSOVAC – RK LOKOMOTIVA ZAGREB
 10. MONIKA SIKAČEK – ŽRK IVANIĆ
 11. ANJA BALENT – ŽRK ZRINSKI
 12. MAGALI LUIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 13. SARA MARENDIĆ – ŽRK SPLIT 2010
 14. ANĐELA ŽAGAR – METZ HANDBALL
 15. IVA BULE – RK DALMATINKA
 16. IVA ZRILIĆ – RK LOKOMOTIVA ZAGREB
 17. NIKA GAVRILOVIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA
 18. EMA BALAŠKO – ŽRK ZRINSKI
 19. NIKA BUDIĆ – ŽRK ZAMET
 20. PETRA HRLIĆ – RK LOKOMOTIVA
 21. MAJA GRGOŠEVIĆ – ŽRK DUGO SELO ’55

      STRUČNO VODSTVO:

 1. NENAD SMILJANEC – Izbornik
 2. ANĐA BILOBRK – Trenerica
 3. MIRKO ZORKO – Trener vratarki
 4. ALEN MAROŠEVIĆ – Kondicijski trener

30.07.2022            10.30         HRVATSKA – EGIPAT

31.07.2022            14.00         HRVATSKA – INDIA

02.08.2022            13.30         HRVATSKA – KAZAHSTAN

Prethodni članakKadeti: Lijepa i vrijedna pobjeda protiv Egipta za dizanje samopouzdanja
Sljedeći članakEYOF: Prva pobjeda mlađih kadetkinja i nastavak borbe za 5. mjesto